Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

31.1.2020 Snežne razmere 31.1.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v zahodnih in južnih Julijskih Alpah je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje ter drugod v naših gorah pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Zaradi otoplitve ter dnevnega vpliva sonca se predvsem na prisojnih pobočjih visokogorja čez dan možnost plazenja POVEČA. Pod manjšo obremenitvijo lahko sprožite manjše do srednje velike plazove kložastega snega.

Snežne razmere
Snežna odeja se je v preteklih dneh zaradi nizke temperature le počasi preobražala, močan severozahodnik je prenašal sneg v zamete na južnih straneh grebenov in sedel. Le na prisojnih pobočjih sredogorja je sonce čez dan nekoliko ojužilo površino snežne odeje, ki je ponoči pomrznila. Sneg je večinoma skorjast in trd, v zametih ter v zatišnih legah visokogorja pa je nekaj mehkega snega na stari, večinoma trdi podlagi. Spihana mesta so deloma poledenela.

Predviden razvoj vremena
Danes bo deloma jasno, precej bo koprenaste oblačnosti, na južnih in zahodnih pobočjih zahodnega dela Julijcev pa bo predvsem pod okoli 1700 m tudi megleno. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do severozahodni veter. Ledišče se bo do popoldneva postopno dvignilo malo nad najvišje vrhove. Jutri bo oblačno in marsikje megleno, le v vzhodnih Karavankah bo deloma jasno.Na območju jugozahodnih Julijcev bodo občasno rahle padavine, meja sneženja bo nekoliko nad 2000 m. Pihal bo zmeren do močan, popoldne tudi precej močan jugozahodnik. Malce se bo ohladilo. V nedeljo bo najprej delno jasno, čez dan se bo pooblačilo v sredogorju jugozahodnih Julijskih Alp, kjer bo ponekod megleno. Drugod bo občasno nekaj oblakov visoko nad vrhovi, vzdolž grebenov zahodnih in osrednjih Karavank in Kamniških Alp pa se bo občasno pojavilo nekaj oblačnosti. Sprva bo pihal šibak zahodni do severozahodni veter, popoldne pa se bo spet okrepil jugozahodnik. Ledišče se bo popoldne dvignilo na okoli 2200 m nadmorske višine. V ponedeljek bo vreme podobno kot v nedeljo, le veter bo nekoliko šibkejši. V višinah bo nad nami še nekoliko toplejši zrak.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo čez dan predvsem na osončenih legah ojužila, ponoči pomrznila, zato se bo na daljši rok stabilizirala. Še vedno bodo nevarna mesta z napihanim snegom ter sredi dneva in popoldne prisojna pobočja. Tu lahko ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite manjši plaz kložastega ali mokrega snega. Predvsem na spihanih mestih ter v senčnih legah visokogorja je nevarnost zdrsov.

Naslednja objava: ponedeljek, 3. 2. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 31.1.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 31.1.2020 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 31.1.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 31.1.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki