Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

3.2.2020 Snežne razmere 3.2.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Zaradi otoplitve ter dnevnega vpliva sonca se predvsem na prisojnih pobočjih visokogorja čez dan možnost plazenja POVEČA. Pod manjšo obremenitvijo lahko sprožite tudi manjše do srednje velike plazove kložastega snega.

Snežne razmere
Snežna odeja se je v preteklih dneh zaradi višje temperature začela hitreje preobražati. V sredogorju se je sneg tudi talil, višje v visokogorju pa se je snežna odeja predvsem na soncu izpostavljenih legah čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Na vetru bolj izpostavljenih lokacijah visokogorja je zmeren do močan severozahodnik prenašal sneg v zamete na južnih straneh grebenov in sedel. Sneg je večinoma skorjast in trd, v zametih ter v zatišnih legah visokogorja pa je nekaj mehkega snega na stari, večinoma trdi podlagi. Predvsem v bolj senčnih legah so še vedno prisotne klože zadnjega poslabšanja. Spihana mesta so deloma poledenela.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v južnih Julijcih in v predalpskem svetu jugozahodne Slovenije do nadmorske višine okoli 1700 m oblačno in megleno, višje pa sprva precej jasno, čez dan se bo zmerno pooblačilo, hkrati pa se bo nizka oblačnost začela trgati. Drugod se bo po deloma jasnem jutru od vzhoda oblačilo, vrhovi bodo popoldne v oblakih. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do severozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 5, na 2500 m pa okoli 0 °C. Jutri nas bo hitro prešla hladna fronta. Pretežno oblačno bo in ponekod občasno megleno. Pozno dopoldne bodo od severa prehodno padavine, meja sneženja se bo spustila do okoli 1000 m nad morjem. Nato bo spremenljivo oblačno s posameznimi snežnimi plohami. Zjutraj in deloma dopoldne bo pihal močan jugozahodnik, nato bo zapihal zmeren do močan severni veter. Sredi dneva se bo začelo hladiti in popoldne bo temperatura na 1500 m bo okoli -3, na 2500 m pa okoli -10 °C. V sredo bo spremenljivo, v visokogorju in v severnih gorstvih tudi pretežno oblačno. Nastane lahko kakšna snežna ploha. V nižjih hribih preostale Slovenije bo precej sončno. Pihal bo močan do zelo močan severni veter. Na 1500 m bo okoli -5, na 2500 m pa okoli -12 °C.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes čez dan predvsem na osončenih legah ojužila, ponoči pa pomrznila. Jutri dopoldne bo za krajši čas snežilo, zapadlo bo le okrog 5 cm snega. Nov sneg bo veter hitro spihal do trde podlage. Močan do zelo močan veter bo na južnih straneh grebenov in sedel gradil zamete in opasti. Nevarna bodo mesta z napihanim snegom, kjer se bodo že ob manjši obremenitvi lahko sprožili manjši do srednje veliki kložasti plazovi. Nevarnost snežnih plazov bo tako ostala ZMERNA, 2. stopnje. Ob ohladitvi bo snežna odeja pomrznila, povečale se bodo poledenele površine.

Naslednja objava: četrtek, 6. 2. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 3.2.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 3.2.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 3.2.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 3.2.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki