Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

3.5.2019 Snežne razmere 3.5.2019

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna, le v senčnih legah visokogorja je sneg, ki je zapadel zadnji, slabše preobražen. Tam lahko na strmih pobočjih, zlasti na mestih z napihanim snegom, pod večjo obremenitvijo sprožite kakšen snežni plaz sprijetega snega. Drugod so možnosti majhne. A v naslednjih dneh se bodo razmere postopno POSLABŠALE.

Snežne razmere
Zadnje dni je prevladovalo suho in postopno toplejše vreme, tudi nekaj sonca je bilo v gorah. Najnovejši sneg se je zato hitro preobražal in sesedal. Snežna odeja je le v senčnih legah visokogorja mehka, drugje je sneg večinoma preobražen, spomladanski grobo zrnat, v visokogorju je na njem plast novejšega, delno preobraženega snega.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno.Pojavljale se bodo krajevne plohe, lahko bo tudi kakšna nevihta. Nad okoli 1700 m nadmorske višine bo snežilo. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2000 m. Jutri bo oblačno in megleno s pogostimi padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1600 m. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. V noči na nedeljo se bodo padavine okrepile, meja sneženja se bo spuščala. V nedeljo bo oblačno in megleno. V gorah in hribih bo snežilo. Pihal bo močan severovzhodnik. Ledišče bo na nadmorski višini med 1000 in 1200 m. Padavine bodo ponehale v noči na ponedeljek. V ponedeljek bo pretežno oblačno in ponekod še megleno ter večinoma suho.

Tendenca snežnih razmer
Danes se lavinske razmere ne bodo kaj dosti spremenile. Jutri bo v visokogorju snežilo. Nad okoli 1800 m bo novi sneg večinoma suh, zato se ne bo dobro povezal s podlago. jugozahodnik bo prenašal sneg v zamete na severnih in vzhodnih pobočjih. V visokogorju se bo zato že nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov, še bolj pa v nedeljo ob dodatnih padavinah in ohladitvi. Okrepljen severovzhodnik bo delal zamete na južnih in vzhodnih pobočjih. Novi sneg bo rahel in suh. Lavinske razmere se bodo poslabšale nižje na severnih straneh, kjer je več starega snega, kajti južna pobočja so marsikje že kar visoko kopna ali pa je snega zelo malo. Do ponedeljka zjutraj bo v gorah predvidoma zapadlo od 20 do okoli 50 cm snega, po najvišjih vrhovih lahko tudi več. Možno bo spontano plazenje z dovolj strmih pobočij. Priporočamo večjo previdnost, od nedelje dalje za nekaj dni odsvetujemo obisk visokogorja.

Naslednja objava: ponedeljek, 6. 5. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 3.5.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 3.5.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 3.5.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 3.5.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki