Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

4.4.2018 Snežne razmere 4.4.2018

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 4. 4. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m večinoma ZNATNA, 3. stopnje. Nižje je zaradi manjših količin snega in že bolj preobraženega snega nevarnost ZMERNA, 2. stopnje. Glavna nevarnost pod nadmorsko višino okoli 1700 m je zaradi pozitivne temperature in dežja zmehčan sneg, zlasti na prisojnih pobočjih je premočen do tal. Višje se lahko plazi predvsem sneg, ki je zapadel ob koncu preteklega tedna in ga je neprimerno več v Julijskih Alpah kot drugod. Plazi se lahko po šibki plasti oz. po površini stare snežne odeje. Predvsem so nevarna strma pobočja in napihan sneg. Nižje pričakujemo tudi talne plazove.

Snežne razmere
Snežna odeja je nad okoli 1800 m trda ali pomrznjena, nižje pa mokra in ponekod tudi zmehčana ter premočena do tal. Veliko je napihanega snega od zadnjega sneženja. Razmere se zlasti v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah spreminjajo zaradi padavin.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju zmerno do pretežno oblačno. Drugod bo oblačno in tudi megleno. Predvsem v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah bodo občasno padavine z mejo sneženja med 1400 in 1800 m nadmorske višine. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Jutri bo povsod oblačno in marsikje megleno. Padavine se bodo čez dan razširile proti vzhodu. Meja sneženja bo sprva podobno visoko kot danes, čez dan se bo le nekoliko znižala. Veter bo slabel, popoldne se bo obračal v severno smer in se spet nekoliko okrepil. V petek bo precej jasno, v vzhodnem delu naših gora pa bo občasno bolj oblačno.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi novih padavin se bodo danes lavinske razmere spreminjale v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, kjer bo nad okoli 1800 m zapadlo do okoli 20 cm snega. Nižje bo dež močil snežno odejo in sneg bo tudi kopnel. Jutri bo v gorah zapadlo še okoli 10 cm snega, krajevno lahko tudi več. Malo se bo ohladilo. Od petka do nedelje bo bolj sončno, zato se bo predvsem na osončenih legah sneg čez dan zmehčal, ponoči pa pomrznil. Zjutraj bo zato lahko snežna odeja predvsem pod okoli 1800 m trda in poledenela, čez dan pa se do zaradi vpliva sonca zmehčala in na prisojnih pobočjih labilizirala. Nevarnost snežnih plazov bo do petka ostala ZNATNA, 3. stopnje, nato bo izrazitejši dnevni hod.

Naslednja objava: sobota, 7. 4. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 4.4.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 4.4.2018 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 4.4.2018 Slika spletne kamere na Uršlji gori. Vir: http://www.s59ehi.net Snežne razmere 4.4.2018 Slika spletne kamere na Lokvah. Vir: http://www.planota.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki