Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

5.2.2020 Snežne razmere 5.2.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna južno orientirana pobočja, kjer lahko na mestih z napihanim snegom že pod manjšo obremenitvijo sprožite predvsem manjše kložaste plazove. Na mestih, kjer je novi sneg spihan, je velika NEVARNOST ZDRSOV na poledeneli podlagi.

Snežne razmere
Včeraj je v gorah ob okrepljenem severnem vetru zapadlo do okoli 10 cm snega, ki je večinoma padal na trdo podlago. Ob občutni ohladitvi je sneg, ki je bil prej ojužen, zmrznil, tako da je večinoma trd. Na tej podlagi je novi, mehak sneg, ki pa je povsem spihan v zamete na južnih straneh grebenov in sedel.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Pojavljale se bodo snežne plohe. Pihal bo močan severni veter. Mrzlo bo. Jutri in v petek bo sončno, pihal bo šibak do zmeren severni veter. Temperatura v visokogorju bo pod ničlo, ledišče bo na nadmorski višini med 1200 in 1600 m nadmorske višine.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo zaradi nizke temperature ostala zmrznjena in trda, le novi sneg bo v zatišnih legah ostal mehak. V četrtek in petek se bo na prisojnih pobočjih sredogorja sneg čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Zaradi šibke plasti med staro snežno odejo in snegom, ki je zapadel v torek, se bodo ob obremenitvi še lahko plazile klože, ki so predvsem na južnih straneh grebenov in sedel.

Naslednja objava: sobota, 8. 2. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 5.2.2020 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 5.2.2020 Slika spletne kamere na Kriški gori. Vir: http://www.pd-krize.si/kamera Snežne razmere 5.2.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si Snežne razmere 5.2.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki