Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

6.1.2020 Snežne razmere 6.1.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so bolj strma pobočja z napihanim snegom, kjer se ob večji obremenitvi lahko sproži kložast plaz. Čez dan se zlasti na prisojnih in strmih travnatih pobočjih poveča nevarnost plazov mokrega snega. Pod okoli 1800 m je snega bistveno manj, zato je tam nevarnost za snežni plaz majhna.

Snežne razmere
Snežna odeja je zlasti na soncu in vetru izpostavljenih legah skorjasta in trda. Sneg je po vrhovih in grebenih močno spihan, marsikje do poledenele podlage. Nad višino 2200 m in v bolj senčnih predelih so še vedno območja s slabo predelanim snegom. Precej je tudi napihanega snega v obliki zametov in opasti.

Predviden razvoj vremena
Danes bo večinoma jasno. Pihal bo šibak do zmeren severni veter. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli 0, na 2500 m pa okoli -3 °C. V torek bo sprva precej jasno, sredi dneva in popoldne pa bo naraščala srednja in visoka oblačnost. Pihal bo šibak do zmeren severozahodni veter. Na 1500 m bo okrog 4, na 2500 m pa okrog -1 °C. Zvečer se bo nekoliko ohladilo. V sredo bo jasno. Pihali bodo šibki vetrovi spremenljive smeri. Ponovno se bo krepil temperaturni obrat. Sredi dneva bo na 1500 m okrog 3, na 2500 m pa okrog 0 °C.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi otoplitve na prisojnih legah hitreje sesedala in preobražala, zlasti na izrazitih prisojah se bo sneg tudi talil. Sneg bo ponoči pomrznil. Večale se bodo poledenele površine, zato bo nevarno za zdrs. V senčnih legah bodo snežne razmere ostale dokaj nespremenjene. Na izrazitih prisojnih legah, zlasti na strmih travnatih pobočjih, se bo sredi dneva povečala nevarnost plazov mokrega snega. Prav tako lahko v visokogorju še vedno sprožite plaz kložastega snega. Nevarnost snežnih plazov bo tako nad 1800 m ostala ZMERNA, 2. stopnje.

Naslednja objava: četrtek, 9. 1. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 6.1.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 6.1.2020 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 6.1.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 6.1.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki