Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

7.3.2019 Snežne razmere 6.3.2019

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna. V visokogorju so še zameti, klože in opasti. Na senčnih in strmejših pobočjih nad gozdno mejo še lahko plaz sprožite kakšen manjši ob veliki obremenitvi snežne odeje.

Snežne razmere
V sredogorju je sneg dokaj dobro preobražen, v visokogorju pa nekoliko slabše, zlasti v osojah. Snežna odeja je večinoma skorjasta, ponekod tudi trda in deloma poledenela, le v zatišnih osojah visokogorja je sneg ponekod še mehak. Na vetru izpostavljenih legah je sneg močno spihan in ponekod tudi poledenel. Ob sončnem vremenu se snežna odeja čez dan na osončenih legah zmehča.

Predviden razvoj vremena
Danes se bo od zahoda nekoliko pooblačilo, zapihal bo okrepljen jugozahodnik. Jutri dopoldne bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju delno jasno, nato se bo tudi tam pooblačilo. Drugod bo pretežno oblačno, vrhovi in grebeni bodo v oblakih. V Julijskih Alpah in ponekod v zahodnih Karavankah bodo občasno padavine, več jih bo v Julijcih. Čez dan se bodo padavine razširile nekoliko bolj proti vzhodu, kjer pa jih bo bo res malo. Meja sneženja se bo čez dan dvignila do nadmorske višine okoli 1800 m. V noči na petek bodo padavine večinoma ponehale. V petek in soboto bo spremenljivo oblačno. Možne bodo manjše krajevne plohe, nad okoli 1300 m nadmorske višine snežne. Pihal bo jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Danes se lavinske razmere ne bodo kaj dosti spreminjale. Jutri bo v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih ter osrednjih Karavank do večera zapadlo od 5 do 20 cm snega, odvisno od lege in nadmorske višine. Novi sneg bo slabo sprijet s podlago, jugozahodnik ga bo prenašal v zamete. Nižje bo dež razmočil snežno odejo. Zato se bo nevarnost snežnih plazov čez dan POVEČEVALA. Najbolj se bo povečala v visokogorju zahodnega dela Julijskih Alp zaradi novega snega in zametov. Proti vzhodu večjih sprememb ne bo. V petek bo nekoliko hladnejše vreme predvsem v sredogorju nekoliko stabiliziralo snežno odejo.

Naslednja objava: petek, 8. 3. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 6.3.2019 Slika spletne kamere na Pokljuki. Vir: http://www.center-pokljuka.si Snežne razmere 6.3.2019 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: ARSO Snežne razmere 6.3.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 6.3.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki