Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

7.4.2018 Snežne razmere 6.4.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 6. 4. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je večinoma ZMERNA, 2. stopnje, čez dan se zaradi vpliva sonca na prisojnih pobočjih poveča in je ZNATNA, 3. stopnje. Ponoči sneg pomrzne in je bolj stabilen, čez dan pa se na osončenih legah zmehča in posledično labilizira. Plazi se lahko po šibki plasti oz. po površini stare snežne odeje. Predvsem so nevarna strma pobočja in napihan sneg. Nižje pričakujemo tudi talne plazove.

Snežne razmere
Stanje snežne odeje je precej različno. Odvisno je od orientacije, nadmorske višine in tudi od količine oblačnosti oz. sonca. Snežna odeja je zjutraj pomrznjena in višje tudi trda. Čez dan se zmehča, le v senci ostaja večinoma trda, v visokogorju pa je lahko kje v osojah tudi še mehkejši sneg, ponekod je tudi še nekaj napihanega, mehkega snega.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno, čez dan bo nastalo nekaj plitve kopaste oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. Jutri bo tudi precej jasno, čez dan se bo oblačnost povečala v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, popoldne tudi v Kamniško Savinjskih Alpah. Drugod bo čez dan nastalo nekaj plitve kopaste oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren jugovzhodni veter. V nedeljo bo precej jasno, čez dan se bo navlekla koprenasta oblačnost. Zapihal bo jugozahodnik. V ponedeljek se bo od zahoda oblačilo. Proti poldnevu se bodo na zahodu začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne širile nad osrednjo Slovenijo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo sesedala in preobražala, nižje bo sneg kopnel. Na daljši rok se bo počasi stabilizirala, tako da se bo nevarnost pred snežnimi plazovi počasi zmanjševala. Predvsem pozno dopoldne in popoldne se bodo na dovolj strmih prisojnih pobočjih še lahko prožili posamezni plazovi mokrega snega, tudi talni. Zjutraj in zgodaj dopoldne pa bo zaradi pomrznjene in ponekod tudi poledenele in trde snežne odeje nevarnost zdrsov.

Naslednja objava: ponedeljek, 9. 4. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 6.4.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 6.4.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 6.4.2018 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si Snežne razmere 6.4.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki