Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

6.4.2020 Snežne razmere 6.4.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Ob otoplitvi se čez dan na prisojnih legah poveča nevarnost plazov mokrega snega. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih z napihanim snegom, ki se še nahajajo v visokogorju. Predvsem zjutraj in del dopoldneva je nevarnost zdrsov na zamrznjeni in poledeneli snežni odeji. Nižje je zaradi majhne količine snega nevarnost majhna.

Snežne razmere
Ob precej sončnem vremenu in zaradi vse toplejše zračne mase, se je snežna odeja predvsem na prisojnih legah hitreje preobraža. Sneg se čez dan ojuži in ponoči pomrzne. Prevladuje proces srenjenja. V sredogorju se snežna odeja hitreje tali. V visokogorju so še mesta z napihanim snegom, tudi tam pa je na bolj sončnih legah nastala skorja. Vetru in soncu izpostavljene lege so vsaj zjutraj in del dopoldneva trde in deloma poledenele.

Predviden razvoj vremena
Od danes pa vse do vključno četrtka bo večinoma jasno. Vsak dan bo za kakšno stopinjo topleje, izrazitejšo otoplitev pa pričakujemo v četrtek. Danes bo na 1500 m okoli 4, na 2500 m pa okoli 0 °C, v četrtek pa bo na 1500 m okoli 10, na 2500 m okoli 4 °C. Pihal bo šibak do zmeren veter vzhodnih smeri.

Tendenca snežnih razmer
Ob pomladanski situaciji bo zjutraj in del dopoldneva nevarnost snežnih plazov majhna, kasneje pa se bo zlasti na prisojnih legah povečala. Zjutraj in zgodaj dopoldne bo nevarnost zdrsov. Še hitrejšo preobrazbo snežne odeje pričakujemo v drugi polovici tedna, ko se bo otoplilo. Povečevale se bodo razlike med prisojnimi in osojnimi legami.

Naslednja objava: sreda, 8. 4. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 6.4.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 6.4.2020 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 6.4.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 6.4.2020 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org/
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki