Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

6.5.2019 Snežne razmere 6.5.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarnost se je povečala zaradi NOVEGA SNEGA. S strmih pobočij se lahko prožijo posamezni plazovi suhega, nesprijetega snega, že ob manjši obremenitvi pa lahko predvsem na mestih z napihanim snegom sprožite plaz kložastega snega.

Snežne razmere
Ob koncu tedna je v gorah snežilo, zapadlo je do okoli 50 cm snega, največ v visokogorju Julijskih Alp. Snežilo je na trdo ali skorjasto podlago, zato je pod novim snegom šibka plast. Zaradi močnega vetra so nastali številni zameti. Novi sneg je mehak in rahel, zaradi nizkih temperatur tudi suh. Tudi nižje je stara snežna odeja pokrita s tanjšo plastjo novega snega ali pa novi sneg prekriva kopno podlago.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sprva pretežno oblačno, popoldne se bo jasnilo. Pihal bo zmeren do močan severni veter, ki bo popoldne počasi slabel. Temperatura bo pod ničlo. Jutri bo sprva pretežno jasno, nato čez dan delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Ponekod bo občasno megleno. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. Nekoliko topleje bo kot danes, ničla bo na nadmorski višini okoli 2000 m. V sredo bo sprva delno jasno, nato bo od zahoda postopno več oblačnosti. Proti večeru se bodo v zahodnih Julijskih Alpah začele pojavljati manjše padavine. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2600 m. Krepil se bo zahodni veter. V četrtek bo pretežno oblačno in megleno z občasnimi padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1800 m. Pihal bo zmeren zahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Novi sneg se bo v naslednjih dneh zaradi otoplitve in deloma sončnega vremena hitreje sesedal in preobražal, nevarnost snežnih plazov se bo zato postopno zmanjšala. V dnevih s sončnim vremenom se bo sneg čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Zato se bodo s strmejših južnih pobočij od poznega dopoldneva do poznega popoldneva lahko prožili plazovi mokrega novejšega snega, ki bo zdrsnil po šibki spodnji plasti. Nevarna bodo tudi mesta z napihanim snegom. Snežna odeja bo stabilnejša v jutranjih in zgodnjih dopoldanskih urah. V senčnih legah se bodo lavinske razmere spreminjale počasneje.

Naslednja objava: sreda, 8. 5. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 6.5.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 6.5.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 6.5.2019 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 6.5.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki