Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

8.4.2019 Snežne razmere 8.4.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju večinoma ZMERNA, 2. STOPNJE, nižje pa MAJHNA, 1. STOPNJE. Nevarna so predvsem strmejša pobočja nad okoli 1800 m nadmorske višine, kjer se lahko že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje sproži plaz napihanega snega - več zametov je na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Novi sneg je v visokogorju tudi razmeroma slabo sprijet s podlago, zato se lahko splazi po šibki plasti, ki je na stari sneženi podlagi. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežne razmere
Snežna odeja je v visokogorju večinoma mehka in rahla, zaradi vetra so nastali zameti, vetru izpostavljena mesta so spihana. Nižje, kjer je deževalo, je sneg razmočen.Ker je že povsem preobražen in uležan, se večinoma ne plazi.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno in megleno. Občasno bodo krajevne padavine, meja sneženja bo na nadmorski višini med 1600 in 1800 m. Pihal bo šibak do zmeren veter vzhodnih smeri. Jutri bo sprva nekaj sonca, čez dan pa bo nastajala spremenljiva oblačnost in predvsem sredi dneva in popoldne krajevne plohe. Meja sneženja bo malenkost višje kot danes. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. V sredo bo oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1400 m nad morjem. Pihal bo šibak do zmeren veter vzhodnih smeri.

Tendenca snežnih razmer
Novi sneg bo v visokogorju ostal mehak, počasi se bo sesedal in preobražal. Pod okoli 1900 m se bo zaradi višje temperature hitreje preobražal in sesedal. Snežna odeja bo počasi postajala bolj stabilna. V sredo bodo nove padavine predvsem v visokogorju spet povečale nevarnost snežnih plazov, koliko, pa bo odvisno od količine novega snega, kar pa še ne moremo dovolj natančno napovedati.

Naslednja objava: sreda, 10. 4. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 8.4.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 8.4.2019 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere 8.4.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere 8.4.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki