Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

8.5.2019 Snežne razmere 8.5.2019

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strma pobočja, ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega. Z dovolj strmih pobočij so še možni posamezni manjši spontani plazovi napihanega snega. Razmere se bodo danes in jutri zaradi padavin spreminjale.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma mehka, v visokogorju nad okoli 1800 m je sneg suh. Vetru izpostavljena mesta so spihana, veliko je zametov in klož. Nižje, pod okoli 1800 m, kjer je zapadlo le malo novega snega ob koncu tedna, je sneg večinoma trd ali delno zmehčan, na njem je tanja plast novejšega mehkega snega.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah večinoma oblačno in ponekod megleno. Večji del dneva bo suho. pihal bo okrepljen jugozahodnik. Ničla bo nad okoli 1800 m nad morjem. Jutri bo oblačno in megleno. Padavine se bodo od zahodas razširile tudi nad Pohorje in vzhodne Karavanke. meja sneženja bo večinoma nad okoli 1600 m nadmorske višine. Popoldne bodo padavine od zahoda oslabele, pojavljale pa se bodo še krajevne plohe. Jugozahodnik bo slabel in se popoldne obračal v severozahodno smer. V petek bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno in občasno megleno s krajevnimi plohami. Veter bo šibak, čez dan bo začel pihati jugozahodnik. Ničla bo na nadmorski višini okoli 2500 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo sesedala in preobražala zaradi nekoliko toplejše zračne mase. Ponoči in jutri bo nad okoli 1600 m spet snežilo. Na območju Julijskih Alp ter zahodnih in osrednjih Karavank bo predvidoma zapadlo od 20 do okoli 30 cm snega, ki bo sprva večinoma vlažen in se bo kar dobro sprijel z mehko podlago. Zato ne pričakujemo, da bi se nevarnost snežnih plazov izraziteje povečala. Verjetnejše bo spet postalo spontano plazenje manjših plazov novega snega s strmih pobočij. Nižje bo sneg kopnel.

Naslednja objava: petek, 10. 5. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 8.5.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 8.5.2019 Slika spletne kamere na Soriški planini. Vir: http://www.litostrojska-koca.si Snežne razmere 8.5.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 8.5.2019 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki