Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

9.2.2018 Snežne razmere 9.2.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 9. 2. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v gorah nad nadmorsko višino okoli 1200 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom, kjer lahko ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. Spontano proženje je manj verjetno, ob morebitnem sončnem vremenu se lahko predvsem na južnih strmih pobočjih sproži kakšen plaz ali zruši opast.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma mehka in rahla, le ponekod na vetru bolj izpostavljenih legah je sneg nekoliko trši, gostejši ali pa skorjast. Veliko je zametov in opasti. Vetru izpostavljene lege so ponekod spihane do stare podlage oz. do kopnega, tam je lahko podlaga trda in poledenela. Snega je kar veliko, gibanje je zato precej oteženo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in marsikje megleno, le ponekod v visokogorju osrednjega in vzhodnega dela naših gora se bo občasno lahko oblačnost trgala. Občasno rahlo sneženje bo možno ponekod na zahodu. Pihal bo večinoma šibak jugozahodnik. Temperatura bo pod ničlo. Jutri bo pretežno oblačno, le v visokogorju nad okoli 2000 m nadmorske višine bo sončno. Vrh oblačnosti bo nekoliko nihal. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Tudi jutri bo temperatura pod ničlo. V nedeljo bo sprva še zmerno do pretežno oblačno, v visokogorju pa precej jasno. Čez dan se bo tudi oblačnost v nižjih slojih večinoma razkrojila. Sprva bo pihal šibak severovzhodnik, ki se bo čez dan obračal v severozahodno smer. V ponedeljek bo oblačno, občasno bo ponekod rahlo snežilo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo še naprej le počasi sesedala. Nekoliko bo na preobražanje in stabilizacijo snežne odeje vplivalo sonce, v soboto le v visokogorju, v nedeljo pa v večjem delu naših gora. Na prisojnih pobočjih se bo čez dan sneg nekoliko ojužil in ponoči pomrznil, tako da bo nastajala tanka skorja. V poznem dopoldnevu in zgodaj popoldne bo zato snežna odeja na teh območjih nekoliko manj stabilna kot drugod. Še vedno je pod razmeroma debelo plastjo novejšega snega šibka plast, po kateri lahko zdrsne sneg ob dodatni obremenitvi snežne odeje. Spontani plazovi so manj verjetni. Lahko pa snežni plaz sproži tudi kakšna žival ali pa odlomljena opast, če pade na dovolj strmo pobočje. Posebej so nevarna mesta z napihanim snegom. Nevarnost snežnih plazov se bo sicer počasi zmanjševala.

Naslednja objava: ponedeljek, 12. 2. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 9.2.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 9.2.2018 Slika spletne kamere pri Koči na Dobrči. Vir: http://www.dobrca.com Snežne razmere 9.2.2018 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere 9.2.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki