Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

9.3.2018 Snežne razmere 9.3.2018

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 9. 3. 2018
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno večinoma ZMERNA, 2. stopnje, a se čez dan zaradi vpliva sonca POVEČA predvsem na prisojnih pobočjih. Predvsem so nevarna strma pobočja ter območja z napihanim snegom. Tam lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. lahko se zruši tudi kakšna opast. Zaradi otoplitve in ob sončnem vremenu se nevarnost poveča sredi dneva in popoldne. S strmih, travnatih pobočij se lahko prožijo tudi posamezni talni plazovi predvsem sredi dneva in popoldne, tudi v nižjih legah, kjer je zaradi otoplitve nekoliko tanjša snežna odeja premočena do tal.

Snežne razmere
Razmeroma sončno in toplo vreme je pospešilo sesedanje in preobražanje snežne odeje. Sneg ponoči v gorah pomrzne, v nižjih legah pa le na območjih z mirnim in jasnim vremenom. Sneg je v senčnih legah višje še vedno večinoma mehak. Drugod je sneg večinoma skorjast, v nižjih legah pa tudi mehak in moker. V gričevju in nižjih hribih se je ponekod snežna odeja že premočila do tal. Veliko je klož in opasti, ki se ob otoplitvi tudi hitreje splazijo oz. zrušijo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo dokaj sončno, več oblačnosti bo na območju zahodnih in južnih Julijcev ter v hribih severne Primorske in Notranjske. Precej bo tudi koprenaste oblačnosti. Pihal bo zmeren zahodni do jugozahodni veter. Popoldne niso izključene rahle padavine predvsem v Posočju. Ledišče bo na nadmorski višini med 1400 in 1800, popoldne med 1600 in 2000 m, višje bo na vzhodu. Jutri bo delno jasno na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah, a tudi tam se bodo lahko po grebenih in vrhovih začeli nabirati oblaki. Drugod bo oblačno in megleno. V Julijskih Alpah, zahodnih Karavankah ter v hribih severne Primorske in Notranjske se bodo pojavljale padavine, drugod bo večinoma suho. Meja sneženja bo med 1200 in 1500 m nadmorske višine. Krepil se bo zahodni do jugozahodni veter. Ledišče bo med 1600 in 2200 m, višje bo na vzhodu. V nedeljo bo oblačno s padavinami, ki jih bo na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah precej manj kot drugod. Meja sneženja bo med 1400 in 1800 m. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Padavine bodo v noči na ponedeljek večinoma ponehale in v ponedeljek se bodo občasno pojavljale predvsem v hribih zahodne Slovenije.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo hitro sesedala in nižje tudi talila in kopnela. Pričakujemo, da se bo povečala možnost za spontano plazenje ojuženega, mokrega snega s strmih pobočij, predvsem na osončenih legah in v nižjih nadmorskih višinah. predvsem tam bodo možni tudi talni plazovi mokrega snega na travnatih pobočjih. Ker bo ponoči sneg pomrznil, bo zjutraj in deloma dopoldne ta nevarnost manjša. V nadmorskih višinah z dežjem se bo sneg dodatno razmočil, v visokogorju, kjer bo snežilo, pa bo jugozahodni veter delal nove zamete in opasti. RAZMERE NE BODO UGODNE, predvsem proti poldnevu in popoldne ter na območjih z dežjem je potrebna velika previdnost. Do začetka drugega tedna se bo snežna odeja predvidoma že nekoliko stabilizirala.

Naslednja objava: ponedeljek, 12. 3. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 9.3.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 9.3.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere 9.3.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 9.3.2018 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki