Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

9.4.2018 Snežne razmere 9.4.2018

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 9. 4. 2018
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je večinoma ZMERNA, 2. stopnje, čez dan se zaradi vpliva sonca na prisojnih pobočjih nekoliko poveča. Ponoči sneg pomrzne in je bolj stabilen, čez dan pa se na osončenih legah zmehča in posledično labilizira. Plazi se lahko po šibki plasti oz. po površini stare snežne odeje. Predvsem so nevarna strma pobočja in napihan sneg. Pod okoli 1800 m nadmorske višine pričakujemo predvsem na strmih travnatih pobočjih tudi še posamezne talne plazove.

Snežne razmere
V preteklem tednu je precej snega v sredogorju skopnelo. Višje se je snežna odeja precej sesedla, predvsem na južnih pobočjih so se prožili plazovi mokrega snega. Stanje snežne odeje je precej različno, značilno pomladansko. Odvisno je od orientacije pobočij, nadmorske višine in tudi od količine oblačnosti oz. sonca ter dela dneva. Snežna odeja je zjutraj pomrznjena in višje tudi trda. Čez dan se zmehča, le v senci ostaja večinoma trda, v visokogorju pa je lahko kje v osojah tudi še nekaj napihanega, mehkega snega.

Predviden razvoj vremena
Danes se bo od zahoda oblačilo. Popoldne se bodo na zahodu začele pojavljati padavine, ki pa kaj dlje kot do Savinjskih Alp verjetno ne bodo segle, vsaj ne omembe vredna količina. Meja sneženja bo sprva na okoli 2200 m, proti večeru se bo spustila pod 2000 m. Pihal bo šibak do zmeren južni veter. Padavine se bodo nadaljevale v noči na torek. V torek bo spremenljivo, v zahodnem delu naših gora pa pretežno oblačno in občasno megleno. Tam bodo občasno krajevne padavine, deloma plohe, nad okoli 1700 m snežne. V vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo večinoma suho. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Nekoliko hladneje bo, ledišče bo na nadmorski višini okoli 1900 ali 2000 m. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, v Julijcih bodo občasno manjše padavine z mejo sneženja na okoli 1700 m. Pihal bo šibak do zmeren južni do jugozahodni veter. V četrtek bo pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše v zahodnem delu naših gora. V petek bodo krajevne plohe, ki se bodo pojavljale predvsem v Julijcih, zahodnih in osrednjih Karavankah ter v zahodnem delu Kamniško Savinjskih Alp.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo še naprej sesedala in preobražala, nižje bo sneg kopnel. Ker bo več oblačnega vremena, sonce ne bo imelo toliko vpliva na snežno odejo kot ga je imelo ob koncu tedna. Snežna odeja bo ostala v visokogorju nad okoli 2000 m pomrznjena in trda, nižje pa bo lahko tudi čez noč ostala ojužena oz. mokra. V visokogorju zahodnih Julijcev bo do četrtka zapadlo lahko tudi do 30 cm snega, nad preostalim delom Julijskih Alp ter v zahodnih in osrednjih Karavankah od 10 do 20, še vzhodneje pa predvidoma le okoli 5 cm. Zaradi krajevnega značaja padavin bodo količine lahko tudi na omenjenih območjih različne. Možna bo sodra in babje pšeno. Zaradi novega snega se bo v zahodnih Julijskih Alpah po torku, ko bo padla večina padavin, nevarnost POVEČALA in bo predvidoma ZNATNA, 3. stopnje. Drugod bo ostala ZMERNA. V zahodnih Julijcih se bodo v visokogorju s strmih pobočij lahko prožili plazovi novega snega. Nastali bodo tudi novi zameti.

Naslednja objava: petek, 13. 4. 2018

Vir: ARSO


Snežne razmere 9.4.2018 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 9.4.2018 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere 9.4.2018 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 9.4.2018 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki