Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

10.3.2017 Snežne razmere v gorah 10.3.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 10. 3. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja se proti poldnevu in popoldne zaradi vpliva sonca na prisojnih pobočjih ojuži in zato se vrhnja plast nekoliko labilizira. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov, nevarnejša so načeloma severna pobočja, kjer je sneg slabo preobražen. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja ponekod trda in deloma poledenela, zato je tam nevarnost zdrsov.

Snežne razmere
V preteklih dneh se je zlasti na osončenih legah sneg precej sesedel in preobrazil, ob ohladitvi se je danes nekoliko utrdil. Močan severni veter danes prenaša sneg v zamete predvsem v osojah ter v visokogorju. Snežna odeja je večinoma skorjasta, v osojah visokogorja pa je sneg še večinoma mehak in suh, na vetru izpostavljenih legah je močno spihan, ponekod pa zaradi vetra razmeroma trd.

Predviden razvoj vremena
Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastajale bodo kratkotrajne snežne plohe. Pihal bo močan severni veter. Ničla bo na nadmorski višini okoli 1500 m. Veter bo do jutri zjutraj nekoliko oslabel, še bolj pa jutri dopoldne, ko bo nato nekoliko okrepljen le še nad nadmorsko višino okoli 2200 m. Jutri bo sončno, ničla bo na nadmorski višini med 1600 in 1800 m. V nedeljo bo v zahodnih Julijcih in zahodnih Karavankah dokaj sončno vreme, drugod pa bo kar nekaj nizke oblačnosti z vrhom med 2000 in 2400 m. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri, v visokogorju pa zmeren severni veter. Malo hladneje bo kot v soboto. V ponedeljek bo večinoma sončno. Večjih temperaturnih sprememb ne bo.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo še naprej preobražal in sesedal, zlasti na osončenih legah. Čez dan se bo sneg, razen v senci, ojužil in ponoči pomrznil. Krepila se bo skorja, v osojah visokogorja bo sneg še lahko ostal mehak. Lavinske razmere se do ponedeljka ne bodo kaj dosti spremenile.

Naslednja objava: ponedeljek, 13. 3. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 10.3.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 10.3.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 10.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 10.3.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere v gorah 10.3.2017 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki