Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

1.3.2017 Snežne razmere v gorah 1.3.2017

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 1. 3. 2017
Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: nov sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je nad nadmorsko višino okoli 1300 m predvsem v zahodnem in južnem delu Julijskih Alp VELIKA; 4. stopnje. Drugod v naših gorah je večinoma ZNATNA, 3. stopnje, pod nadmorsko višino okoli 1300 m pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Pričakujemo spontano plazenje številnih manjših ter tudi srednje velikih, pa tudi posameznih velikih plazov novega, nesprijetega snega s strmejših pobočij. Sneg je zaradi močnega vetra precej spihan.

Snežne razmere
Do danes zjutraj je V Julijskih Alpah zapadlo od 40 do okoli 70 cm snega, v Karavankah ter Kamniško Savinjskih Alpah od 20 do 50 cm ter v vzhodnih Karavankah od 10 do okoli 20 cm. Količina je precej odvisna tudi od nadmorske višine. Na začetku sneženja je bila nulta izoterma na nadmorski višini okoli 1400 m. Višje je bil sneg bolj suh in se je s podlago slabše sprijemal kot nižje, podlaga je bila marsikje skorjasta. Ob koncu padavin danes zjutraj se je nulta izoterma prehodno spustila pod 1000 m. Sprva je sneg prenašal močan jugozahodnik, ki se je ponoči obrnil v severno in severovzhodno smer. Zameti so tako nastajali skorajda na vseh straneh grebenov in sedel. Snežna odeja je mehka in rahla in se globoko predira.

Predviden razvoj vremena
Danes se bo postopno razjasnilo, a čez dan bo nastajala kopasta oblačnost in možna bo še kakšna manjša ploha. Pihal bo šibak do zmeren veter severne do severozahodne smeri. Ledišče bo popoldne na nadmorski višini okoli 1300 m. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo zmeren zahodnik. Topleje bo kot danes, ledišče bo med 1800 in 2200 m, višje v vzhodnem delu naših gora. V noči na petek se bo oblačnost povečala, ponekod bodo možne rahle padavine.

Tendenca snežnih razmer
Danes se bo novi sneg počasi sesedal in pod vplivom sonca predvsem na prisojah ojužil, le v senčnih legah ter nad okoli 2200 m bo verjetno tudi na soncu ostal suh. Veter bo le na izpostavljenih legah še prenašal sneg v zamete, ki bodo nastajali predvsem na južnih straneh grebenov. Jutri čez dan se bo zaradi deloma sončnega vremena in nekoliko višjih temperatur snežna odeja prehodno nekoliko labilizirala, v noči na petek pa bo pomrznila. Nastajala bo skorja. Spontano plazenje s strmejših pobočij pričakujemo predvsem danes in jutri sredi dneva in popoldne. V petek bo zaradi bolj oblačnega vremena vpliv sonca manjši.

Naslednja objava: petek, 3. 3. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 1.3.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 1.3.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 1.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 1.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 1.3.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere v gorah 1.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu pri Gospodični. Vir: http://www.xn--gospodina-rfb.si/
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki