Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

14.4.2017 Snežne razmere v gorah 14.4.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 14. 4. 2017
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: ugodne razmere
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna, snega je v gorah malo.

Snežne razmere
Sneg je večinoma dobro preobražen. Snežna odeja je zjutraj marsikje pomrznjena in trda. Čez dan se zlasti na osončenih legah, nižje pa tudi v senci, ojuži. Višina snežne odeje je neenakomerna, snega je v gorah malo in se pod okoli 2200 m hitro tali. Možnost, da bi sprožili kakšen snežni plaz, je majhna.

Predviden razvoj vremena
Danes bo delno jasno, popoldne pa spremenljivo oblačno s posameznimi kratkotrajnimi plohami. 0 stopinj bo na nadmorski višini okoli 2200 m. Ponoči bo večinoma oblačno, pojavljale se bodo občasne padavine. Jutri bo oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo zvečer od severa ponehale. Meja sneženja se bo spustila do okoli 1800 m nad morjem. Predvidoma bo zapadlo od 5 pa do 20 cm snega, odvisno predvsem od nadmorske višine. V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ki jo bo več popoldne. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe, zvečer in v noči na ponedeljek pa se bodo padavine prehodno nekoliko okrepile predvsem v zahodni polovici Slovenije. Takrat se bo meja sneženja spustila malo pod 1000 m nad morjem. Do ponedeljka zjutraj bodo padavine ponehale in v ponedeljek bo večinoma suho in deloma sončno vreme.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja je razmeroma stabilna. Jutri bo snežilo na razmeroma trdo podlago, zato bo novi sneg z njo slabše sprijet. Na območjih, kjer bo padlo okoli 20 cm snega, bo novi sneg potencialno labilen. S strmih pobočij bodo možni tudi manjši plaziči novega snega ali osipi. Tudi v nedeljo bo novi sneg še lahko potencialno nestabilen, potem pa se bo predvidoma že toliko sesedel, da se bo možnost plazenja zmanjšala. V noči na ponedeljek bo predvsem na območju Julijskih Alp snežilo do nadmorske višine malo pod 1000 m in spet bo lahko zapadlo od 5 do okoli 10 cm snega, ki bo nekoliko povečal možnost plazenja.

Naslednja objava: ponedeljek, 17. 4. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 14.4.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Triglavski ledenik. Vir: http://ktl.zrc-sazu.si Snežne razmere v gorah 14.4.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 14.4.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 14.4.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki