Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

24.3.2017 Snežne razmere v gorah 24.3.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 24. 3. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je danes nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Možni so tudi posamezni manjši spontani plazovi mokrega snega, na strmejših pobočjih v nižjih nadmorskih višinah so možni talni plazovi mokrega snega.

Snežne razmere
Sneg je, razen v osojah visokogorja, že kar dobro preobražen. Snežna odeja je zjutraj večinoma pomrznjena in trda, čez dan pa se zlasti na osončenih legah ojuži. Ledišče je danes na nadmorski višini okoli 2900 m. Višina snežne odeje je zlasti v visokogorju zelo neizenačena, na vetru izpostavljenih legah je ponekod kopno.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Jutri bo zjutraj lahko nekaj oblačnosti, tudi kakšen vrh bo prehodno lahko v oblakih, a se bo dopoldne kar hitro zjasnilo in čez dan bo precej jasno. Pihal bo šibak veter južne do jugovzhodne smeri, v visokogorju pa zahodnik. Predvsem v vzhodnem delu naših gora bo malenkost hladneje. V nedeljo se bo pooblačilo, sredi dneva in popoldne bodo občasno manjše padavine, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju pa bo večinoma suho. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 800 m. Zapade lahko okoli 5 cm snega. Popoldne se bo od vzhoda počasi jasnilo. V ponedeljek bo precej jasno, ledišče bo zjutraj na nadmorski višini okoli 1100 m, zvečer pa že na okoli 1900 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja je razmeroma stabilna, a zaradi visokih temperatur se čez dan predvsem pod vplivom sonca nekoliko labilizira zlasti na sončnih legah. Ponoči pomrzne in je zjutraj trda in ponekod lahko tudi poledenela. Tako bo danes in jutri. V nedeljo bo zaradi bolj oblačnega vremena in ohladitve sneg ostal razmeroma stabilen. Padavin bo premalo, da bi se povečala nevarnost snežnih plazov. V ponedeljek bo sicer hladneje kot danes in jutri, a v sončnem vremenu se bo sneg na prisojnih pobočjih čez dan zmehčal, v senci bo predvsem v visokogorju ostal pomrznjen ali suh.

Naslednja objava: ponedeljek, 27. 3. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 24.3.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 24.3.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 24.3.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 24.3.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 24.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 24.3.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki