Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

27.2.2017 Snežne razmere v gorah 27.2.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 27. 2. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Snežna odeja se čez dan na soncu ojuži in nekoliko labilizira, ponoči pa pomrzne. V senci ostaja sneg suh. Na vetru izpostavljenih legah je ponekod sneg precej spihan, trd in poledenel.
Snežne razmere
Včeraj do noči je po gorah zapadlo od 10 do 30 cm snega. Nad okoli 1800 m je bil sneg ves čas suh, zato se je slabše sprijel s podlago. Nižje je bil sprva moker, povezava s podlago je zato boljša. Snežna odeja je trenutno mehka in rahla. Veliko je zametov na vse straneh.
Predviden razvoj vremena
Danes bo sončno. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2200 m, popoldne se bo predvidoma spustilo pod 2000 m. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodni veter. Jutri bo v večjem delu naših gora že oblačno in tudi megleno. Manjše padavine se bodo pojavljale v zahodnih in južnih Julijcih ter ponekod na Notranjskem, čez dan pa postopno tudi v Karavankah in v zahodnem delu Kamniško Savinjskih Alp. Popoldne se bodo padavine krepile in v noči na sredo zajele vso Slovenijo. Jutri bo pihal zmeren do močan jugozahodnik. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 1700 m, v noči na sredo pa se bo ohladilo. Meja sneženja bo zato sprva lahko tudi nad 1500 m, v krajih z obilnejšimi padavinami na severozahodu pa med 1100 in 1300 m. V noči na sredo se bo meja sneženja spustila pod 800 m, ponekod lahko za krajši čas tudi do nižin.
Tendenca snežnih razmer
ZARADI PRIČAKOVANIH PADAVIN SE BODO LAVINSKE RAZMERE JUTRI HITRO SLABŠALE. Danes se bo sneg čez dan ojužil, le v senčnih legah visokogorja bo ostal suh. Ponoči bo pomrznil predvsem v vzhodnem delu naših gora, kjer bo še nekaj jasnine, drugod pa zaradi vetra in oblačnosti večinoma le nad okoli 2000 m. Jutri se bo začel v visokogorju nabirati nov sneg. Nad okoli 2000 m bo snežilo na pomrznejo in ponekod trdo podlago. Nižje bo sneg moker, pod okoli 1500 m bo dež razmočil snežno odejo in jo talil. Zato se bo tekom dneva počasi povečevala nevarnost plazov. Do srede zjutraj bo v Julijskih Alpah predvidoma zapadlo od 20 do okoli 70 cm snega, odvisno od nadmorske višine. Drugod bo snega manj, v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih ter osrednjih Karavankah ga bo predvidoma od 10 do 20 cm. Jugozahodni veter bo prenašal sneg v zamete. Pričakujemo, da se bodo že med sneženjem predvsem v Julijskih Alpah s strmih pobočij prožili plazovi novega snega. Pod mejo sneženja se bodo lahko s strmih, predvsem travnatih pobočij prožili talni plazovi razmočenega snega.

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 27.2.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 27.2.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 27.2.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 27.2.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki