Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

28.4.2017 Snežne razmere v gorah 28.4.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 28. 4. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je v visokogorju, nad nadmorsko višino okli 1800 m, ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Zaradi obilice novega snega se je nevarnost najbolj povečala v Julijskih Alpah, najmanj pa v vzhodnih Karavankah. Spontano se lahko prožijo številni manjši in srednje veliki ter posamezni veliki plazovi novega, nesprijetega snega, plaz pa lahko sprožite že ob manjši obremenitvi snežne odeje.

Snežne razmere
V preteklih dneh so bile v gorah padavine. Najobilnejše so bile v Julijskih Alpah, še posebno v zahodnem in južnem delu, potem v zahodnih in osrednjih Karavankah ter v Kamniško Savinjskih Alpah ter najmanj v vzhodnih Karavankah. Skupno je v Julijcih zapadlo od 1 do 2 m snega, pod nadmorsko višino okoli 2200 m pa manj. Drugod je novega snega precej manj, deloma tudi zaradi nižjih vrhov. Novi sneg je rahel in nesprijet. Močan jugozahodnik je prenašal sneg v zamete, ki so nastajali na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Pod okoli 2200 m je večino časa deževalo, šele danes se meja sneženja znižuje.

Predviden razvoj vremena
Danes bodo padavine od zahoda ponehale, le na severozahodu se bodo občasno še pojavljale. Meja sneženja bo med 1000 in 1300 m. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Jutri bo sončno, popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami, nad okoli 1300 m snežnimi. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik, ki bo prenašal sneg na zahodna pobočja. 0 stopinj bo na nadmorski višini okoli 1800 m. V nedeljo bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. Ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 2500 m. V ponedeljek bo sprva delno jasno, čez dan se bo pooblačilo. Zvečer bodo v Posočju prve padavine, ki se bodo v noči na torek nekoliko okrepile in razširile proti vzhodu. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1100 m. Predvidoma bo lahko zapadlo od 5 do 20 cm snega, spet največ na severozahodu. V torek bo pretežno oblačno, omembe vrednih padavin ne bo več. 0 stopinj bo na nadmorski višini okoli 2000 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala. S strmejših pobočij se bodo še spontano prožili plazovi novega, nesprijetega snega. V soboto in nedeljo ter deloma še v ponedeljek bo sonce dodatno pospešilo sesedanje, a tudi labilizacijo snežne odeje. Postopno se bo sneg v začetku tedna že nekoliko stabiliziral, nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjšala, deloma tudi zaradi oblačnega in malce hladnejšega vremena. Padavine v noči na torek ne bodo tako obilne, da bi bistveno spremenile lavinske razmere.

Naslednja objava: ponedeljek, 1. 5. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 28.4.2017 Slika spletne kamere na italijanski strani Kanina. Vir: http://www.promotur.org Snežne razmere v gorah 28.4.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 28.4.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 28.4.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki