Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

31.3.2017 Snežne razmere v gorah 31.3.2017

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
OCENA TVEGANJA

Nevarnost pred snežnimi plazovi je zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje. Čez dan se zaradi dnevnega segrevanja ter sončnega sevanja predvsem na prisojnih pobočjih poveča na ZMERNO, 2. stopnjo. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom na osončenih legah. Na strmejših pobočjih so možni talni plazovi mokrega snega.
SNEŽNE RAZMERE

Sneg je, razen v osojah visokogorja, kar dobro preobražen. Snežna odeja je zjutraj večinoma pomrznjena in trda, lahko tudi poledenela. Čez dan se zlasti na osončenih legah ojuži. Višina snežne odeje je neenakomerna, na vetru izpostavljenih legah je marsikje tudi v visokogorju kopno.
PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA

Danes in jutri se bo nadaljevalo precej jasno in toplo vreme. Jutri bo pihal jugozahodni veter. Ledišče je danes na višini naših najvišjih vrhov, jutri pa bo med 2600 in 2800 m nad morjem. V nedeljo bo nekaj več oblačnosti, 0 stopinj bo na nadmorski višini med 2400 in 2600 m. Rahle padavine popoldne niso povsem izključene. Predvsem v vzhodnem delu Julijskih Alp ter v Kamniško Savinjskih Alpah bo ponekod lahko tudi megleno. Tudi v ponedeljek bo spremenljivo oblačno, predvsem popoldne bodo nastajale krajevne plohe. Nekoliko hladneje bo.
TENDENCA SNEŽNIH RAZMER

Snežna odeja je razmeroma stabilna, a zaradi visokih temperatur se čez dan predvsem pod vplivom sonca nekoliko labilizira zlasti na sončnih legah. Ponoči pomrzne in je zjutraj trda in ponekod lahko tudi poledenela. Snežna odeja se hitro tali. S strmih pobočij se lahko sproži kakšen plaz mokrega snega, lahko tudi talni, saj je snežna odeja nižje premočena do tal. Večjih sprememb lavinskih razmer do ponedeljka ne pričakujemo.

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 31.3.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 31.3.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 31.3.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 31.3.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 31.3.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm Snežne razmere v gorah 31.3.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere v gorah 31.3.2017 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki