Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

3.4.2017 Snežne razmere v gorah 3.4.2017

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 3. 4. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je zjutraj in deloma dopoldne MAJHNA, 1. stopnje. Čez dan se zaradi dnevnega segrevanja ter sončnega sevanja predvsem na prisojnih pobočjih poveča na ZMERNO, 2. stopnjo. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom na osončenih legah. Na strmejših pobočjih so možni talni plazovi mokrega snega.

Snežne razmere
Sneg je, razen v osojah visokogorja, kar dobro preobražen. Snežna odeja je zjutraj večinoma pomrznjena in trda, lahko tudi poledenela. Čez dan se zlasti na osončenih legah ojuži. Višina snežne odeje je neenakomerna, na vetru izpostavljenih legah je marsikje tudi v visokogorju kopno.

Predviden razvoj vremena
Danes bo še sončno, od jutri dalje pa bo več spremenljive oblačnosti in pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe, jutri lahko tudi zagrmi. Postopno se bo nekoliko ohladilo. Najhladneje bo v četrtek, ko bo ledišče na nadmorski višini okoli 1500 m. V petek bo spet bolj sončno in čez dan že topleje.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja je razmeroma stabilna, a zaradi visokih temperatur se čez dan predvsem pod vplivom sonca nekoliko labilizira zlasti na sončnih legah. Ponoči pomrzne in je zjutraj trda in ponekod lahko tudi poledenela. Snežna odeja se hitro tali. S strmih pobočij se lahko sproži kakšen plaz mokrega snega, lahko tudi talni, saj je snežna odeja nižje premočena do tal. Večjih sprememb lavinskih razmer do ponedeljka ne pričakujemo. Od jutri dalje bo vpliv sonca manjši, tudi zračna masa bo postopno nekoliko hladnejša. Zato se neg čez dan ne bo toliko labiliziral in snežna odeja bo večinoma kar stabilna.

Naslednja objava: petek, 7. 4. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 3.4.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 3.4.2017 Slika spletne kamere na Kaninu. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 3.4.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 3.4.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si Snežne razmere v gorah 3.4.2017 Slika spletne kamere na Snežniku. Vir: http://www.s59dgo.org
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki