Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

3.5.2017 Snežne razmere v gorah 3.5.2017

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 3. 5. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je v visokogorju, nad nadmorsko višino okli 2000 m,ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Čez dan se snežna odeja pod vplivom sonca dodatno labilizira na osončenih legah.

Snežne razmere
V gorah je bilo sprva razmeroma hladno. Do zadnjega aprila je bilo ledišče na nadmorski višini med 1400 in 1600 m. 30. čez dan se je postopno segrelo in malo nad 0 stopinj je bilo tudi po najvišjih vrhovih. Snežna odeja se je sesedala in preobražala, s strmih pobočij se je potencialno nestabilni sneg že splazil. V noči na torek, 2. maja, je prehodno zopet snežilo, a večinoma nad nadmorsko višino 1800 m. V visokogorju je predvsem na območju Julijskih Alp zapadlo do okoli 10 cm snega, ki pa ni bistveno spremenil lavinskih razmer. prehodno se je malo ohladilo. Sneg je večinoma že skorjast, saj se je čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil.

Predviden razvoj vremena
Danes in v prihodnjih dneh bo vreme spremenljivo. Danes se bodo manjše krajevne padavine pojavljale predvsem v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, jutri pa v večjem delu naših gora. Podobno bo tudi v petek. Količina padavin bo zanemarljiva. Nekoliko se bo še segrelo, ledišče se bo dvignilo nad 2200 m, v soboto tudi nad najvišje vrhove. Najbolj sončna bo sobota. V nedeljo bo oblačno s padavinami. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1800 m. Zapade lahko od 10 do 20 cm snega.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes in do sobote sesedala in preobražala ter tudi kopnela. Ponoči bo večinoma pomrznila, čez dan pa se ojužila. V visokogorju bo nevarnost snežnih plazov ostala 2. stopnje, snežna odeja bo ob sončnem vremenu nekoliko bolj nestabilna sredi dneva in popoldne, ko se bodo lahko s strmih pobočij sprožili tudi posamezni manjši plazovi mokrega snega (snežna odeja se bo premočila do tal). V nedeljo se bo v visokogorju zopet nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov zaradi novega snega.

Naslednja objava: petek, 5. 5. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 3.5.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 3.5.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 3.5.2017 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 3.5.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki