Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

5.5.2017 Snežne razmere v gorah 5.5.2017

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 5. 5. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je v visokogorju, nad nadmorsko višino okli 2000 m, ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Čez dan se snežna odeja pod vplivom sonca dodatno labilizira na osončenih legah.

Snežne razmere
Snežna odeja se preobraža in nižje tudi tali. Ponoči pomrzne, če je le kolikor toliko jasno vreme. Stara snežna odeja je dobro preobražena in razmeroma trda, novejši sneg na vrhu pa je še slabše preobražen in skorjast, ob bolj oblačnem vremenu pa mehak. Predvsem na severnih in vzhodnih straneh je precej zametov. V visokogorju je potrebno nekaj pazljivosti predvsem na strmih pobočjih ter na mestih z napihanim snegom, kjer lahko ob večji dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz. Predvsem se lahko splazi plast novejšega snega na stari podlagi.

Predviden razvoj vremena
Nadaljuje se spremenljivo vreme z občasnimi, krajevnimi padavinami. V visokogorju je tako ponekod zapadlo nekaj centimetrov snega, nižje pa sneg kopni. Ledišče se je dvignilo do nadmorske višine okoli 2100 m in bo čez dan še nekoliko višje. Jutri bo več sončnega vremena in še nekoliko topleje bo. V noči na nedeljo se bodo od zahoda začele pojavljati padavine, ki bodo do nedelje zjutraj že večinoma ponehale. Popoldne bodo še krajevne plohe. Meja sneženja bo večinoma na nadmorski višini 2200 m. Zapade lahko od 10 do največ 20 cm snega.

Tendenca snežnih razmer
Lavinske razmere se danes ne bodo kaj dosti spreminjale. Krajevnih padavin bo premalo za večjo spremembo, zaradi precej oblačnega vremena pa tudi sončno sevanje ne bo vplivalo na snežno odejo. Jutri bo sončno in razmeroma toplo vreme, zato se bo snežna odeja čez dan zmehčala predvsem na osončenih legah. Ker se je ponekod sneg premočil do tal, se bo lahko s strmih pobočij sprožil kakšen talni plaz mokrega snega. Tudi sicer bo sneg bolj labilen v prisojah kot v osojah. V nedeljo bo v gorah nad okoli 2200 m zapadlo okoli 10 cm snega, ki se bo lahko pod večjo dodatno obremenitvijo splazil na strmih pobočjih. Zmeren severni veter bo naredil nekaj zametov na južnih straneh grebenov.

Naslednja objava: ponedeljek, 8. 5. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 5.5.2017 Slika spletne kamere na italijanski strani Kanina. Vir: http://www.promotur.org Snežne razmere v gorah 5.5.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 5.5.2017 Slika spletne kamere pri Domu na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere v gorah 5.5.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki