Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

8.3.2017 Snežne razmere v gorah 8.3.2017

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 8. 3. 2017
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja postane na osončenih legah bolj labilna proti poldnevu in popoldne zaradi vpliva sonca. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na vseh straneh grebenov. Tam lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz kložastega snega. Na strmih pobočjih so možni tudi posamezni spontani plazovi, predvsem manjših razsežnosti. Sneg je zaradi močnega vetra na izpostavljenih legah precej spihan.

Snežne razmere
Vrhnji, novejši del snežne odeje se je pod nadmorsko višino okoli 1500 m že precej sesedel in nekoliko preobrazil, višje, še zlasti v osojah, pa je sneg ostal slabo preobražen in razmeroma mehak. Stanje snežne odeje je precej različno, odvisno je ne samo od nadmorske višine in orientacije, temveč tudi od dela dneva. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Čez dan se sneg na osončenih legah ojuži, ponoči pa pomrzne. V osojah visokogorja je sneg še večinoma mehak in suh, na vetru izpostavljenih legah je močno spihan, ponekod pa zaradi vetra razmeroma trd.

Predviden razvoj vremena
Danes bo precej jasno. Nulta izoterma se bo dvigala in bo do večera na nadmorski višini okoli 1800 ali 1900 m. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Še topleje bo, nulta izoterma se bo dvignila do nadmorske višine okoli 2200 ali 2300 m. V noči na petek se bo nekoliko ohladilo. V petek bo delno jasno in vetrovno, pihal bo močan severni veter.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo še naprej preobražal in sesedal, zlasti na osončenih legah, pa tudi v senčnih legah sredogorja. Le v osojah visokogorja bo preobrazba še počasna. Čez dan se bo snežna odeja ojužila, ponoči pa pomrznila. ZATO SE BO SNEŽNA ODEJA ČEZ DAN DODATNO LABILIZIRALA, ponoči pa, ko bo sneg pomrznil, bo manj labilna. Krepila se bo skorja. Sredi dneva in popoldne se bodo zato lahko s strmejših pobočij spontano prožili posamezni plazovi južnega snega. V petek se bo nekoliko ohladilo in zato bo postala snežna odeja nekoliko bolj stabilna.

Naslednja objava: sobota, 11. 3. 2017

Vir: ARSO


Snežne razmere v gorah 8.3.2017 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere v gorah 8.3.2017 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.bohinj.si Snežne razmere v gorah 8.3.2017 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere v gorah 8.3.2017 Slika spletne kamere na Kopah. Vir: http://www.vabo.si Snežne razmere v gorah 8.3.2017 Slika spletne kamere na Sviščakih. Vir: ARSO
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki