Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

9.11.2016 Trojna slovenska zmaga na MSP

Trojna slovenska zmaga na MSP na Kitajskem: Janja 1., Mia 2., Vita 3. v težavnosti.

Slovenija praznuje na Kitajskem, saj so mlade športne plezalke 9. novembra pometle s konkurenco na mladinskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju Guangzhou 2016. V kadetski konkurenci do 18 let je naslov mladinske svetovne prvakinje v težavnosti ubranila Janja Garnbret, tudi aktualna članska svetovna prvakinja, srebro si je priplezala Mia Krampl, bron pa Vita Lukan. Neverjeten uspeh sta dopolnila Luka Potočar, četrti med starejšimi dečki, in Tjaša Slemenšek, peta med kadetinjami. Tekmovalce v prihodnjih dneh čaka še balvanski del mladinskega svetovnega prvenstva; za najuspešnejše mladince bomo lahko navijali tudi na domačih tleh, 26. in 27. novembra na finalni članski tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Kranju.

Na Kitajskem, v kraju Guangzhou, se je v ponedeljek, 7. novembra 2016, začelo mladinsko svetovno prvenstvo v športnem plezanju, na katerem se vse do 13. novembra v težavnostnem, balvanskem in hitrostnem plezanju meri 880 mladih plezalcev iz 41 držav, tudi devet članov slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Anžeta Štremflja in trenerja Domna Švaba. Prvenstvo je odprlo tekmovanje v težavnosti, v današnji finale se je uvrstilo pet Slovencev.

Med kadetinjami do 18 let je pričakovano slavila Janja Garnbret (Šaleški AO), zadnja leta nepremagljiva v mladinski konkurenci. Po izjemnem uspehu septembra v Parizu, kjer je kot druga najmlajša tekmovalka v zgodovini postala svetovna prvakinja 2016 med članicami, je osvojila tudi naslov mladinske svetovne prvakinje 2016 v težavnosti. "Neverjetno, da sem že tretjič zapored postala mladinska svetovna prvakinja. Zelo sem zadovoljna s svojim plezanjem v vseh krogih. Še bolj pa sem vesela, da sem stala na stopničkah skupaj z Mio in Vito," se je nove lovorike razveselila 17-letna Korošica, ki bo na Kitajskem branila tudi lanski naslov mladinske prvakinje v balvanih.

Srebro si je že drugič priplezala Mia Krampl (AO PD Kranj), letos kot kadetinja, lani v konkurenci do 16 let. "Po ne najuspešnejših kvalifikacijah sem se v polfinale podala odločno in priplezala dovolj visoko za finale, kjer nisem preveč razmišljala in sem dala vse od sebe. S končnim drugim mestom sem zelo zadovoljna in hkrati vesela, da mi je uspelo ohraniti naslov svetovne mladinske podprvakinje," je bila zadovoljna 16-letna Kramplova, ki je letos osvojila tudi 3. mesto na mladinskem evropskem prvenstvu v težavnosti.

Bronaste medalje v težavnosti se je veselila Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica): "Na svetovno prvenstvo sem odšla z dobrim občutkom, saj sem vedela, da sem dovolj pripravljena. Po polfinalu, kjer sem končala na drugem mestu, sem se zares veselila finala. V smer sem odšla sproščeno, z željo, da odplezam kar se da dobro. Najbolj me veseli, da si lahko stopničke delim z Mio in Janjo." Lukanova bo na Kitajskem poskušala tudi preseči ali vsaj ponoviti lanski uspeh - balvanski bron z mladinskega svetovnega prvenstva. V močni kadetski konkurenci je odlično nastopila tudi Tjaša Slemenšek (Šaleški AO), ki se je uvrstila na peto mesto.

Poleg izjemnih kadetinj smo imeli finalista tudi med starejšimi dečki. Novinec na največjih tekmovanjih Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica) si je kot eden od petih tekmovalcev z vrhom finalne smeri na Kitajskem priplezal četrto mesto v najmlajši fantovski kategoriji do 16 let, kjer je zmagal Francoz Sam Avezou, drugi in tretji pa sta bila Japonca Katsura Konishi in Hidemasa Nishida. Potočar je letos že zmagal v skupnem seštevku mladinskega evropskega pokala 2016.

Dobro so nastopili tudi preostali člani slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju, ki so se prav vsi uvrstili v polfinale. Lučka Rakovec (ŠD Proteus) je bila 15. med starejšimi deklicami do 16 let, Anže Peharc (AO PD Kranj) 15. in Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica) 19. v mladinski kategoriji do 20 let, Matic Kotar (ŠD Proteus) pa 21. med kadeti do 18 let.

"Z razpletom finala v težavnosti sem več kot zadovoljen. V kategoriji kadetinj so punce odplezale vrhunsko. Janja je še enkrat več dokazala, da je daleč najboljša. Mia je po ne najboljših nastopih v kvalifikacijah in polfinalu odplezala najbolje ravno v finalu. Vita je s tretjim mestom zasluženo osvojila svojo prvo medaljo na svetovnih mladinskih prvenstvih v težavnosti. Zelo sem zadovoljen tudi s končnim rezultatom Tjaše Slemenšek, ki se je letos posvetila predvsem treniranju balvanov. Pozitivno je presenetil tudi Luka Potočar, ki je praktično brez izkušenj osvojil odlično četrto mesto. Finalno smer je odplezal do vrha," je bil ponosen selektor Anže Štremfelj, ki je z mislimi že pri nadaljevanju prvenstva: "Seveda pa tekmovanje še ni končano, zato vso pozornost že usmerjamo na tekmovanje v balvanih, ki se začne jutri."

Slovenske tekmovalce čaka še balvanski del mladinskega svetovnega prvenstva s četrtkovimi in petkovimi kvalifikacijami, polfinalom v soboto in finalom v nedeljo, 13. novembra. Konec novembra bomo lahko za najboljše med njimi navijali tudi na domačih tleh, na finalni članski tekmi svetovnega pokala v težavnosti Kranj 2016, kjer je Garnbretova s skupno zmago v svetovnem pokalu 2016 že zagotovila, da bomo vsaj enkrat slišali Zdravljico.


Trojna slovenska zmaga na MSP Janja Garnbret, foto Luka Fonda. Trojna slovenska zmaga na MSP Mia Krampl, foto Luka Fonda. Trojna slovenska zmaga na MSP Vita Lukan, foto Luka Fonda. Trojna slovenska zmaga na MSP Trojna slovenska zmaga na MSP Guangzhou 2016 v težavnosti, foto Domen Švab.
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki