Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

6.7.2017 Uspešne okoljske naložbe na dnevih odprtih vrat...

Uspešne okoljske naložbe na dnevih odprtih vrat planinskih koč.
Številne slovenske planinske koče so že izvedle raznovrstne energetske in okoljske naložbe, ki v veliki meri zmanjšujejo negativne vplive teh objektov na okolje. V okviru projekta Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin bodo nekatere uspešne naložbe predstavili tudi na dneh odprtih vrat, ki bosta 15. julija in 16. septembra na Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in Koči na Planini pri Jezeru.

Planinska zveza Slovenije (PZS) v partnerstvu s Cipro Slovenija izvaja projekt Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin, ki ga sofinancira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad. Njegov glavni namen je izboljšati razumevanje in ozaveščenost o možnostih okoljsko-energetskih izboljšav objektov in njihovega pozitivnega vpliva na kakovost okolja, v katerem živimo. V okviru projekta, ki traja od marca do novembra 2017, potekajo različne aktivnosti, za širšo javnost sta najzanimivejša julijski in septembrski dan odprtih vrat.

"Planinska zveza Slovenije že od leta 2012 izvaja svetovalno pisarno za planinska društva, ki je osredotočena predvsem na področje čiščenja odpadne vode in urejanja pitne vode v planinskih kočah. Objekti, kot so planinske koče, lovske koče, ribiški domovi in podobni, ne dobivajo dodatne pomoči s strani države za okoljsko in energetsko izboljšavo. V veliko primerih imajo lastniki - večinoma so to različne vrste prostovoljnih društev - omejene vire finančnih sredstev za okoljske in energetske posodobitve svojih objektov, včasih pa tudi pomanjkanje znanja o možnostih, saj so nekatere energetske rešitve lahko tudi zelo poceni. Zato želimo s projektom omogočiti boljši dostop do informacij za lastnike takih objektov in v prihodnosti finančne spodbude tudi za te vrste objektov. Tako imajo lastniki objektov, kot so planinske koče, lovski in ribiški domovi in podobno, v času projekta možnost pridobiti brezplačno svetovanje na področjih čiščenja odpadne vode, pitne vode, obnovljivih virov energije in energetske prenove stavb," rdečo nit projekta predstavi strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Nekatere planinske koče so v zadnjih letih uspele vzorčno urediti določene segmente okoljskih oz. energetskih investicij, ki pomenijo močno zmanjšanje negativnih vplivov teh objektov na okolje. V sklopu projekta bodo tako potekali dnevi odprtih vrat, kjer bodo brezplačno predstavljene uspešne okoljske naložbe v planinskih kočah, in sicer 15. julija in 16. septembra 2017 na Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in Koči na Planini pri Jezeru. Vodena predstavitev okoljsko-energetskih naložb v teh planinskih kočah bo ob 11. in 15. uri. V Domžalskem domu bo ob 11. uri tudi predavanje Energenti in preprosti energetski ukrepi v stavbah, namenjeno vsem lastnikom objektov, od planinskih koč do lastnih hiš oz. stanovanj. Po predavanju bo energetski svetovalec mreže ENSVET Patricjo Božič na voljo tudi za vprašanja posameznikov.

"Obiskovalci bodo lahko na dnevu odprtih vrat izvedeli več o značilnostih in učinkih teh naložb. Za te informacije in podatke bodo na voljo predstavniki planinskih društev, ki so lastniki planinskih koč. V največji meri so te naložbe male biološke čistilne naprave, toplotna izolacija fasade in streh, leseno zunanje stavbno pohištvo, pridobivanje elektrike prek obnovljivih virov energije ter manjši ukrepi za zmanjšanje porabe energije in vode," napoveduje Prašnikar, ki še naniza ostale dejavnosti pod okriljem projekta Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin. Za lastnike oz. upravljavce objektov, kot so planinske koče in drugi objekti prostovoljnih društev, bo organizirana strokovna ekskurzija na planinsko kočo v Avstriji, kjer si bodo ogledali primer objekta z uspešno izvedenimi okoljsko-energetskimi naložbami, njim je namenjena tudi delavnica o načinih, kako lahko tako zveze kot država pomagajo lastnikom teh objektov za izvedbo čim več okoljsko-energetskih izboljšav. Projekt nagovarja tudi širšo javnost, ki so ji namenjeni tako dnevi odprtih vrat kot informativno-osveščevalne publikacije. "Dodatno pozornost bomo namenili tudi mladim, da spoznajo tako vplive objektov, kot so planinske koče, na naravno okolje kot možne rešitve, kako te vplive čim bolj zmanjšati. Na demonstracijske planinske koče bodo organizirani strokovni izleti za osnovnošolce in mladino," projekt zaokroži Prašnikar.


Uspešne okoljske naložbe na dnevih odprtih vrat... Dom na Menini planini (arhiv PD Gornji Grad). Uspešne okoljske naložbe na dnevih odprtih vrat... Domžalski dom na Mali planini (foto Janko Vodlan). Uspešne okoljske naložbe na dnevih odprtih vrat... Koča na Planini pri Jezeru (foto Manca Čujež). Uspešne okoljske naložbe na dnevih odprtih vrat... Uspešne okoljske naložbe na dnevih odprtih vrat planinskih koč.
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki