Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Sveti Peter / Lašče - Sveti Peter

Lašče - Sveti Peter

Natisni
Izhodišče: Lašče (380 m)
Širina/Dolžina: 45,7918°N 14,9475°E
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 508 m
Višinska razlika po poti: 525 m
Zemljevid: Dolenjska, Gorjanci in Kočevski rog 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 16.083
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Novo Mesto se usmerimo na izvoz Ivančna Gorica in z vožnjo nadaljujemo v smeri Žužemberka in Črnomlja. Malo za Žužemberkom, točneje v kraju Dvor, zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Kočevja. Za mostom preko reke Krke se cesta prične strmeje vzpenjati, mi pa ji sledimo do vasi Lašče, kjer na parkirišču nasproti tamkajšnje gostilne parkiramo.
b) Z avtoceste MP Obrežje - Ljubljana se usmerimo na izvoz Novo Mesto - vzhod, mi pa z vožnjo nadaljujemo do omenjenega kraja. Iz Novega Mesta nadaljujemo vožnjo v smeri Straže, Soteske in kasneje Žužemberka. Ko pridemo do kraja Dvor zavijemo levo in z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za mostom preko reke Krke se cesta prične strmeje vzpenjati, mi pa ji sledimo do vasi Lašče, kjer na parkirišču nasproti tamkajšnje gostilne parkiramo.
Opis poti:
Nekoliko naprej od gostilne se v levo odcepi gozdna ceste, ob kateri opazimo oznake za evropsko pešpot E7. Usmerimo se na omenjeno cesto, ki kmalu izgubi asfaltno prevleko in se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Višje pridemo na križišče, kjer nadaljujemo po levi cesti, ob kateri opazimo oznake za Svetega Petra. Cesta se nato položi in nas iz gozda pripelje na večjo jaso imenovano Oražem. Za jaso pridemo na križišče, kjer ob lovski opazovalnici opazimo oznako za Svetega Petra, ki nas usmerjajo na desno cesto. Čeprav oznake kažejo desno, mi nadaljujemo po levi spodnji cesti, ob kateri se nadaljujemo markacije (nadaljevanje je možno tudi po desni cesti). Leva cesta se nato povsem položi, oz. se čez čas prične celo zlagoma spuščati. Omenjeni cesti pa sledimo do križišča, kjer se nam z leve priključi markirana pot iz Podgozda. Tu pri postaji križevega pota št. 8, nadaljujemo po desni nekoliko bolj strmi cesti, s katere se že kmalu v levo odcepi markirana pešpot, ki višje preči pred kratkim zapuščeno cesto. Nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne mimo naslednjega križa, le ta pa se postopoma spremeni v prijetno gozdno pot. Višje še enkrat prečimo cesto, pot pa ponovno nadaljujemo po kolovozu, le ta pa se tudi tukaj spremeni v pešpot, katera nas višje pripelje do mrežaste ograje. Poti, ki se naprej najprej zmerno, nato pa strmo vzpenja ob ograji, sledimo vse do vrha Svetega Petra, na katerem stoji manjše zavetišče in lesen razgledni stolp.
zemljevid poti - Sveti Peter
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Lašče - Sveti Peter1
Lašče - Sveti Peter2
Lašče - Sveti Peter3
Lašče - Sveti Peter4
Lašče - Sveti Peter5
Lašče - Sveti Peter6
Lašče - Sveti Peter7
Lašče - Sveti Peter8
Lašče - Sveti Peter9
Lašče - Sveti Peter10
Lašče - Sveti Peter11
Lašče - Sveti Peter12
Lašče - Sveti Peter13
Lašče - Sveti Peter14
Lašče - Sveti Peter15
Lašče - Sveti Peter16
Lašče - Sveti Peter17
Lašče - Sveti Peter18
Lašče - Sveti Peter19
Lašče - Sveti Peter20
Lašče - Sveti Peter21
Lašče - Sveti Peter22
Lašče - Sveti Peter23
Lašče - Sveti Peter24
Lašče - Sveti Peter25
Lašče - Sveti Peter26
Lašče - Sveti Peter27
Lašče - Sveti Peter28
Lašče - Sveti Peter29
Lašče - Sveti Peter30
Lašče - Sveti Peter31
Lašče - Sveti Peter32
Lašče - Sveti Peter33
Lašče - Sveti Peter34
Lašče - Sveti Peter35
Lašče - Sveti Peter36
Lašče - Sveti Peter37
Lašče - Sveti Peter38
Lašče - Sveti Peter39
Lašče - Sveti Peter40
Diskusija o izletu Lašče - Sveti Peter
aleš437. 11. 2010
Ponavadi grem iz Podgozda po križevemu potu. Vsekakor bom probal še to varianto iz Lašč!
Lj10. 04. 2011
Danes sem bila po skoraj 6-ih letih zopet na tem vrhu. Prijetno presenečenje - domačini so izredno lepo uredili zavetišče in okolico, tako da se je kar težko odpravit nazaj v dolino. Vsa pohvala!
lakkon11. 04. 2013
Pozdravljeni,

mene pa zanima naslednji teden dopoldne enkrat sreda-petek (če bo vreme) pohod na Sv. Peter iz Podgozda in to iz dveh razlogov (vir: zemljevid Dolenjska Gorjanci Kočevski rog 1: 50.000):

ni veliko poti na Dolenjskem, kjer priložnost premagati v bolj krajšem času slabih 700m nadmorske višine
+
da ni pot po cesti ampak po pešpoti skozi gozd, kar verjetno tudi bolj zanimivo.

me pa kar čudi, da ta pot ni navedena na hribi.net kot tudi kje drugje. morda ni dobro označena? kak nasvet bi dobro prišel. Parkiranje-izhodišče?

kako velika je verjetnost, če sploh, za srečanje z medvedom glede na to, da gre najbrž že za del Kočevskega roga, kjer jih naj bi kar nekaj bilo?

V tednih, ki sledijo, pa morda obiščem tudi še Bazo 20 iz Občic ter Plešivico iz Soteske oz. Drenje. Oboje po poteh, ki črtkano označeni na že omenjenem zemljevidu in ne po cestah. Medvedi?

Hvala za pomoč.
Ivica 3. 06. 2013
Pozdravljeni.
Sam tečem 2x tedensko na bazo 20, vas Pogorelec, Jelendol, medvedov je nekaj, vendar se praviloma umikajo, jaz vsake tolko časa s teniskami zaškrtam, da slišijo. Do sedaj sem ga videl na varni razdalji 1x na ravnini pred bazo 20 in 1 x pri Jelendolu, se je pa hitro umaknil. Samo glasen je potrebno bit.
Aja120. 02. 2018
Zelo lepa pot je tudi tista z izhodiščem na Podgozdu. Je bolj strma, pot poteka po gozdu in je zelo dobro markirana.
opazovalec29. 02. 2020
Sveti Peter nad Sotesko oz. dolino reke Krke nudi v jasnih dneh izjemne poglede na Julijske Alpe, Karavanke , Kamniške Alpe in dele Dolenjske do Kuma, a druge smeri ovira gozd. Dostop je enostaven in pot dobro markirana.
Pohodnicar2. 08. 2023 13:40:53
Lepa pot
Na pot smo se sicer odpravili 29.7.2023 od Soteske in je trajala 2h30min. Naša pot je bila lepo prehodna. Z vrha smo se hoteli spustiti po poti opisana na tej strani vendar kakšne 500m pod vrhom pot ni bila prehodna zaradi podrtih dreves, zato smo šli nazaj kjer smo prišli (pot po opisu Mrzle doline)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki