Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
oleg / Zadnja sporočila

oleg - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
oleg1. 08. 2022 17:19:55
Zanimivo, hribi so že umetna arhitektura.
Cinque torri pa so najbrž Pet turnov ali pa kar tunov...
oleg1. 08. 2022 17:05:38
Eno je ponašit oziroma poslovenit, drugo pa je ustvarit skropucala. Imelo bi smisel "Trije vrhovi" ali kaj podobnega.
California-Kalifornija ima smisel zaradi izgovorjave. Po tej logiki bi bile Tre Cime po slovensko Tri Čime.
Kje pa je logika, da italijansko besedo "cime", ki dobesedno pomeni vrh, špik... spremeniš v "cine", ki ne pomeni popolnoma nič ne v slovenščini in niti v italijanščini.
To je tako, ko bi mi Californio poimenovali Kaliformija. A zato, ker nekdo ne razlikuje m-ja od n-ja?
oleg1. 08. 2022 12:40:37
Degradacija slovenska jezika... verjamem da bo kmalu v pravopisu (če še ni) tudi beseda delitacija namesto dilatacija. Ko tujk ne razumemo, niti jih dobro ne slišimo... jih potem kar po svoje ignorantsko napišemo.
oleg1. 08. 2022 11:50:16
Kaj pa je to za neka grozna skovanka "tri cine"?
To so TRE CIME. Dobesedno trije vrhovi. V nemščini Drei Zinnen in v ladinščini Tré Zìmes.
To je tako, kot bi nam nekdo Triglav preimenoval v Troklav...
oleg25. 07. 2019 12:43:03
Lepo je bilo prebrati to izkušnjo. Ja, vsekakor za bolj "globoko" doživetje Pohorja so tri dnevi bolj primerni kot pa dva. Jaz sem prečil Pohorje pred dobrim mesecem. Prvi dan od Maribora do Peska, drugi dan od Peska do Slovenj Gradca. Pot je bolj kot ne dobro markirana pa vendarle je tudi meni bilo tu pa tam malce nejasno. Imel sem s sabo knjižico slovenske planinske poti (zadnje izdaja 2018) in tu pa tam je prišlo do kakega nekladja. Primer je bil na področju Klopnega vrha. V knjigi piše da se preprosto dvigneš na Klopni vrh in da sploh ne greš mimo koče. Jaz pa sem sledil markacijam "1" in prišel dirketno do koče. Sem si pa tam lahko privoščil hladno pijačo in prijazna oskrbnica/lastnica mi je vse razložila kam moram. Mimogrede po poti je bilo kar nekaj tabel kjer piše smer za Kočo na Klopnem vrhu zraven pa pripis "zaprta". Od koče sem se nato vrnil dobrih 5 minut nazaj in ujel pot do Klopnega vrha. Ko sem iz Klopnega vrha sestopil na cesto v drugo smer (nisem bil prepričan, da gre za isto cesto kot prej) pa je bila tabla "Pesek" usmerjena v desno, obenem pa levo dol po cesti markacija z oznako "1". Preveril sem v knjižici in tam piše da po Klopnem vrhu zaviješ desno na cesto. Šele ko sem doma gledal gps sled na zemljevidu in bral starejši vodnik mi je postalo jasno od kod zmeda. Včasih je SSP vodila do koče, na vrh pa ne. Sedaj obratno. Markacije so pa očitno nove in stare, od tod zmeda.
Morda bi kaka dodatna markacija prav prišla med Grmovškovim domom in Kočo na Kremžarjevem vrhu.
Kar se časov tiče kot je tudi že bbugari1 napisal se včasih že same table ne ujemajo najbolj. Jaz sem sicer stopal hitreje in večino časov krajšal. Je pa vmes bil tudi kak čas realen za hitrejšo hojo (npr. 2 uri od Klopnega vrha do Peska). Tudi del mimo Šumika kolikor se spomnim ni bil na tablah preveč radodaren s časom.
Pa po poti sem naletel na zaprto Ribniško Kočo (v zunanji skrinjici pa samo dva bolj slikovita žiga, ovalnega za transverzalo pa ne).
Drugače pa res pot vredna obiska!

oleg2. 02. 2018 09:46:39
30.01 Od koče pri Savici do koče pri Triglavskih jezerih čez Komarčo. Pot čez Komarčo je bila brez snega do vrha. Od Črnega jezera naprej pa seveda razmere za zimsko opremo.
Nekdo je že pred mano hodil po isti poti do Koče pri Triglavskih jezerih. Od tod pa naprehojeno bodisi proti Prehodavcem kot proti Komni. Vreme bilo popolno mežikanje

     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki