Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj
rosana / Zadnja sporočila

rosana - Zadnja sporočila

Začete teme:
rosana13. 05. 2020 15:21:05
Pozdravljeni, moj znanec, izkušen gornik in ljubitelj brezpotij v alpskem svetu, me je zaprosil za pridobitev informaciji o navedeni turi. Vsaka informacija o tej poti poti mu bo koristila in se vsem že vnaprej zahvaljuje.
Komentarji:
rosana25. 12. 2022 08:40:28
Vsako leto, isti ljudje, enak kič.
rosana20. 03. 2022 18:19:25
Kič in reklame so tujek v gorah.
rosana26. 12. 2019 17:40:37
Oh,vas prosim, pustite gore goram in gornikom in ne vlačite gor tega kiča od cocacole.
rosana10. 01. 2019 21:34:22
Jaz sem pred leti krenila iz Temljin v že zapuščen zaselek Podleskovco, nadaljevala mimo več zapuščenih domačij(pri Juriju.... Podorehi). Do domačije Podorehi je še vodila komaj zaznavna steza, nadaljevanje do zapuščene planine,sedaj lovska koča, pa je brezpotje. Nadaljevala desno po grebenu do vrha - sestop pa v Grahovo
Ti kraji me zmeraj očarajo, tukaj v teh samotnih globokih grapah,zapuščenih umrlih domačijah,še komaj zaznavnih,že zaraslih strmih senožetih, človek še najde tisti prvinski mir in samoto. Obenem pa človek občuti vso spoštovanje in veličino teh klenih ljudi, kateri so obdelovali in ljubili to strmo grudo.
Eden od samotnih biserov je tudi globel, ki se zajeda med Poreznom in Kojco proti Otavniku. Ob potoku se še vidi kamnite sledi mlinov, žag pa celo skromne elektrarne. Ko zagrizeš v strmi sončni breg Porezna, te pozdravi mogočna zapuščena domačija Mušč. Pol ure navkreber in preko globeli prispem do ruševin Obidove domačije.Po starih fotografijah sodeč je bila spodaj pod Obidovo kmetijo še ena
kmetija z imenom v Samariji,katere ruševine pa je že popolnoma prekril gozd.
Na nasprotni strani globeli je hrib Kojca in vas Zakojca, domačija velikega mojstra besede Franceta Bevka. V njegovih knjigah, posebno v knjigi "Viharnik",začutim in podoživljam te kraje.

rosana20. 12. 2016 08:44:50
Mogoče kdo ve kakšne so razmere na "poti"od Prehodavcev do Doliča,Planike in do Kredarice. Hvala za odgovore.
rosana9. 08. 2016 20:25:04
Ta forum zgublja prvotni namen.Na njem se je v začetku objavljalo planinske informacije bolj"tehnične narave"-stanje poti,varoval,snežne razmere,bivaki koče....
Tudi fotografije so bile v tem smislu,in te informacije so bile za pohodnike zelo koristne.
Zadnje čase se pa tukaj objavljo teksti kateri bolj spadajo v "čvekalnice",fotografije pa v družinske albume. Starši pa naj malo razmislijo,kaj se vse dogaja na spletu, preden objavijo fotografije svojih otrok.
rosana17. 11. 2015 22:48:18
Ko sem prečital zapis g.Don in g.Ribic,mi vest nalaga, da moram povedati svoje mnenje o tem.
Nanos obiščem večkrat letno. Z oskrbo v koči in osebjem sem bil vedno zadovoljen s prejšnjimi kot tudi s sedanjimi najemniki.Če ne bi bilo teh polemik po medijih,sploh ne bi veedel,da se je osebje zamenjalo.
Z lepim in toplim vremenom obdarjeena nedelja v oktobru je bilo na Nanosu polno ljudi. Tudi jaz sem dolgo čakal na čaj in na skutinee štruklje,vendar ne zaradi nesposobnega ali lenega osebja,ampak zaradi množice katera je hotela čimprejšnjo postrežbo.Ko sem čakal pri šanku je starejša planinka prašala za ključ od stranišča.Gospa v šanku ji je odgovorila,da je stranišče trenutno zasedeno in da lahko koristi stranišče od osebja,kar se mi je zdelo zelo lepa gesta.

Kar pa pišeta zgoraj navedena "planinca"pa gre čez vse meeje planinskega bontona.Nekateri si predstavljajo,da so planinske koče nekakšni super hoteli z wlnesi in podobno civilizacijsko kramo.Zavedai se mramo in biti tudi zadovoljni,da nam koča nudi zavetišče in najosnovnejšo oskrbo v okviru zmožnosti.Nevem,če se gospa "stara planinka"zaveda,da bi s tem ko bi ona opravila biološko potrebo z luksuznim vodnim splakovanjem,onemogočila oskrbniku da bi ostalim planincem skuhal čaj,ker bi zmanjkalo vode.Od izkušene planinke bi pričakoval,da pozna ramere v gorah,da tam ni vodovoda,da je le deževnica v omejenih količinah.Zato bi svojo potrebo opravila nekje na poti v naravi.Izgovarja se da prejšnja oskrbnica tega ni privoščila.Gospa to ni odvisno od oskrbnice ampak od vode,in če prejšnji lastnici bog ne bi poslal dežja in bi ostala štirna brez vode bi storila isto. Da pa si boste lažje predstavljala zadrego osebja,ko zmanjka vode v koči,si doma za nekaj dni zaprite dotok vode v hišo in uporabljajte stranišče in bo vas lakho kap,kot ste zapisala.

Vse kar sem zapisal velja tudi za g.Ribica,saj sam povzema pisanje Don.
Verjetno pa ta gospod ne pozna razmer v kočah v Triglavskem pogorju,ko piše kako se tam dostojno opravlja potrebe.Če bi bil tam v avgustovskih toplih vikendih,ko so koče nabito polne bi verjetno zamašil nos.Verjetno bi za neprijetne vonjave obdolžil kar oskrbnike,ne pa sebe in obiskovalce.
Gospod celo omenja,naj se zaradi slabih razmer koča zapre. Predlagam mu,naj ne obiskuje koče,za vse ostale pa naj bo koča odprta.






     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki