Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
velkavrh / Zadnja sporočila

velkavrh - Zadnja sporočila

Začete teme:
velkavrh18. 03. 2024 07:49:27
Sem gorski stražar.V društvu PD Škofja Loka imamo tudi odsek Varstvo gorske narave -skrajšano VGN . Ta odsek ima vsako leto štiri pohode.Lani so zaradi bolezni vodnikov odpadli. Letos se vsi lanski ponovijo.Drugače jih imamo v sobotah-zaradi slabe napovedi je bil prvi minulo nedeljo-Po Seški poti. Drugi bo v aprilu-Po Rapalski meji, maja gremo na Košenjak, oktobra pa po stari ruski cesti na Vršič.

Seška pot-začne se v Strunjanu,po peš poti Strunjan -Portorož,prek tunela Valet,nadaljuje prek polotoka Seča,prek Forme vive, spust v Sečo-muzej kaktusov,pot ob kanalu Sv. Jerneja, nadaljuje po Stari Parancani do Sečovelj-pot je dolga pet ur.
velkavrh8. 03. 2024 08:46:56
Pohod na Medvejk bomo začeli na mejnem prehodu Fernetiči.Pri mejnem prehodu zavijemo proti Repentaboru -it. Monrupino.Po nadvozu prečimo kamionski terminal.Približno po 400m od nadvoza sledi blagi levi ovinek in takoj za njim na desni strani je manjše obcestno parkirišče , ki služi kot izhodišče poti na Veliki Medvejk.Tu previdno prečkamo cesto(ovinek ni pregleden) in poiščimo stezico .To je pot št. 3. Potka je vseskozi odlično označena in dobro uhojena .Potka poteka po skalnatem terenu, vendar je višincev le za kakih 150 m.V zelo počasnem tempu-upokojenskem, bomo razgleden vrh dosegli v slabi uri.Pred vrhom pod potko zagledamo obširne razvaline opuščene karavle z velikim parkiriščem. Od tu se pa na desno že vidi betonirana škarpa vrha Velikega Medvejka.Na vrhu Medvejka je več vojaški ruševin iz minulih časov. Medvejk je služil kot izredna opazovalnica po dolini daleč naokoli.Na vrhu nas pričaka mini opazovalni stolpiček. Pod stolpičem pa celo skrinjica za vpise in žig.

Vrnemo se po isti poti na izhodišče.

Če hočemo hoditi nekako več po tem kraškem svetu in pregledati vse zanimivosti tega kraškega sveta se pa lahko odločimo za pot iz Sežane-pri gasilnem domu je štart- po poti -Čez Živi muzej Krasa .Pot poteka tudi skozi naselje Orlek in privede v Fernetiče.Od Fernetičev pa na Veliki Medvejk. Ta pot je tu dobro opisana. Če se hočemo vrniti nazaj v Sežano pa bo dolga kar več kot pet ur.
Komentarji:
velkavrh29. 04. 2024 14:33:51
S PD Rašica LJubljana sem šel v nedeljo po pogorju Bohorja .Polek treh slapov , ki sem jih tu posebej opisal smo osvojimi tudi nekaj točk Bohorja kot jih je že opisal funnyboy.Tudi mi smo osvojili markantno točko Skalco-951m.Nato je sledil pohod na Javornik-1023m.Sledilje pohod na Veliki Koprivnik.Sledila je še glavna točka pohoda -koča na Bohorju.Seveda smo si ogledali še okno pri koči na Bohorju in tudi Petrovo skalo. Za zaključek pa je bil še griček pri koči-Plešivec-915m.
velkavrh29. 04. 2024 08:40:29
Včeraj sem šel z PD Rašica LJubljana na ogled Bohorskih slapov.Jih je kar več.Nekako sem doumel ,da smo videli tri-Bojanco,Pekel in Ubijalnik.Do prvih dveh slapov se pride po soteski potoka.Trenutno je vodotok precej vodnat in moraš kar paziti,da se pri prečenju ne namočiš. Pot po soteski je izredno zahtevna . V pomoč so tudi jeklenice in skobe.Ves trud pa je poplačan s pogledom na dva slapova.Gre za Bojanco in Pekel. Nazaj grede pa smo se spustili po jeklenicah še do enega čudovitega slapa.To je slap Ubijalnik.Brez jeklenic nebi šlo.V tem območju je še več slapov-morda za kdaj drugič.
velkavrh29. 04. 2024 08:01:49
To pa je še moj lastovičar s pohoda na Bohorske slapove .
velkavrh29. 04. 2024 07:59:53
Obeležje na koči na Bohorju.
velkavrh29. 04. 2024 07:55:13
velkavrh28. 04. 2024 21:11:27
S ture na Veliki Javornik in Bohorskih slapov.Šel sem z vodniško sekcijo PD Rašica Ljubljana .Popeljali so nas nekako v sredogorje v montanski svet , kjer se že menja flora z višjim svetom.To je tam na višini okrog 1000 metrov.To je območje Kozjanskega .Tako smo našli trebušasti svišč. Ogledali smo divji in prvinski svet vlažnih in temačnih sotesk. Soteska , kjer so Bohorski slapovi , je res divja.To je svet listnatih gozdov , ki se mešajo z smrekovimi gozdovi. Vmes so košenice. Mnoge niso gnojene in tu najdemo vse od kukavic do ranjaka.V gozdu pa smo naleteli na poljane čemaža, ki bujno cveti.Vmes najdemo celo zaplate snega. .Adrenalinski je bil dostop do zadnjega slapa-slapu Ubijalnik, ki smo si ga ogledali pri sestopu.Do njega vodi strma potka opremljena z jeklenicami.Ker sem bil na začelju skupine sem lahko nemoteno posnel ogromno rož. Več slikc se mi je tudi ponesrečilo.
velkavrh20. 04. 2024 07:51:52
No to bo pa prvi zapis v tem letu.Četrkovci -uokojenska skupina pri PD Škofja Loka osvajamo manj znane slovenske gričke . Tokrat sno se zapeljali v vas Jurišče, ki je v Pivški dolini blizu Knežaka.V vasi je bil štart na vrh Kršičevec.Hodili smo po kraških travnikih. Na koncu je tudi malo vzpona-vsega okoli 400m višincev. Hodi se tudi po teh kraških gmajnah. Trenutno niti šmarnice še ne cvetijo. Kraški travniki pa ponujajo že kar nekaj cvetja tega področja -od narcis do še ne cvetočih potonik.Po nekako dveh urah se pride na vrh .Tu najdemo celo žig in vpisno knjigo.Pred vasjo smo krenili malo v breg po teh prelepih travnikov. Zmerom pa imamo kakšen vzrok , da se po zaključku ture poveselimo.
velkavrh20. 04. 2024 07:36:29
V vasici Juršče.
velkavrh20. 04. 2024 07:30:15
To se vidi v vasi Juršče -to je vasica blizu Knežeka -gre za Pivško dolino.
velkavrh19. 04. 2024 18:00:08
Rože s pohoda na Kršičevec.
velkavrh16. 04. 2024 09:48:49
velkavrh16. 04. 2024 09:44:53
velkavrh16. 04. 2024 08:12:40
Včeraj smo Pondeljkovci -upokojenska skupina PD Škofja Loka pohajali po Krasu.Kot prvo smo šli v Cerje in si ga ogledali.Tam je nastala naša gasilska.Na Cerje smo šli kar peš iz vasi Lokvica . Nato smo šli v jamo Pečinko. Za ogled jame se je treba seveda predhodno dogovoriti v Lokvici pri gostišču v vasi. Skrbnik jame, ki je obenem tudi oštir, vinogradnik, imajo tudi oljčnik nam je odprl jamo ,nas popeljal po jami in nam obširno razlagal o njenem pomenu v I. sv. vojni.Jama je osvetljena, ampak se vseeno priporoča imeti sijalke.Na koncu te jame je precej dolg izhod po rovu-polnem kapnikov-prelepo.Na koncu se po stopničkah povzpneš na plano. Sledil je še pohod do Borojevičevega prestola . To je bil avstroogerski general , ki je vodil boje tu okrog v I. sv. vojni.Peš smo se nato odpravili prek tega kraškega sveta mimo oljčnikov v vas Lokvico na degustacijo vin in oljčnega olja. Na lične krožničke nalijejo oljčno olje in pridenejo skuto-zelo dobro in okusno. Tu smo vino in olje lahko tudi kupili.Zaključek smo imeli v Senožečah pri gostilni Na Ravni.Ta gostilna je na koncu Senožeč. Žal je druga odlična gostilna v Senožečah zaprta-škoda.
velkavrh15. 04. 2024 20:29:28
To pa sem danes posnel na turi na Cerje, na Borojevičev prestol in podzemno zaklonišče iz I. sv. vojne .
velkavrh15. 04. 2024 04:52:41
Seveda je Triglav!
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki