Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
andrejpo / Zadnja sporočila

andrejpo - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
andrejpo13. 07. 2011 14:42:30
Vsem zaskrbljenim planincem sporočam, da nevarnega bika ni več - takoj po neprijetni zgodbi so ga spravili v hlev, naslednji dan pa je bil odpeljan "domov" v domač hlev v dolino. Vseeno pa je potrebno pojasnilo.
Pastirja zelo dobro poznam in mi je povedal "svojo" zgodbo:
Tako pastir kot ta isti bik sta bila na planini že lani. Bik je bil do neljubega dogodka letos približno en teden na planini. V prvih dneh paše ni kazal nobene agresije proti nikomer. Opravljal je svojo »nalogo« oplojevanja krav. V preteklih letih so bili na planini drugi biki (ponavadi eden ali največ dva) in podobnih dogodkov ni bilo. Takšna situacija se lahko vedno zgodi a ob navedenih okoliščinah je verjetnost res majhna. Kateri dražljaj je "zmotil" bika, da je podivjal, verjetno nihče ne ve.
Vsak ki pride v območje pašnika, pa je opozorjen z "različnimi" tablami, da se na pašniku nahaja bik. Obvestilo je namenjeno predvsem lastnikom psov. Do napetih situacij namreč lahko pride, ko se pes sreča s kravami ali bikom.
Sam se v precejšnji meri strinjam s piscem megalodonom, kako je to doživljal, saj sem podobno situacijo s svojimi otroki doživel sam na Menini planini. Vseeno pa zavračam pavšalne sklepe, da nekdo nečesa ne obvlada. Na področjih, kjer se križa več interesnih skupin (planinci, pastirji, živina, divjad, gozdarji...) je treba živeti v sožitju in tudi razumeti drug drugega. Sam pastir zelo obžaluje dogodek in ukrepal je tako kot je moral. Bika je izoliral in lastnik ga je odpeljal v dolino. Tako bi naredil vsak pastir in na drugi strani noben pastir v prihodnje ne more vnaprej preprečiti takih dogodkov.

Čimveč lepega planinarjenja vsem, pa oglasite se kaj pri pastirju, je zelo prijazen, če je sila, lahko v koči tudi prespite ali pa se samo vsedete pred kočo na sonce in občudijete enega najlepših pogledov na Triglav in njegove sosede.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki