Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Cvetje
Cvetje / Alpski trpotec (Plantago alpina)
 Alpski trpotec (Plantago alpina)
Vrsta: Cvetje
Družina: Trpotčevke
Barva: zelena in rjava
Ogledov: 5301
Število slik: 0
Število komentarjev: 13
Število videov: 0
Opis:
Slike:
opozorilo
Cvetje ni pregledano s strani strokovnjakov/botanikov, zato so možne napake.
Komentarji
jojoj     
19.1.2016
Plantago alpina nima slovenskega imena ker v sloveniji ne raste. Za njega ujet se bo potrebno odpraviti v Avstrijo na Salzburško in zahodneje ali v Italijo Beluno-Bolzano ali zahodneje s tem da ga v Trentinu ni.
Da se je uvrstil na seznam predpostavljam, da je verjetno vpliv severnih ali zahodnih ilustriranih priročnikov, ker na žalost slovenskih ni.
Apolonija     
20.1.2016
Vcasih kdo slika rastline tudi v tujini.
jojoj     
20.1.2016
Apolonija se strinjam in ni nič narobe. le opozoriti sem hotel, da kdo česa približno podobnega v slovenskih gorah ne razglasi za Plantago alpina.
jojoj     
20.1.2016
Naj v ilustracijo dodam še to, kot primer, da sem kar precejkrat doživel, da je kdo razglasil slovenski brkati klinček Dianthus barbatus za Dianthus seggueri in zdraven prevedel v seguierov klinček, čeprav v Sloveniji ne raste. Brkati klinček je vzhodnoalpko dinarska rastlina. D. seguieri pa jugozahodno alpska rastlina ali z drugimi besedami uspeva od južne tirolske zahodno v italijanskih Alpah. Pa so še drugi manj pogostni primeri, da jih ne naštevam.
In to samo zato ker slovenslega obsežnejšega ilustriranega priročnika ni. So pa tuji odlični tudi prevedeni, ki pa nimajo nekaterih naših rastli. (v SLO uspeva preko 3000 avtohtonih in naturaliziranih (tujk) rastlin. Koliko pa jih obravnavajo priročniki?
zlatica     
20.1.2016
Jojoj, zelo zanimive teme odpiraš in s tem nam razširjaš obzorja. Iz prav slednjega o avtohtovnih vrstah lahko sklepam, koliko je še prostora za vas botanike (tebe štejem mednje, čeprav tega še nisi potrdil), ki bi nas želeli na te posebnosti opozoriti tudi v obliki kakšnih novih knjižnih izdaj. Gotovo pa to ne bi bil majhen zalogaj. lpzmedennasmeh
Apolonija     
20.1.2016
Zlatica, a ne, kako bi bilo lepo prebirati kak tak slovenski priročnik. No, tudi v nekaterih tujih, če dobro prebereš, lahko spoznaš rastišča. Nekateri v drobnem tisku tudi opozorijo, da določena rastlina v Sloveniji (še?) ne raste.

Jo-jo, se motiva, da si botanik? In da je tvoja glava morda siva, a ne tako stara? In da je tvoje računalniško znanje dobro?-)))
jojoj     
20.1.2016
Glede ilustrirane izdaje slovenskih rožic pa bi bil pravi naslov, če bi se obrnili na založnike.
Lahko smo le hvaležni da uspe vsakih toliko let izdati novo z najnovejšimi overjenimi dognanji dopolnjeno izdajo Male flore Slovenije in to v nakladi cca 1000 izvodov, ki se prodaja 5-10let. Torej nova izdaja, ko poide stara.
Tuji ilustrirani priročniki zato z večjimi stroški izdelave pa izidejo v nakladah nekaj 10.000 ali še več izvodov skupno v več državah z močnim sponzorskim aparatom. Bom na pamet dejal, bi bili pripravljeni odšteti za priročnik 300-500 evrčkov? Upam, da ni vrednost preniska.
Apolonija     
20.1.2016
"...bi bili pripravljeni odšteti za priročnik 300-500 evrčkov?"

Odvisno od priročnika-))). Če bi bilo v njem 3000 rastlin, prav toliko ali več lepih posnetkov opremljenih z dobro razlago, bi pa mogoče šlo. Tako na obroke.

Veš, prav muči me, kdo si. Mogoče delaš na Biološkem institutu Jovana Hadžija? Prof. Bavcon verjetno nima časa za dopisovanje tukaj? Upokojen botanik tudi verjetno nisi. Oprosti, saj vem, da ne boš odgovoril. Lep pozdrav.
Apolonija     
20.1.2016
PS: Kaj pa več cenejših priročnikov? Rastline po abecedi, po abecedi rodov, po barvi cvetov, po nahajališčih...?nasmeh
jojoj     
20.1.2016
Glede na tipično »žensko firbčni« odziv apolonije :
Zdi se mi, da je samo po sebi umevno, da se opozorilo o nebrzdanem poimenovanju rastlinskih vrst na tem portalu tudi objavi, tako za upravljalce kot ustvarjalce vsebin. Če naštejem nekaj argumentov, pa nisem pregledal celotnega obsega. Le to na kar sem se na internetu nehote spotaknil in je pripadalo portalu Hribi net, ter nekaj rastlin iz začetnega ekrana v portalu »cvetje«:
1. Ena od sivic Tephroseris sp. je razglašena za Skopolijev grint Senecio scopolii. (Kako je možna takšna zamenjava? Razen za neukega ali neodgovornega ustvarjalca, da kaj tekega objavi!) (Naknadno sem poslal fotografijo Scopolijevega grinta)
2. Ivanjščica Leucanthemum s.p. je razglašena za Alpsko ivanjščico izgleda samo zato ker raste v Alpah, sicer je slovenska strokovna literatura ne pozna. (Pa tudi drugje v alpah je ni.)
3. Rumena pasja čebulica Gagea lutea je razglašena za Gagea fragifera alpska pasja čebulica (zopet alpska ?), ki v slovenskih Alpah sploh ne raste.
4. Zlatenka - Aurina s.p (če sploh je zlatenka?) je razglašena za Aurina sinuata, ki v SLO sploh ne uspeva, avtohtono samonikla v SLO je le kamna zlatenka Aurina petraea, gojena pa še skalna zlatenka Aurina saxatilis, ki lahko kje v okolici vrtov začasno podivja.
5. Navadna zlata rozga Solidago virgaurea subsp. virgaurea je razglašena za alpsko zlato rozgo izgleda ponovno samo zato ker je bila najdena v Alpah.
6. Mnogolična suholetnica Erigeron glabratus je razglašena za alpsko suholetnico izgleda ponovno samo zato, ker je bila najdena v Alpah, sicer alpska suholetnica Erigeron alpinus raste tudi v slovenskih Alpah.
7. Prvotna slika mete iz skupine Mentha spicata agg. je bila razglašena za vodno meto Mentha aquatica (?) (naknadno sem posredoval fotografijo vodne mete)
Pa samo en ekran rastlin, pa še tega nisem celega detalneje pregledal. !?! S tem, da tudi alpskega regrata in alpske cepetuljke iz prvotno objavljenih fotografij ni možno s sigurnostjo potrditi...... (zlasti v luči zgoraj naštetih posebnosti tega portala).
Opozorilo o nebrzdanosti poimenovanj na tem portalu mislim, da je še kako utemeljeno. Ali ni?

Apolonija saj si srčkana s svojimi vprašanji.nasmeh
jojoj
Apolonija     
20.1.2016
Spoštovani jo-jo!
Veliko zmot si tako mimogrede odkril in seveda je prav, da si nanje argumentirano opozoril.

Tukaj "domujejo/domujemo" zagreti obiskovalci hribov, ljubitelji rožic, ki jih slikajo in se potem mučijo na razne načine najti njihovo "identiteto". Brez strokovne pomoči. Potem lahko pride do napak, ki jo izkušeno oko botanika (ali samo izkušeno oko) od daleč vidi.
Moje mnenje je, da bi bilo dobro, da bi jih strokovnjak "prečesal". Se javiš? Pro bono?
Nebrzdano poimenovanje. Poimenovanje brez samokontrole? Omnipotentno poimenovanje?
Verjetno je bolj plod včasih mučnega iskanja v raznih priročnikih, želje najti odgovor in nesposobnosti spoznati napako.

Še enkrat; Strokovnjak bi lahko zelo pomagal. Moja predstava o botanikih je, da so dobri, odprti in srčni ljudje. Se motim?nasmeh
Apolonija     
23.1.2016
Jo-joj,

še enkrat se ti oglašam, čeprav je bolj verjetno, da te strani ne obiskuješ več.

Naštel si 7 rastlin, ob katere si se "spotaknil". Dve sta bili napačno prepoznani in sicer sivica ter meta.
Tri rastline je avtor nehote imenoval "alpska"....
Zlatenka- Aurina sinuata- pa je bila, kot se spominjam, slikana na Hrvaškem in so tvoji zaključki verjetno prehitri.
Če dobro pogledaš sliko suholetnice, lahko vidiš dva koška na enem stebelcu, Jaz, laik, se ne bi upala a priori trditi, da ni alpska. Kaj porečeš?
hermanreed     
12.7.2019
(documents@diplomats.com)Buy 100% undetectable counterfeit money, passports, 100% verified IELTS, for sale.
100% TOP quality counterfeit money (£, $, ¤ ...), driver's license, passport, ID card, IELTS, VISA, BIRTH CHARGE, SCHOOL DIPLOMAS, WEDDING TRADE, US GREEN CARD and many other documents.
MOTOR: "Customer SATISFACTION is our first priority" *
contact us;
email(documents@diplomats.com)

website: https://buy-original-fake-documents.com

Whatsapp: +1(732)-927-1780

Skype: worlddocuments

Are you worried that you need some documents such as buy passport online? Fret not. We are a leading provider of all the real documents that you require, ranging from real passport id cards online and all other documents. We strive to offer our clients with top class services at affordable prices. Could you ask for more?
Quality is the first thing that we offer our clients. You get to buy real passport online from us. Also, you can Buy id cards online.
Do you really want to buy US passport online? Then look no further. We are number one in it! Buy US passport online from us and you will get to avail a number of benefits such as fewer problems from immigration officials and free travel in the whole world. Now, who doesn’t want to get freedom? We make sure that you get to buy passport online with ease. You can avail all the help from us to buy passports. Our main concern remains to make it easy for you to buy passport online.
You can buy real passport, US passport, ID cards online from our website.

We are an independent group of IT professionals and database technicians who specialize in the production of quality documents such as passports, driving license, ID cards, stamps, Visa, very high quality diplomas and other products all countries: United States, Australia, United Kingdom, Belgium, Brazil, Canada, Italian, Finland, France, Germany, Israel, Mexico, Netherlands, South Africa, Spain, Switzerland, etc.

We use latest technology to generate our notes so that it looks 100% identical to the real note. This implies that all security functions in the real notes are present in the note we make. Our team is composed of quality IT technicians from Morocco, USA, Russia, India, Korea and China etc we offer high quality counterfeit banknotes for all currencies;


EUR - Euro USD - US Dollar GBP - British Pound CAD - Canadian Dollar AED - Emirates Dirham CNY - Chinese Yuan Renminbi and others ....


Our Banknotes are of very high quality, authentic, genuine with the following authenticity features making it unique and best quality counterfeit notes;Intaglio printing Watermarks safety wire see-through Register special foil / special foil elements Iridicent stripe / shifting colors these features make our bills to be 100% undetected, 100% safe and safe to use in any of these areas; BANKS, CASINO, ATM, shops, just to name a few.


contact us;
email(documents@diplomats.com)

website: https://buy-original-fake-documents.com

Whatsapp: +1(732)-927-1780

Skype: worlddocuments


(documents@diplomats.com).com We are unique producers of authentic high quality passports, genuine real data bank registered and unregistered passports and other citizenship documents. We can guarantee you a new identity from a clean new genuine BirthAte, ID card, driver's license, passports, social security card with SSN, credit files, and credit cards, school diplomas, school degrees all issued in a whole new name and regist in the system of the government database.

Order all the universal documents you need;

Passport (registered / Fake) ID card (registered / Fake) drivers licenses (registered / Fake) EchtSscheiding certificates (registered / Fake) Marriage Records (registered / Fake) validate SSN number (registered / Fake) * CONTACT CHANELs *
contact us;
email(documents@diplomats.com)

website: https://buy-original-fake-documents.com

Whatsapp: +1(732)-927-1780

Skype: worlddocuments

E-Mail your questions and requests !!!* SERIOUS QUESTIONS ONLY Please *

https://buy-original-fake-documents.com/services/

https://buy-original-fake-documents.com/ilets-toefl/

https://buy-original-fake-documents.com/visitors-visas-for-us/

https://buy-original-fake-documents.com/study-visa-to-us/

https://buy-original-fake-documents.com/working-in-us/

https://buy-original-fake-documents.com/getting-a-green-card/

https://buy-original-fake-documents.com/getting-a-green-card/

https://buy-original-fake-documents.com/have-you-overstayed-your-visa/

https://buy-original-fake-documents.com/denied-entry-to-the-united-states/

https://buy-original-fake-documents.com/denied-entry-to-the-united-states/#

https://buy-original-fake-documents.com/visitor-visas-for-canada/

https://buy-original-fake-documents.com/study-visas-for-canada/

https://buy-original-fake-documents.com/working-visas-for-canada/

https://buy-original-fake-documents.com/canadian-permanent-residence/

https://buy-original-fake-documents.com/denied-entry-to-canada/

https://buy-original-fake-documents.com/uk-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/australia-visa/

https://buy-original-fake-documents.com/ireland-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/belgium-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/belgium-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/hong-kong-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/italy-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/japan-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/luxembourg-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/malaysia-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/netherland-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/singapore-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/spain-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/sweden-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/uae-and-turkey-visas/

https://buy-original-fake-documents.com/testimonials/

https://buy-original-fake-documents.com/contact-us/

https://buy-original-fake-documents.com/passport/
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki