Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / snežne razmere
  

Snežne razmere v gorah

Poročilo - petek, 14. 12. 2018, 8:57 (ARSO)
Splošna nevarnost plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Opis stanja in napoved (petek, 14. 12. 2018)

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 14. 12. 2018
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem:
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je stabilna. V visokogorju je veliko zametov, kjer je edina možnost, da se vam ob večji obremenitvi spelje kloža na dovolj strmih pobočjih.

Snežne razmere
Nadaljuje se suho in hladno ter občasno precej vetrovno vreme. Stanje snega je zelo različno. Nasploh je snega bolj malo, nekaj več le v visokogorju Julijskih Alp. V zatišnih legah je sneg mehak, na vetru izpostavljenih mestih pa trd ali skorjast, marsikje močno spihan, tudi do kopne podlage. Omembe vredna snežna odeja se začenja med 1300 in 1500 m, ponekod tudi višje.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in večinoma suho. Pihal bo zmeren veter vzhodnih smeri. Jutri bo v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah po deloma oblačnem jutru kar precej jasno. V vzhodnem delu naših gora se bo jasnilo popoldne. Pihal bo nekoliko okrepljen severovzhodnik. V nedeljo bo sprva pretežno jasno, popoldne se bo od zahoda oblačilo. Veter se bo obrnil v jugozahodnik. Nekoliko se bo segrelo, a bo temperatura še pod ničlo. V noči na ponedeljek bo pričelo rahlo snežiti. Zaenkrat ne kaže na večjo količino snega.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo zaradi nizkih temperatur le počasi preobražal in sesedal. Večjih novih zametov zaradi vetra ne bo. Nevarnost snežnih plazov bo MAJHNA, 1. stopnje. Le na mestih z napihanim snegom vendarle priporočamo nekaj previdnosti.

Naslednja objava: ponedeljek, 17. 12. 2018

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki