Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / snežne razmere
  

Snežne razmere v gorah

Poročilo - sreda, 18. 1. 2017, 8:52 (ARSO)
Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Opis stanja in napoved (sreda, 18. 1. 2017)

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 18. 1. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost pred snežnimi plazovi je v večjem delu naših gora nad nadmorsko višino okoli 1100 m ZMERNA, 2. stopnje. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo, lahko pa sprožimo snežni plaz ob večji obremenitvi snežne odeje PREDVSEM na mestih z napihanim snegom ter na strmejših pobočjih. Nižje, pod okoli 1100 m, je nevarnost MAJHNA, 1. stopnje.

Snežne razmere
Občasno je rahlo snežilo med Notranjsko in Dolenjsko ter Belo Krajino, v gorah pa je bilo povečini suho. Pihal je močan veter vzhodnih smeri, ki je prenašal sneg v zamete. Zaradi nizke temperature se snežna odeja skoraj ni preobražala. Sneg je na vetru izpostavljenih legah močno spihan, mestoma pa zaradi vetra zbit. Sicer pa je snežna odeja večinoma mehka in suha, ponekod na prisojnih pobočjih, zlasti v sredogorju je ponekod tanka skorja.

Predviden razvoj vremena
Do petka bo suho, temperatura po pod ničlo. Vzhodni veter bo v četrtek slabel in v petek ne bo več kaj dosti vplival na stanje snežne odeje. Oblačnosti bo postopno manj, a zaradi nizkih temperatur sonce ne bo imelo bistvenega vpliva na preobražanje snežne odeje.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi nizkih temperatur se bo snežna odeja le počasi sesedala in preobražala. Sneg bo povečini ostal mehak, na vetru izpostavljenih legah bo zbit. Tveganje pred snežnimi plazovi se bo le počasi zmanjševalo, snežna odeja bo ostala POTENCIALNO NESTABILNA.

Naslednja objava: petek, 20. 1. 2017

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki