Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / snežne razmere
  

Snežne razmere v gorah

Poročilo - petek, 21. 2. 2020, 8:21 (ARSO)
Splošna nevarnost plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Opis stanja in napoved (petek, 21. 2. 2020)

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 21. 2. 2020
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg, ugodne razmere
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Izjemoma lahko pod večjo obremenitvijo sprožite manjše kložaste plazove. Številna pobočja so poledenela, zato je večja NEVARNOST ZDRSOV.

Snežne razmere
Suho in hladno vreme ni bistveno vplivalo na plazovne razmere. Sneg ostaja večinoma trd in ponekod poledenel, na nekaterih območjih je na tej podlagi nekaj centimetrov pršiča. Tu in tam so manjše klože.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno. Pihal bo okrepljen severni veter, ki bo zvečer oslabel. Ledišče je na nadmorski višini okoli 2400 m, a je nižje tudi plast hladnejšega zraka. Jutri bo precej jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Pihal bo šibak jugozahodnik. Čez dan bo dotekal toplejši zrak. V nedeljo bo delno jasno s povečano količino koprenaste oblačnosti, ki bo občasno lahko kar gosta. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do jugozahodni veter. V sredogorju zahodnih in južnih Julijcev ter v predgorju se bo začela nabirati oblačnost. V ponedeljek bo večinoma oblačno.

Tendenca snežnih razmer
Plazovne razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale. V soboto in nedeljo bo zaradi sončnega vremena in tople zračne mase sneg čez dan na prisojnih legah ojužen, ponoči bo pomrznil. Nevarnost snežnih plazov bo MAJHNA. Še vedno bo velika NEVARNOST ZDRSOV. Izjemoma lahko pod večjo obremenitvijo sprožite manjše kložaste plazove.

Naslednja objava: ponedeljek, 24. 2. 2020

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki