Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Cemprin

Natisni
miri9. 10. 2012 19:59:37
@ Okmodko Na širšem idrijskem območju raste in to zelo lepo.čeprav dosežejo temperature tudi -20 stopinj ali več.
všeč
Petr9. 10. 2012 21:30:18
@Okmodko
Gozdni rastišči cemprina pod Smrekovcem, ki sta razglašeni za naravni vrednoti državnega pomena,sta na Končnikovem vrhu (SZ od Krnesa) in na Presečnikovem vrhu, vzhodno od planine oz. sedla Bela peč.

Zanimivo, da si staknil podatek za Peco.Glede na literaturo naj bi šlo tu za nekaj posameznih dreves na severnem pobočju,verjetno preostanek bivšega rastišča. Kot lokacija je navedena krnica Križe, med Knepsom in Bistriško špico, na nmv. cca 1800m.

LP
(+1)všeč
Okmodko9. 10. 2012 23:02:29
Petr hvala za koristno informacijo nasmeh
všeč
Holcar210. 10. 2012 18:22:34
opasala.odgovor na vprašanje?aja kje raste.odgovor si, kakor vidim dobil in o nepomembnih zgodbah, da duglazija ni gorsko drevo in kaj je še tega:v skalnem gorovju raste do višine 1800 metrov, pri nas pač nižje-tista pohorska, o kateri sem govoril, stoji nekje na 1400 metrih in kakor zagotovo veš, je skalno gorovje docela drugačno od slovenskih alp.mogoče je, ker je duglazij več sort, kakor vsakega živega organizma in si morda imel v mislih kakšno drugo vrsto.mogoče.tista, o kateri sem pisal jaz vsekakor je gorsko drevo, nasploh so vsi iglavci iz družine borovk (smreka, jelka, bor in podobno)gorske rastline izvzemši bora, ki lahko raste tudi v drugih podnebih pasovih.ma daj prosim te:duglazija ni gorsko drevo!no, ti se vsekakor razumeš na to.sicer pa ni potrebe po tako ostrih pogovorih, navsezadnje smo vsi samo ljubitelji narave, ki si izmenjujemo mnenja.
(+1)všeč
Holcar210. 10. 2012 18:33:03
posredujem podatke iz enciklopedije:latinsko ime pseudotsuga menziesii.dobro uspeva tako v nižinah kot v višjih legah(do 1800 m).zelo prilagodljivo drevo.NAJBOLJE USPEVA V HLADNIH PODROČJIH Z DEBELO PLASTJO PRSTI.
slika duglazije1
všeč
lynx10. 10. 2012 22:24:08
Kak presledek več ne bo škodil, sicer pa ne pozabite, da so višinski pasovi v ekologiji drugače definirani kot v gorništvu. Gorski (montanski) je nižje kot bi pričakovali.
všeč
Okmodko10. 10. 2012 23:42:39
Spet se nekdo krega, kakor je značilno za vsako temo. Je gorsko drevo ja, ampak govoril sem o Sloveniji. Sigurno jo najdemo tudi zelo visoko pri nas, ampak ni to glih njeno področje. Preberi si še malo o tem kako je občutljiva na nizke temparature. Se opravičujem, če sem kaj takega rekel ampak me naredi kar mal živčnega, če mi nekdo na vprašanje kje najdemo sestoje cemprina, govori o Duglaziji. Sem gozdar in sem o njej že veliko poslušal, tako da nevem kaj dela pri temi o cemprinu. Lahko pa še kaj o smreki povemo. Na pohorju raste Sgermova smreka, najvišja v tem delu Evrope. Pa čeprav ne raste na svojem rastišču. Ampak brez skrbi, ne da se je zamenjat s cemprinom nasmeh
(+2)všeč
Okmodko11. 10. 2012 00:37:20
Pa še to, na gozdni meji sem že večkrat opazil jelko, pa ne boste v nobeni literaturi našli podatka da je jelka gorsko drevo. Jelka je tipičen predstavnik nižjih hribovitih predelov. Ne smete po posameznih drevesih sklepat v katero okolje spada drevo. Sploh pa ne po takih,ki so jih ljudje sadil. Če te zanima v katero okolje spada katero drevo raje preveri kako se pomlajuje tista vrsta. Pa pojdi mal sestoje duglazije pogledat pa boš videl,da tam visoko ni nikjer mladih dreves. Potem pa se sprehodi še na Rakek pa boš našel veliko pomladka. Rušje pa je gorska vrsta in v nižinah ne more uspevat. To pomen da se ne pomlajuje. Pa boš vseeno kje v mestu našel grm,ki ga je človek posadil.
(+2)všeč
Holcar211. 10. 2012 16:22:11
duglazijo sem omenil kar tako, mimogrede (tebi okmodko se je to seveda zdela zgodba)in očitno si nisi uspel prebrati, da najbolje uspeva v hladnih področjih,tako da ta stavek spet grabiš.to je bila omemba duglazije, ki se naj ne bi nadaljevala. in ja, tudi za sgermovo smreko sem vedel, visoka je 64 metrov pa še malo.duglazijo sem omenil samo zato, ker se je meni od daleč zdela cemprinu podobna, kar lahko vidite na sliki.in zdaj, ko si me tako prijazno opomnil, smreke nikakor ne bom zamenjal s cemprinom, kar je bila prej ena od mojih grdih navad.nasmeh
všeč
Holcar211. 10. 2012 16:31:14
o duglazijini občutljivosti na nizke temparature nisem nikjer ničesar zasledil (že prej sem pa omenil njeno prilagodljivost) In jelke sploh nikoli nisem omenjal in nisem po nevem čem sklepal da je duglazija gorsko drevo, ni mi bilo treba, ker sem to vedel.vsekakor v sloveniji raste na rastiščih, ki jih po višini ne bi mogel označiti drugače kot gorska. je res da je gozdarstvo tvoje področje in se mogoče jaz na to ne spoznam in zamenjujem smreko s cemprinom,nasmeh vendar pa vseeno ne moreš pobiti trditve, da duglazija je gorsko drevo in ki je bila, mmimogrede, omenjena po naključju in ne z namenom ustvariti novo temo v že obstoječi.zato o duglaziji po moje ni treba več besed izgubljat.zavijanje z očmi
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki