Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Zasavska koča prenočitev

Zasavska koča prenočitev

Natisni
Brusli16. 11. 2011 20:13:38
Ta vikend načrtujem izlet do triglavskih jezer s prenočitvijo na zasavski koči in naslednji dan povratek. Nimam pa še izkušenj s prenočitvami v bivakih in glede na dokaj nizke temperature nisem prepričan ali imam vse kar potrebujem. V načrtu je taka oprema:
-spalna vreča
-rezervne nogavice, majica,...(vse kar se zmoči)
-dodaten pulover za spanje
-čelna svetilka + rezervne baterije
-kakšna grelna vrečka
-veliko čokolade, tablic,... za hitro energijo in kakšna domača klobasa za "dolgi rok"
-termovka vročega čaja za zvečer
-kuhalnik? ta me najbolj muči - vzeti ali ne? Topel čaj bi zjutraj sigurno prav prišel, vendar ne vem koliko je varno v tistem majhnem bivaku kurit?

Predvsem me skrbi mraz ponoči ter količina hrane in pijače(kakšen studenec ob poti bo najbrž zmrznjen), zato bi bil vesel vsakega nasveta oz vaših izkušenj kako se pripravite na take ture.

Zanima me tudi kakšna je kultura obnašanja v bivaku oz. ali samo pridem in si poiščem prostor ali sem kaj spregledal (bivak predvidevam da je vedno odklenjen).
(+2)všeč
Scabiosa16. 11. 2011 20:39:11
Bivak ob Zasavski koči je zelo prijeten. Notranjost deluje toplo, čeprav je zunaj sneg. S primerno spalno vrečo boš spal kot polh. En velik ja za kuhalnik! Ni ga čez čajček ali juhico, ki se kadi v zimskem jutru na 2000m. jezik
(+9)všeč
viharnik16. 11. 2011 21:17:46
Grelna vrečka je povsem neuporabna, ker sprva s toploto razširi kapilare, zato posledično nenaravno (telo adaptirano na mraz) izgubljamo telesno toploto in nas kasneje učinek toplotne vreče bolj hladi kot segreva.Še ena modna kvazi muha trženja.
Kuhalnik pa je zlata vreden, saj sedaj, ko zgoraj zmrzuje, ni z ničemer drugim možno narediti pijače za preživetje.
(+9)všeč
turbo17. 11. 2011 09:59:11
@Brusli

Ko prideš v bivak, če najdeš kaj smetja, malce pospravi. Nato si pripravi ležišče, gneče se ti ni potrebno bati. Kuhalnik absolutno da, ni ga čez topel obrok in vroč čaj. Ne pozabi vzeti s seboj svečo !!! tako za razvestljavo, kot za občutek topline. Še misliti si ne moreš, koliko ena sveča pomeni v zimskem bivaku.
Naslednje jutro pa, NUJNO, lepo pospravi za seboj, zloži deke, če so in skrbno, res skrbno zapahni vrata za seboj. Da ne bo sneg in dež delal škode. Vse prevečkrat se zgodi, da se tu pa tam najdejo ne dovolj zaprta ali celo odprta vrata in je v biaku sneg in led.
Uživaj !!!
(+9)všeč
suhi200018. 11. 2011 13:27:39
Kuhalnik vsekakor DA. Upoštevati je treba, da je sedaj noč na bivaku zelo dolga in da človek težko ves čas prespi. Midva sva včasih prakticirala stvar tako, da sva kmalu po prihodu najprej šla spat. Ko sva se zbudila sva pa pričela s kuhanjem. Drugače tja do 7, 8 že vse postoriš, potem zaspiš in se ob polnoči zbudiš in te zebe do jutranasmeh Vode je na opisani turi dovolj, drugače pa topiš sneg. Kuhaš pa lahko karkoli (instant juhe, pogreješ kake narejene jote ali pa se greš super kuharja z juho, glavno jedjo in sladico). Je pa zimski bivak vsekakor nekaj nepozabnega kar še dolgo ne pozabiš. In vsaka izkušnja šteje za + pri naslednjem bivaku. Če nisi v bivaku sam moraš pač biti obziren do drugih. Predvsem pa dobro zapri vrata pri odhodu, ker ni hujšega kot da prideš ves uničen v mraku do bivaka, pa so vrata odprta in notri 1m snega (doživel na Doliču pozimi) ali da celo bivaka ninasmeh
Če bo ponoči zelo mraz pazi, da ti čez noč ne zmrznejo čevlji ali kaj podobnega. Stvari daš čez noč v spalko, kjer se sušijo.
(+7)všeč
IgorZlodej18. 11. 2011 19:35:31
Prespal sem kar v nekaj bivakih, igluju, snežni luknji, na prostem v bivak vreči in spalki. Za eno noč ne rabiš v bistvu nobene posebne opreme, kak majhen plinski kuhalnik pride prav, da si skuhaš čaj ali raztopiš jušno kocko. Kdor ne zdrži eno noč oz. dan s suho oz. hladno hrano pač nima kaj iskati v zimskih gorah. Tako je pač moje mnenje, ki temelji na podlagi izkušenj.
(+6)všeč
jprim24. 07. 2012 17:56:48
Zanima me, kako je sprenočevanjem v tej koči, sem slišala kar neko zanimivo kritiko.zavijanje z očmi
Ker planiram turo v te konce, bi bilo spanje v tej koči glede poti zanimivo, ampak so mi ga drugi pohodniki odsvetovali.
LP!
všeč
urbancek24. 07. 2012 18:02:15
No, pred leti, so bili notri prijazni mladi oskrbniki, vzdušje in postrežba sta bila dobra. Moraš pa vedeti, da moraš biti malo avanturista, saj prostora ni prav veliko, sanitarije pa tudi ne vem kako so danes poštimane... Dvomim pa, da se je veliko spremenilo, bo še kdo kaj dodal... Moja izkušnja s to kočo je pozitivna...
(+1)všeč
jprim24. 07. 2012 18:23:36
Samo ne tam spat, je bil komentar ...zavijanje z očmi, da se krade ...
všeč
IgorZlodej24. 07. 2012 18:36:09
Prvič slišim kaj takega, sem jim pa lani gor nesel denar, ker so eni pozabili plačati usluge koče in so se tega spomnili šele v dolinimežikanje.
(+5)všeč
jprim24. 07. 2012 18:43:15
Pri tem ne mislim na oskrbnike, najmanj, verjetno so bili obiskovalci koče ... da se čevlji nosijo v sobe, ker jih nihče ne upa pustiti drugje, si kar potem predstavljam sivkine vonjavevelik nasmeh
všeč
keber124. 07. 2012 19:40:22
Kraja se lahko zgodi v katerikoli koči.
(+4)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki