Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce
klemen85     
26.9.2011
Spoštovani,

škodoželjni, nejeverni, bahavi in drugi bolj ali manj neumestni komentarji nekaterih posameznikov, prispevajo k temu, da marsikoga odvrnejo od aktivnega sodelovanja in deljenja lastnih izkušenj s prehojenih poti. Posledično izgubljamo vsi, saj bi lahko bil ta spletni portal še boljši.

Kljub vsemu bom tokrat naredil izjemo: Grebenska pot Vevnica – Visoka Ponca ni nemarkirana, res pa je, da so markacije na nekaterih odsekih že precej zbledele, varovala pa ponekod poškodovana ali uničena (med drugim je potrebno paziti, da nas potrgane, navpično viseče jeklenice ne zavedejo s poti). Pot torej sodi v kategorijo zelo zahtevnih markiranih planinskih poti – takšnih pač, ki jih je načel zob časa. Kljub vsemu je bila v ugodnem vremenu, z nekaj osnovnimi izkušnjami, primerno opremo ter ob preudarnem in logičnem sklepanju, pot dne 24.09.2011 še prehodna.

Dejstvo, da se vsak odpravlja na pot izključno na lastno odgovornost je pa menda samoumevno.

Moje mnenje.
Varen korak in lpp vsem!
ljubitelj gora     
26.9.2011
Živjo Klemen

Sem mislil, da se ne boš več tu oglasil, lepo je bilo v soboto na tej turi, mene je pot navdušla in sem ti hvaležen, da sva turo opravila skupaj, saj sam nebi zbral dovolj poguma. Nadvse se že veselim nove ferrate, saj je vreme, kot naročeno, če boš imel še kakšno željo, lahko Avstrija/Italija mi lahko sporočiš, ker tudi še sam nimam resnih sogornikov. Hvala LP M.K.
nena25     
26.9.2011
Ojla
Pred leti sem opravila turo na Vevnico in povratek čez Strug in Ponce,-vrnitev je dolga in ne želim več iti po tem grebenu.
Ali kdo ve kako je iz Vevnice na bivak Tarvisio in dol na Zagače pa Belopeška jezera??
Kako pa je s tistimi zarjavelimi ploščicami na trebušasti steni pod verigo? se jih sploh ne spomnim več??.
Edino kar mi je ostalo v spominu na ferato je, da je fenomenalna(če odmislim povratek,ki ga imam v slabem spominu)

Hvala in LP! N!
BT88     
26.9.2011
Priz ja kaj nam pa na tem grebenu pomagajo markacije oz. kje vidte foro, da je greben markiran če pa gre pot po grebenu haloooo
Drugač pa je mojnačinn komunikacije ok
gorenjka1     
26.9.2011
@nena25: ob zarjavelih ploščicah na trebušasti steni pod verigo je sedaj napeljana nova zajla, tako da prehod ne predstavlja večjega problema
Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce1 Prečenje Via de la Vita - Vevnica - Strug - Ponce2
nena25     
27.9.2011
Hvala za odgovor, sem ugotovila da je bivak samo bolj desno od plezalne na vrh

LP!N!
urbancek     
27.9.2011
Danes parkiral ko se je zdanilo pri Belopeških in opravil tole krožno turo od Vevnice do Visoke Ponce (ne bom dodal značilne besede od ljubitelja gora zraven hehevelik nasmeh). V eni drugi temi sem bral, kako so vsa varovala v redu na Vii... Ne bi se strinjal, tam, ko si še spodaj na policah, sta na dveh koncih zajli pošteno priščipnjeni (neprijetno, saj je spodaj globok prepad), eni celo nisem zaupal in sem se raje držal za skale tistih par metrov. Očitno tisti, v mislim da temi od Jalovca niste dovolj gledali, ali pa jih je kdo kasneje poškodoval. Glede na to, kako se govori, kako je pot obnovljena, to velja le na parih mestih, a tam, lahko rečem pohvalno. Tipično italijansko polovičarstvonasmeh Na prečenju so varovala v redu le, ko se spuščaš z Vevnice, drugje pa znajdi se sam... Zame "kraljevska" tura te poletne sezonenasmeh Še porabljen čas: 11 ur.

P.S: Začetni kamin se mi je zdel najbolj zahteven, saj bi zaradi mrzlih prstov in mojega prostega plezanja desno od tiste zajle kmal odletu v globino. A se pleza tam desno ali levo, pač tam kjer je zajla? Ker kjer je zajla nisem imel ideje kako? Desno, pa sem plezal brez varovanja, saj ne moreš biti vpet??!

Če povzamem: Super!
freeskies     
27.9.2011
Ja, lepa tura je to. Na vstopu v Via della Vito se na začetku primeš za zajlo in se kar potegneš gor, z nogama pa upreš desno in levo ter greš na trenje. Malce višje imaš na levi strani poličko za stopit. Malo buildanja jemežikanje.
ljubitelj gora     
27.9.2011
Tudi jaz sem imel manjši problem na začetku.
urbancek     
27.9.2011
Aha, ja edino na trenje ja, ne pa jest, k sem šel desno na tisto skalo plezat, pa še nepripet... Lahko bi se končalo drugačezadrega...Torej, dobro si ogrejte prste pred vstopom, ker bo zdej vedno hladnejevelik nasmeh Lp!
ljubitelj gora     
27.9.2011
Kje si šel dol iz Visoke Ponce?
urbancek     
27.9.2011
Po normalni, tam kjer sem šel gor. Zanimivo pa je, da na vrhu sploh ne veš, kje pride gor ta nova ferrata... Sem pa videl njen vstop, ko sem sestopal... Kdo kaj ve o tem? Pa še če nekdo napiše kaj o težavnosti te nove ferrate na Visoko Ponco... Hvala!
ljubitelj gora     
27.9.2011
Po ferrati iz Visoke Ponce sem šel in je na novo obnovoljena, jaz sem užival, ker mi ferrate odslej veliko pomenijo a ker nimam družbe je to sedaj bolj težko osvajat. Jest ti o težavnosti ne morem kaj dost reči, ker to o težavnosti vsak drugače dojema, nekaterim je še vzpon, čez Turski žleb velik problem, kaj bi šele bilo, čez te ferrate v Italiji. Iz vrha, ko gledaš v smeri Belopeških jezer, se tudi usmiriš, nato pa v smeri Mangarta, saj je shojeno, jaz sem šel najprej, ker mi orientacija ne dela problemov, če pa sled izgubiš v trenutku se moraš pa ustavit in pogledat, kje poteka.
freeskies     
27.9.2011
Ni markirana, je pa označena z možici in kar dobro vidna. Zajle so nove. Glede težavnosti je to subjektivna stvar. Moje mnenje je, da ni težja od Via della Vite ali pa sestopa iz Vevnice v škrbno proti Strugu. Je dobro varovana in na dveh mestih malce bolj izpostavljena, drugače pa relativno kratka.
ljubitelj gora     
27.9.2011
Če si jo gledal od spodaj, potem že veš, koliko približno je dolga/zahtevna.
urbancek     
27.9.2011
Jaz sem se kar nekaj časa sprehajal po vrhu, tudi mimo tiste trate, kjer je ena zbledela oznaka, a ko sem prišel na rob, pa nikjer ne duha ne sluha... Pa nisem nek antitalent za orientacijo... Sicer se pa spodobi, da so na vrhu oznake za sestop...A smo mar preveč razvajeni?velik nasmeh

To ni problem za tiste, ki pridejo po njej gor, problem je za tiste, ki pridejo na vrh in ne vejo kje se sestopi na to ferrato. Ja, z vrha roko na srce ni lepo vidna, če pa po njej prideš, pa verjamem...mežikanje

Sicer pa freeskies, hvala za primerjave in pojasnilo! Lp!
freeskies     
27.9.2011
Urbancek, z vrha Velike ponce greš okrog 20 metrov v smeri drugega vrha, ki je malce nižji (recimo smer SZ). Na sedlu gre pot levo dol, nekaj časa po šodru. Ko se spuščaš vidiš da je kar shojeno. Čez nekaj časa se začnejo varovala, naletiš tudi na eno lojtrco. Tisti del, ki je res "prava ferata" pa je kratek in je ubistvu spodnji del poti.
urbancek     
27.9.2011
No, potem sem šel prav, a ker nisem videl nadaljevanja,medtem ko sem se razgledoval s tega drugega vrha, sem se odločil za "znano" varianto...
JusAvgustin     
28.9.2011
zelo zanimiv greben, ki ga pa še nisem uspel prečiti. verjetno bo počakal kar na zimo nasmeh Rateške Ponce-Strug-Vevnica-V koncu špica-Kotova špica-Tamar... Prle navaja: III- 10-12 ur od Rateških vratic do Kotovega sedlaeek
dprapr     
28.9.2011
Ja, JusAvgustin, ta varijanta je bolj zanimiva.
Na vem sicer, kje je ocena III - morda eno mesto pri sestopu s Kotove špice, kjer pa se običajno uporabi abzajl.
Lp
Stran: 1 2 3 4 5 6 7       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki