Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Katera rožca je to?
 Katera rožca je to?
velkavrh     
19.7.2018
Zvonček obe slikani zvončici sta trebušasti-Campanula cochleariifolia.Rušnata in trebušasta imata nekako drugačna rastišča in ju ne najdemo skupaj.Sl. št. 9 je planinska lepnica -Silene pusilla(tudiS.alpestris-Hoppeju so jo prevedli kot nizka lepnica).Rečemo ji tudi slanozor.Po cvetu je podobna četverozoba -stebla ima rdečkasta-Silene quadrifida(predstavlja jo P.Strgar).Imamo še skalno lepnico -Silene rupestris.Te tri so nekako najbolj prepoznavne in v gorskem svetu pogoste.Seveda spada v ta rod-Silene nam poznana brezstebelna lepnica ,pa kamnokrečna ,kimasta, pa slizki,pokalice.
Katera rožca je to? Rušnata zvončica .1 Katera rožca je to? Trebušasta -lepo se vidi kako sta po cvetju različni.2 Katera rožca je to? Brezstebelno lepnico brez dvoma poznamo.3 Katera rožca je to? Meliščna pokalica.4 Katera rožca je to? Navadna pokalica.5 Katera rožca je to? Rdeči slizek6 Katera rožca je to? Beli slizek.7 Katera rožca je to? Kamnokrečna lepnica.8 Katera rožca je to? Hayekova lepnica.9 Katera rožca je to? Zelenocvetna lepnica.10 Katera rožca je to? Kimasta lepnica.11 Katera rožca je to? Četverozoba lepnica -vidna so rdečkasta stebla.12 Katera rožca je to? To je tvoja planinska lepnica ali slanozor.13 Katera rožca je to? Skalna lepnica-ima drugačen cvet.14
Zvonček     
19.7.2018
Draga Apolonija, hvala lepa. Za včerajšnji izlet na Snežnik sem se odločila predvsem zato, da bi našla travnolistno vrčico, saj naj bi v tem času še cvetela. In bila sem malo razočarana, ker je nisem videla. Sedaj pa vsaj vem, kaj ostane, ko odcveti.nasmehnasmehnasmeh. Na Velkavrha pa sem se obrnila zaradi Darinkinih fotografij, ki ji je komentiral, predvsem make, pa sem mislila, da je pozabil omeniti druge rožice.

In hvala še za grintavec. Bilo jih je ogromno. Lp
Zvonček     
19.7.2018
Velkavrh, hvala za izčrpen odgovor. Sliko lepnice sem poslala, ker je blizu rasla, sedaj vem, četverozoba lepnica z res izrazito rdečimi stebli, za katero sem do sedaj mislila, da je slanozor, pa sem mislila, da je moja mogoče skalna lepnica. Pa sem spet bogatejša, v botaničnem smislu seveda. Lp
Zvonček     
19.7.2018
In še vedno me zanima, katera zvončica je na Darinkini sliki št. 9!
Apolonija     
19.7.2018
klobčastanasmeh
Zvonček     
19.7.2018
Apolonija, hvala. Nisem vedela, da rastejo tudi tako visoko, zato na klobčasto nisem pomislila. nasmeh
In še enkrat hvala vsem, ki tako nesebično predajate svoje znanje.
kati1909     
20.7.2018
Res lep je ta Robanov kot,
lepše kot kje drugod;
dol ga gleda lepa kraljica,
ki Robanov oča ji je dal ime Ojstrica.

Sem nekaj rožic imenovala,
a ne bom zato "roko v ogenj dala";
bom Vas rajši prosila...
Katera rožca je to? lepa je Robanova planina1 Katera rožca je to? fuchsov grint2 Katera rožca je to? julijski lan3 Katera rožca je to? koroška smiljka4 Katera rožca je to? lepi luk5 Katera rožca je to? navadna dobra misel6 Katera rožca je to? navadni volčin7 Katera rožca je to? navzkrižnolistni svišč8 Katera rožca je to? scheuchzerjeva zvončica9 Katera rožca je to? zoisove zvončice10 Katera rožca je to? fleischmannovo grabljišče11 Katera rožca je to? brkati klinček12 Katera rožca je to? navadna smetlika13 Katera rožca je to? panonski svišč14 Katera rožca je to? škržolica ?15 Katera rožca je to? zlata rozga16 Katera rožca je to? okar na kosilu17 Katera rožca je to? rumenka ?18 Katera rožca je to? neznanka 2.19 Katera rožca je to? neznanka 20 Katera rožca je to? neznanka 21 Katera rožca je to? osat ?22 Katera rožca je to? neznanka 23 Katera rožca je to? neznanka 24
velkavrh     
20.7.2018
Kadar imam čas rad prečekiram poslane slikce rož in če ugotovim,da ni določitve ali je napačna ali pomanjkljiva probam določiti.

Tokrat sem pregledal od kati1909:

Št.18-Zelo pogost vrbolistni primožek-lahko ga gojimo doma.

št.19-Navadna mačja zel-raste tudi v dolini.

št.21-Smrdljivi bezek ali habat-Sambucus ebulus-sem ga že predstavil-ni prav pogost.

št.16

Planinska zlata rozga(Solidago virgaurea ssp. munuta)Ločimo od navadne zlate rozge po tem, da ima planinska bolj zbito socvetje.Navadna ima razrastlega.

št.22-Navadni osat-zelo pogost-Cirsium vulgare.

št. 23-Odcvetela roža iz rudu kobulnic.Take plodove ima več kobulnic.

št. št.11-Zelo lep cvet grabljišča.Žal ne poznam fleischmannovega.

št. 9-Določene zvončice so težko določljive, ker so si podobne .O njih se bom posebej razpisal.Menim , da je določitev vprašljiva.

št. 5-Luk je gredljasti-zelo pogost-raste tudi v dolini.

št. 4-Tudi za smiljko ne morem potrditi določitve .Določnje smiljk je malo težavno. Nekaj jih je zelo podobnih.Ne moremo pa zgrešiti določitev skalne smiljke.

št. 15-Verjetno res neka škržolica -vprašanje je katera-pri naj jih raste veliko vrst.Mislim, da bo kar gozdna škržolica -ni pa določitev zanesljiva, ker je več vrst podobnih.


zlatica     
20.7.2018
kati, pozdravljena! Robanov kot je res en lep konec Slovenije, ki te očara tako z ravnicami kot s pogledi na del KSA. Preletela sem tvoje rožice in nekaj imen bi dodala:
slika 5 - gredljati luk (poglej v socvetju zarodne brstiče in to je najboljši prepoznavni znak tega luka, medtem ko jih lepi luk nima in socvetje raste direktno iz stebla)
slika 11 - je fleischmannovo grabljišče? poglej liste moje priložene fotke, in če ima takšne liste, potem je, sicer ni... Kot veš, so pri teh grabljiščih listi zelo pomembni
slika 18 - naš lep in pogost vrbovolistni primožek
slika 19 - alpski šetrajnik ali čober
slika 20 - se ne vidi dobro, a lahko bi bil kamnokreč (verjetno hostov)
slika 21 - smrdljivi bezeg
slika 22 - navadni osat
slika 24 - dremota?
lep pozdrav


Katera rožca je to? Fleischmannovo grabljišče1
Stran: 1 2 3 ... 291 292 293       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki