Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Nakup puhovke - katero ?

Natisni
subaru1. 10. 2015 20:27:27
Ker sem bolj zmrzljive sorte, se odločam, da bi si nabavil eno puhovko za mrzle dni - za potrebe gorništva ( ne alpinizma ). Nekaj lahkega in toplega.
Glede na to, da o puhovkah nimam pojma, bi vas prosil za kakšen nasvet oz. namig na kaj moram biti pozoren.
Zasledil sem, da so puhovke polnjene - ene z gosjim perjem, druge z umetnimi vlakni ??
Skratka, kakšne so vaše izkušnje - lahko tudi kakšen konkreten predlog (firma, proizv., ).
Hvala.zmeden
všeč
jax1. 10. 2015 20:32:58
Jaz še vedno trdim, da je v slovenskih razmerah ne rabiš. Seveda pa mraz vsak prenaša po svoje, zato tega ne morem absolutizirat.
všeč
SamoK1. 10. 2015 21:35:31
jax, tudi jaz tako mislim. V vsakem primeru je bolje imeti več plasti, ki jih lahko poljubno slačiš in oblačiš. Puhovka pri nas pride prav le, če bi bivakiral na prostem.
(+1)všeč
palček plezalček1. 10. 2015 23:30:39
Eni ste srečneži in vas nikoli ne zebe, sama imam še sredi poletja v nahrbtniku 'Atomčka' (http://arcteryx.com/product.aspx?language=EN&gender=Womens&model=Atom-LT-Hoody-W), ki ga imam v toplih zimskih dneh kot eno od plasti. Če je mraz (in za moje prste se to začne nekje okoli +18, da ne omenjam kaj je pri -10 zadrega ) , pa pride čez Atoma še Fission (http://arcteryx.com/product.aspx?language=EN&gender=womens&category=Insulated_Jackets&model=Fission-SV-Jacket-W) in seveda rokavice in protektorji, pa še grelci za roke so v kapi nahrbtnika. Seveda sem obe 'bundi' kupila po precej znižani ceni - sta super. Subaru, bolj ti priporočam umetne materiale kot puh. Če se puhovka zmoči, je zlepa ne boš posušil, pa še težka bo. Btw, pred Arcteryxom sem imela kakšnih 18 let staro Montovo puhovko, pa še vedno je dobra za krajše potepe nasmeh
(+1)všeč
JusAvgustin2. 10. 2015 07:02:09
všeč
Zebdi2. 10. 2015 07:59:37
Meni so puhovke zakon. Hodim v tanki majici in po potrebi tanki vetrovki, na vrhu pa oblečem puhovko. Ni boljšega. Mene umetna vlakna na žalost ne prepričajo; imam tudi eno takšno, pa se lahko skrije pred pravim puhom. Jaz imam sicer trenutno Sir Joseph, ampak če bi jo kupoval še enkrat, bi verjetno vzel tisto iz Decathlona za 100e. Se lahko mirno kosa z marsikatero precej dražjo alternativo velik nasmeh
(+3)všeč
Marky2. 10. 2015 12:08:23
Se mi zdi, da te bosta obe puhovki (tako iz gosjega kakor iz umetnega vlakna) greli enako. Razlika je le pri teži (gosja je lažja) in pri vlagi (gosja se je prej naužije).
Jaz bi ti priporočal puhovko iz Polartec®Alpha variante, saj le ta omogoča da puhovka dobro diha, hkrati pa ohranja temperaturo. Kaj več o tem si lahko prebereš Tukaj. Trenutno oz. vsaj jaz poznam, da imata to varianto puhovki od Mileta in Patagonije. Če pa ima še katera pa ne vem.
všeč
Trobec2. 10. 2015 12:11:46
Jaz na srečo tudi nisem zmrzljive sorte, tako da je običajno pozimi dovolj softshell. Še v tistem mi pogosto postane vročenasmeh

Si je pa punca to zimo kupila puhovko, mislim da ta http://iglusport.si/trgovina/skupine/ws-hi-loft-down-sweater-hoody/ (seveda, ko je bila krepko znižana) in je izjemno zadovoljna.
Je lahka, zložena zavzame zelo malo prostora in res topla.
Ko je govora o puhovkah to pomeni puh in ne sintetike. Pa razlika je med gosjim in račjim. Gosji je toplejši, so pa te puhovke tudi dražje.
(+2)všeč
ljubitelj gora2. 10. 2015 19:57:45
Ne smeš zašvicat v oblekah in bodo tud negorniške obleke primerne za zimske vzpone. Pazite na prste na roki, obvezno dobre rokavice in ne pozabit na rezervne, obvezne očala (po možnosti smučarske) in kremo za sončenje.
všeč
subaru6. 10. 2015 14:59:30
Hvala vsem za nasvete. Na koncu sem se odločil za priporočilo od Marky-a. Polartec-Alpha varianta od Raba.
Naročil iz GB, bistveno cenejša kot pri nas.nasmeh
(+2)všeč
puma6. 10. 2015 15:05:54
Razlika med puhom in polnili iz umetnih vlaken je tudi v tem, da puh bistveno manj greje, če je namočen. Puhovke iz um.vlaken se v tem pogledu veliko boljše obnesejo.
Jaz imam pozimi za v hribe dolgo aktivno majico in softshell. Ko se gibaš te tako ali tako ne zebe, prej nasprotno. Kar se tiče švicanja - jaz vedno zašvicam, če ne drugače na hrbtu zaradi dodatnega gretja - nahrbnika. Puhovka pa je vedno v nahrbtniku, ker je nepogrešljiva na vrhu oz. kjerkoli se ustavljaš, saj se zelo hitro ohladiš. Jaz ti predlagam kupit tako, da jo boš lahko pozimi vedno nosil v nahrbniku. Pomembnejši se mi zdi kvaliteten softshel, tak ki dobro odvaja vlago.
Predlog:
http://www.gornik.si/puhovka-simond-light-down-p-1056.html

Imajo pa tudi tako iz um.vlaken, ki je precej cenejša.
(+2)všeč
lino6. 10. 2015 15:24:15
Lg - "Ne smeš zašvicat v oblekah in bodo tud negorniške obleke primerne za zimske vzpone." Lepo rečeno v teoriji, v praksi pa to malo težje uspeva.
Subaru - "Naročil iz GB, bistveno cenejša kot pri nas." Če boš tako prijazen pa boš objavil končno razliko v ceni, ko boš poravnal še stroške dostave in carino. Me zanima, če je tukaj računica. Hvala!
všeč
Zebdi6. 10. 2015 15:40:07
@lino: ni carine nasmeh

@puma: tista Simondova puhovka v Decathlonu stane 100 eur. Tale gornikova cena je nateg stoletjavelik nasmeh
(+4)všeč
lino6. 10. 2015 15:47:22
Zebdi, hvala. Skoraj ne morem verjeti, da ni carine. Očitno sem malo pomešal in je strošek carine obračunan, če kupiš po internetu izven območja EU (npr. ZDA).
(+1)všeč
Zebdi6. 10. 2015 15:54:50
Tako je, lino. Pri nakupih izven EU je potrebno plačati carino in DDV (razen pri nakupih majhnih vrednosti), medtem ko pri nakupih v EU ni dodatnih dajatev (razen pač poštnine).
(+3)všeč
subaru6. 10. 2015 18:11:42
Lino - Anglija je v EU, zato ni carine. Tudi poštnine pri tej firmi kjer sem naročil ni. Velja za vse kupce v GB in članice EU.
(+1)všeč
subaru6. 10. 2015 18:16:17
(+1)všeč
lino6. 10. 2015 20:26:28
Zebdi, Subaru: sta me skoraj prepričala v ugodnosti internetnega nakupa (skoraj!). Kaj pa če je v igri skrita napaka (šlamparija)? Pri meni še vedno ostaja temna senca internetnega nakupa v Sloveniji. V Tržiču (ime firme zamolčim) sem kupil nek tehnični izdelek s skrito napako. Kljub reklamaciji so me vlekli za nos 45 dni in mi vrnili izdelek, ki spet ni delal. Tudi pri drugi reklamaciji se je postopek ponovil. Šele pri tretji reklamaciji pa mi je uspelo dobiti nov izdelek s pomočjo tržne inšpekcije.
Ne znam si predstavljati kako naj bi rešil tako reklamacijo v inozemstvu. Samo toliko, na kratko - cela zgodba je predolga. Lp!
všeč
ljubitelj gora6. 10. 2015 21:18:13
Lino kakor komu, saj zakaj bi šparal na cunjah, če lahko kvalitetne gorniške kupiš, ampak tudi v negorniških se da normalno hodit pozimi v gore. Praksa pr men velja, teorijo prepuščam drugim.
(+2)všeč
Zebdi6. 10. 2015 21:21:12
lino, takole ti bom povedal: čisto odvisno od prodajalca. Če preveriš spletno trgovino, skorajda ni tveganja. Sam precej robe kupim prek ebaya, pa do sedaj še nisem imel nobenih problemov. Tam vsak kupec pusti prodajalcu oceno in le-ti se presneto potrudijo, da ne dobijo negativnega feedbacka. Če plačuješ s PayPalom, ti tudi ta da določeno garancijo in včasih celo povrne stroške vračanja. Moje izkušnje so celo takšne, da so tuji spletni trgovci precej bolj odzivni kot domači.

Kupoval sem pa že vse - od knjig, oblačil, pa do tehnične robe a la foto objektivi in celo razvlaževalec zraka. 250 eur v Slo, 120 iz Nemčije (s poštnino vred!). Pri nakupu objektiva so mi enkrat pustili nepotrjen garancijski list, pa sem lepo kontaktiral spletno trgovino, kjer so se mi opravičili, krili stroške pošiljanja lista nazaj v Nemčijo, vrnili potrjen list, za povrh pa dodali še kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu. Tudi kolegi nimajo slabih izkušenj, je pa res, da brez izjeme kupujemo prek preverjenih spletnih trgovin.

Malo zdrave pameti, pa se da kar precej prihraniti nasmeh

(+4)všeč
lino6. 10. 2015 21:38:41
Zebdi, tu v tvojem postu je napisanih veliko izkušenj v poslovanju preko interneta. Jaz sem pa naletel na lepo oblikovano Slovensko internetno stran z izbranim leporečjem. Iz ekrana sta se tako rekoč cedila med in mleko dokler jim nisem poslal reklamacije. Nadaljevanje zgodbe je pa opisano v mojem zgornjem postu.
všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki