Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Štedilnik na vrhu Triglava
 Štedilnik na vrhu Triglava
13.2.2008 - Gost
Pozdravljeni

Na vrhu naše najvišje gore je skoraj pol stoletja ležal čisto pravi železni štedilnik na drva. Nanj je bil z verigo priklenjen triglavski žig, v njem je bila spravljena vpisna knjiga. Ljudje so na njem žigosali transferzalne knjižice, vendar ga je malokdo sploh opazil - malokdo se je v resnici zavedal, da gre za štedilnik (čeprav je bilo to povsem očitno).

Ni jasno kako in zakaj je prišel na vrh gore. Tehtal je dobrih 70 kg in pojavil se je enkrat kmalu po koncu 2. svetovne vojne.
Leta 1997 so ga s helikopterjem odpeljali v dolino in na njegovo mesto postavili kovinsko mizico.

Kje je sedaj ta stari štedilnik? Kaj se je zgodilo z njim? Mogoče kdo ve? Bi bilo kar škoda, da bi končal v plavžu, mar ne?

Jani
Planinček     
22.2.2008
Zgleda, da se je dalo včasih gor čaj pogret, zdaj pa dobiš samo hladen pir za 5€. Sem slišal, da so imel seboj tudi že lojtre zato, da so bili višje kot 2864m. Pozna kdo morda kaj vse so še nesli gor?
Klin     
22.2.2008
Slišal sem, da skupina planincev starih od 20 do 25 let na vrhu pekla koruzo. S seboj so imeli nekaj drv in pa seveda koruzo.
Ali pa Tof z motorjem iz Trente na vrh...
serajko     
22.2.2008
tudi trije kolesarji kranjske Save so bili v 70letih v kompletni opremi in s kolesi na vrhu.
Fazo     
22.2.2008
http://gizmodo.com/gadgets/jacuzzi-high/mont-blanc-jacuzzi-party-at-15711-feet-was-low-on-oxygen-high-on-booze-309708.php mislim da preko tegale je težko itieek
Fazo     
22.2.2008
Aja...čehi so bilivelik nasmeh
Klin     
25.2.2008
Ja, Čehi se pa spomnijo marsikatero neumnost. Le kaj bodo naslednjič nesli na vrh?
Biser gora     
27.2.2008
Včeraj sem po TV gledal oddajo o Triglavu in so povedali, da je Tof na vrh nesel 12m visoko lojtro na katero je splezal. Sam pa je povedal, da z motorjem ni šel čisto do vrha.nasmeh
betonc     
24.6.2008
Če še nisi izvedel kdo je spravil štedilnik na Triglav ti lahko povem, da je bil to Joža Jakelj ml-Jozl iz Mojstrane. Stanoval je v hiši v kateri je danes Triglavski muzej-gostilna Peričnik. To je bil 100 kg težak štedilnik, ki ga je v več presledkih za stavo nesel na Triglav. Bil je izredno močan človek, po pričevanjih je sam na voz nakladal 4metrske smrekove štoke. Sodeloval je tudi pri gradnji Staničeve koče kjer naj bi znosil 14ton gradbenega materiala in železna vrata, ki jih je še danes mogoče videti. Umrl je v partizanih leta 45 na Otlici star 38 let. Kje je danes štedilnik ne vem, jaz sem mislil, da so ga vrgli čez rob. Spraševal pa sem tudi alpiniste, ki ta svet pod Triglavom bolje poznajo a niso vedeli odgovora. Nekdo je našel pri reševalni akciji le zvezdo, ki je bila na stolpu.
trinity     
24.6.2008
Fazo to so Švicarji......velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki