Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Kucelj
14.10.2009 - sabina.7

V nedeljo smo krenili na Kucelj, ki se nahaja na obronkih Trnovskega gozda severozahodno od Vipavske doline. Zaradi lepega vremena je bil vrh kar precej obiskovan, koča na Čavnu pa sploh, tako da nazaj grede nam niso imeli več ničesar za ponudit, sploh pa ne njihovih dobrih kuhanih štrukljov. Pot od koče do Kuclja je zelo posebna zaradi svoje raznolikosti: med potjo se prehaja iz svetlobnega gozda v temačen, za tem imamo tipičen kraški svet, nato tipično pokrajino Vipavske doline ......na prostranem vrhu pa zelo lep razgled na Primorsko in morje, na Trnovski gozd in na del Julijskih Alp. mežikanje
Kucelj Vrh je še kar oblegan1
Kucelj Razgled proti morju2
Kucelj Se še ne mudi v dolino3
Kucelj Trnovski gozd4
m     
15.10.2009
Pozdravljeni!
Ta pot; s Cavna na Kucelj, je zame ena najlepsih.

Vsako leto 1.dan dopusta v juliju namenim temu pohodu (iz Predmeje najprej na Caven in potem se 40 minut oddaljen Kucelj). In na Kuclju v tistem casu lahko obcudujes jeglice in bozas celo planike.nasmeh Kucelj deluje kot visokogorje.

Res lep izlet.mežikanje
sabina.7     
15.10.2009
Se strinjam; toda tudi pot iz Vrtovina ni zanemarljiva. Jaz osebno raje hodim bolj jeseni in pozimi na te konce, da se izognem klopomeek.
Je pa zares pozitiven kraj.
LP
igorfran     
15.10.2009
Meni najlepša krožna pa je:
Od parkirišča pod Predmejo (nad tistim "kamnolomom" - označeno) po stezi proti Čavnu. Ko pridemo do odcepa, kjer se desno v breg odcepi markirana pot proti koči na Čavnu nadaljujemo še nekaj korakov naprej (20-30m): pot zavije malo levo in potem malo desno - pred tem desnim ovinkom je nad nami malo skrita strma grapa: spodaj zgruščena zgoraj pa travnata. Po tej grapi (kakih 10 min) naravnost gor do slemenčka. Po slemenčku (skala) desno par korakov - takoj levo na travnato pobočje da zaobidemo steno pred nami - takoj spet desno po travi naravnost navzgor in po kakih 100-200m nas teren sam popelje rahlo levo po slemenu (desno vidimo na drugi strani žleba markirano pot proti koči). Ko pridemo do sten nad nami (rob), gremo levo okoli teh in nad nami se kar sam odpre lep prehod na vrh roba (lepo vidna manjša zajeda med stenami na robu, če dobro opazujemo vidimo da je tudi malo shojeno). Tukaj smo malo desno od markirane poti proti koči. Sedaj zavijemo kar levo po lepih travah (lahko sledimo tudi stezi), stalno nad robom in brez orientacijskih težav prispemo do manjše kočice pod gozdom. Od tu še par korakov naprej se "zaletimo" v kolovoz - zavijemo na desno po njem navzgor. Kakih 10-15min naprej se kolovoz razcepi - uberemo desno v strmino in po 10min pridemo na prečno označeno pot ki vodi od koče na Kucelj. Sedaj pa samo po poti do Kuclja. Povratek pa nazaj naravnost do koče in od koče po desni strani čez travnik (označeno) do steze kjer smo štartali in do avta.
Možnosti pa je nešteto, z vseh strani Kuclja in vse zo zanimive.
Glede letnega časa in klopov pa ravnam enako kot sabina7.
Kucelj Čaven iz Vipavske doline1
Kucelj Na ta rob pridmo2
m     
15.10.2009
Pozdravljeni!

Glede klopov; bi rekla, da so tudi jeseni. Jih je pa verjetno res manj kot poleti.(Sama ga na Cavnu in Kuclju zaenkrat se nisem dobila.)

Igorfran, Vasa pot zveni zanimivo. Bi Vas morala enkrat vzet' za vodica.mežikanje

Tudi Vaso varianto, Sabina, bi morala preizkusit'.nasmehnasmehnasmeh

Hvala obema.nasmeh
sabina.7     
22.5.2010
Prelepo vreme....nisem imela obstanka doma in tako sem se sama odpravila v popoldanskem času na Kucelj, tokrat iz Vrtovina. Prvi del poti se počasi vzpenja, drugi del je malo bolj strm. Klopov v tem predelu ne manjka. Sama sem se trikrat pošpricala s sprajem za klope, pa so mi vseeno hodili po nogah. Tudi eno kačo sem srečala po poti. Torej treba je hoditi z odprtimi očmi.. Na pobočju pod vrhom je v tem času polno narcis in je super lepo. Ob povratku sem zavila proti lovski koči in se vrnila k avtu po eni drugi stezi. Do gor rabiš dobro uro pa pol.


Kucelj  Po prvem delu prijetnega vzpona se dospe na makadamsko cesto.1
Kucelj  Jaz sem šla proti Kuclju.2
Kucelj Cvetoči travnik3
Kucelj Pozdrav z vrha.4
Kucelj Razgled z vrha.5
Kucelj Ob povratku sem srecala to zanimivo bitje.6
Kucelj  Vitalnost kostanjev.7
Kucelj Šopek narcis za vas.8
kapca81     
9.3.2011
Par utrinkov iz nedeljskega pohoda Lokavec - Kucelj na Čavnu, ki sem jih ujel na mobilca. Sem bil prvič v teh koncih in se definitivno vračam za kakšen krajši sprehod.
Kucelj1
Kucelj2
Kucelj3
Kucelj4
Kucelj5
Kucelj6
Kucelj7
Kucelj8
Kucelj9
Kucelj10
Kucelj11
Kucelj12
Kucelj13
Kucelj14
Kucelj15
Kucelj16
Kucelj17
Kucelj18
Kucelj19
Kucelj20
Kucelj21
Andrej5     
29.4.2011
Na velikonočni ponedeljek pa še na Kucelj. Bilo je kar lepo.
Kucelj1
Kucelj2
LidijaJesih     
23.10.2011
Vremenske razmere so me sicer malce spustile z višav, odvrnile od pohajkovanja pa ne. Po včerajšnjem obisku Dolomitov (naših, sevedazavijanje z očmi), danes na Primorsko, kjer je vremenska kazala nekaj prijaznejši obraz. Iz Stomaža na Kucelj, pa s Kuclja na Kočo A.Bavčerja na Čavnu in po drugi strani spet nazaj. Lepa krožna tura, ki v spodnjem delu sicer ne prinaša obilo razgledov, zato pa strmino, ki preide v dolgo prečenje pobočij, zato da se lahko zadnjih 300 metrov zlobno vzpne. Vsega je bilo, od sončka (najmanj), do megle na Koči, ki je odprta, pa kopnega in snega, ki ne moti, predvsem pa vetrovno. Po vtisu ravno na robu megle in oblakov, ki so prtiskali iz ozadja Trnovskega gozda, a na to stran niso segli. Tudi pogled na morje je bil. Še višincev se nabere za spodobno turo, saj je štart pod 300m nadmorske. Vetroven dan v fajn družbi; kot je rekel bratec: dan za pršice (na tak bi bilo treba jogi gor nest...)velik nasmeh
Kucelj Privezana skala, ki bi sicer lahko kot čep padla na luknjo, iz katere verjetno piha. No, danes je pihalo tudi drugje1
Kucelj Najdejo se tudi melišča, čisto spodobna2
Kucelj Sneg je tudi tu, a nikjer ne moti3
Kucelj pogled nazaj, že z vrha proti Koči. Pihalo je, v ušesa je zeblo in ni bilo za poležavanje4
Kucelj Tega danes nismo preizkusili. 5
Kucelj Koča je bila odprta, pred njo pa cepin, kot se šika (lahko se z njim tudi hruške rabuta, najbrž)6
Kucelj Malo nižje pa je drugače, še je jesen, še so barve7
Kucelj ...in trave so ponekod še zlate8
Kucelj Lepo? Je, ja.9
Kucelj Tule pa je že pripravljeno za jaslice. Domačina sta prav danes prinesla mah. Oh, že?????10
rasto_r     
4.3.2012
Včeraj sem opravil pot na Kucelj iz Vrtovina, potem pa nazaj po grebenu proti koči A.Bavčerja in mimo koče na Mali gori. Sneg je samo še na nekaj mestih med Kucljem in kočo, sicer pa me je še najbolj presenetil prav idiličen plac in ureditev koče na Mali gori.
Kucelj Kucelj1
Kucelj blizu vrha2
Kucelj pogled z vrha v smeri Koče na Čavnu3
Kucelj še z druge strani4
Kucelj Je to smrečjo preprogo naredila burja?5
Kucelj nekomu je ta kotiček resnično ljub6
Kucelj prav idiličen prostorček - in lepo urejen7
Kucelj raste kar iz skale8
Irina     
21.5.2012
Od Koče A.Bavčerja na Kucelj in spust na idilično Malo goro, čez čudovite, kraške travnike nazaj do Koče AB.
Obiščite kočico na Mali gori, tam so doma dobri ljudje in užijte lepote, ki se vam ponujajo.
Želim vam lepe dni in varen korak.
Kucelj Izbire dovolj, za vsakogar nekaj1
Kucelj Od Koče AB proti Kuclju - pogled na smreke brez iglic2
Kucelj Cvetje povsod .......3
Kucelj4
Kucelj5
Kucelj6
Kucelj7
Kucelj Večastne perunike .... simbol slovanstva8
Kucelj Lepo urejena okolica Koče na Mali planini9
Kucelj Prijazno povabilo10
Kucelj Pogled v dolino11
Kucelj Ta je zaključil svoje potepanje .... nas čakajo še mnoga12
gvodopivec     
21.5.2012
Če vas lahko samo malček popravim - Mala gora in ne Mala planina mežikanjeTako, po pravniško? velik nasmeh
Lep pozdrav iz Vipavske doline nasmeh
Irina     
21.5.2012
Hvala za dobrohotno opozorilo. V tekstu sem takoj sem popravila svojo površnost. A, zapis pod fotografijo se ne da popraviti.
Malo pomenljivo si zapisal ono o pravništvu .... zato upam, da ne bo pravnih posledic?

Vračam mokre pozdrave iz osrednje Slovenije.
sabina.7     
10.12.2012
Včeraj sva se opoldne podala na Kucelj po srednječavenski poti, ki se začne nad Lokavcem. Snega zares ne primanjkuje, toda steza je uhojena. Koča na Čavnu je bila odprta. Celotna tura je še kar zahtevna, ker se občasno kar precej udira. Videla sva tudi zahajati našo žarečo kroglo, ki je dajala celotni pokrajini posebno luč. Ko sva bila pri avtomobilu, je bilo že temno in tudi mrzlo. Cesta proti Predmeji je dobro splužena. nasmeh
Kucelj Na začetku steze. 1
Kucelj Tu sva že nad gozdom, razgled je obširen: vidi se Trnovski gozd,  vso Vipavsko dolino, morje... 2
Kucelj3
Kucelj4
Kucelj Tu je razcep za Malo goro5
Kucelj V bližini koče na Čavnu proti Kuclju6
Kucelj7
Kucelj Cilj je pred nama8
Kucelj Morje in sonce ujemata pozornost9
Kucelj10
Kucelj11
Kucelj12
Kucelj13
Kucelj14
Kucelj15
Kucelj16
tulipan     
19.1.2013
Danes iz Stomaža. Sneg se prične pri lovski preži. Do Male Gore na celo, naprej pa zamedene stopinje. Še najlažje je bilo na spihanem travniku pod vrhom.


https://plus.google.com/photos/113334581701584163856/albums/5835229082676747329

Kucelj1
5ro     
8.2.2013
Danes (četrtek) iz Vrtovina na Kucelj, nazaj pa najprej proti Velikemu robu, nato po stari cestni povezavi iz Vrtovina na Trnovsko planoto do srednječavenske poti, ki ji sledim do razcepa direktne poti za Vrtovin, po kateri se spustim na izhodišče. Spodaj pot namočena, blatna, sneg začenja na 700m. Proti vrhu je precej spihan, sicer pa ga je bilo na določenih mestih do kolen. Razen divjadi (srečal trop muflonov)ni bilo pred menoj nobenega, tako da sem se kar malo nagazil. Še najbolj pri sestopu proti stari cestni povezavi na Trnovsko planoto, kjer ga je precej napihanega in sem se 2x pogreznil do pasu, po cesti pa nato do 0,5m. Sicer pa čisti užitek in vreme ok- burja je ponehala.
Kucelj Na vrhu Kuclja je snega malo1
Kucelj pogled proti Velikemu robu proti kateremu začnem sestop2
Kucelj pogled nazaj proti Kuclju. Od tu naprej se je udiralo do kolen, občasno pa še bolj3
tulipan     
16.2.2013

Danes iz Vrtovina. Dober trening za hojo po kopnem do Srednječavenske poti. Naprej iz gozda do sedla se snežena skorja malo predira, v glavnem pa drži. Od sedla do vrha kopno. Tudi toplo je bilo. Burja je bolj spominjala na veter.

https://plus.google.com/photos/113334581701584163856/albums/5845547296473242657
Kucelj1
voluhar     
24.3.2013
http://tomazsarc.blogspot.com/2013/03/kucelj-modrasovec-2332013.html
cebelca     
24.3.2013
Takole pa je bilo en dan prej. S tem da sva medve štartali iz Predmeje. In potem še malo pohajkovali po planoti med Kucljem in Velikim robom, ker sva neuspešno iskali grebensko pot proti Velikemu robu. Čudovit dan! mežikanje
Kucelj1
Kucelj2
Kucelj3
Kucelj4
Kucelj Pogled na Kucelj iz sosednjega hribčka5
Kucelj6
Kucelj7
Kucelj8
Kucelj9
Kucelj10
LidijaJesih     
7.4.2013
Počasi bo zmanjkalo pravih idej za Primorski konec, če se tale oblačni pokrov nad ostalo Slovenijo ne bo stopil. Je pa res, da je v zameno treba prenesti tudi kakšno sapico in ta je danes odločno vlekla po pobočjih Čavna, za drugje bo pa kdo drug "pojamral". Začnemo pri kamnolomu malo pred tuneli na cesti za Predmejo. Pot se sicer takoj vzpne, a tudi takoj umiri in potem smo kaki dve uri prav udobno pohajkovali po lepo speljani Srednječavenski poti. Veter zaradi drevja ni pretirano motil, le okoli vogalov je bilo teba malo hitreje. Šli smo vse do bivaka (lovske koče) in nato še naprej po meliščih in gozdu. Nato pa udobje preneha in zadnjih nekaj sto višincev se breg postavi pokonci. Ko drevje obupa nas čakajo pravi viharji burje, megla in ledene rože vsepovsod. Obisk vrha je bil zato leteči, pa takoj dol v smeri koče pod Čavnom. Po vršnem delu je še sneg, danes strjen od mraza in megle. Odločimo se za spust proti Mali gori, koča je odprta, prijazni domačin pa nam postreže s frtaljo in čajem, tudi pivo se je našlo. Po kratkem klepetu pa nazaj, spet do priključka s Srednječavensko, kjer se končno pogrejemo. Brr, kako hladno je bilo tam zgoraj, a spodaj smo vseeno ujeli nekaj sončka in pogledov naokrog. Nisem bila prvič, pa tudi zadnjič ne.
Kucelj Lepo speljana Srednečavenska pot1
Kucelj Prehod med veliki skalami2
Kucelj poskrbljeno  za vse3
Kucelj v skalo vklesan prehod4
Kucelj Po tisti polici levo gre pot5
Kucelj Celo jeklenico boste našli tu. Zakaj? Veter, so rekli6
Kucelj Vzletišče? :) Do Lokavca bi pa neslo7
Kucelj Razgled po dolini, spodaj ureditev plazu Lokavec8
Kucelj izbor9
Kucelj na Bivaku (lovski koči) tole visi10
Kucelj tudi melišča se najdejo tule11
Kucelj tamle pa ni več toplo zgledalo (Kucelj)12
Kucelj če rečem da je pihalo 80 na uro nisem daleč od resnice13
Kucelj takole okrašeno je bilo14
Kucelj zimske rože15
Kucelj Hitro čez vrh na drugo stran16
Kucelj zimsko zimsko17
Kucelj Če ni pomladnih, bodo pa tudi zimske rrožice dobre18
Kucelj Prijazno zavetišče19
Kucelj na poti nazaj20
Kucelj Proti SInjemu vrhu 21
Kucelj modro nebo in valjast oblak, ki ga je gnalo naokrog cel dan22
SuzanaM     
6.5.2013
Včeraj na Kuclju divje lep dan. Začela sem pri kamnolomu in se po Srednječavenski poti povzpela do koče na Mali gori in naprej na vrh Kucja.

Na vrhu je tako močno pihalo, da sem komaj stala na nogah, kakšen meter niže pa sem posedela v prijetnem zavetrju in v popolni samoti uživala na tem prelepem hribu.

V dolino sem se spustila do dobrih 1.000 višinskih metrov niže ležeče lovske koče v Gojačah. Na poti sem zavila še mimo Sv. Pavla in si ogledala vodni stolp iz 5. stol., ki velja za najbolje ohranjeno antično tehnično stavbo v Sloveniji.

Burji, ki je celo pot neusmiljeno brila, ni uspelo odpihniti oblakov in meglic, tako da razgledi niso bili najboljši. So pa oči razveseljevale žive barve zelenečih dreves in cvetočih pašnikov, na katerih so žareli jegliči, svišči in narcise. Ko se bodo čez kakšen teden v gozdu razcvetele še šmarnice, pa bo kot v parfumeriji.

Kucelj Nanos v meglicah in oblakih1
Kucelj nad plazom Slano blato2
Kucelj lepa potka skozi zeleneči gozd3
Kucelj mimo ogromnega balvana4
Kucelj čez kakšen teden bodo zacvetele šmarnice, ki jih je polna celotna pot 5
Kucelj prvi pogled na Kucelj6
Kucelj idila na Mali gori7
Kucelj8
Kucelj9
Kucelj10
Kucelj11
Kucelj12
Kucelj nekaj minut pod vrhom13
Kucelj cvetoči pašniki vse do vrha14
Kucelj15
Kucelj Nanos in Vremščica v oblakih16
Kucelj proti morju v meglicah17
Kucelj proti Gradežu v meglicah18
Kucelj zajetje Vogršček19
Kucelj pogled proti vrhu z druge strani20
Kucelj21
Kucelj22
Kucelj nadaljevala sem v smeri Črniče-Ravne23
Kucelj info. tabla pri Sv. Pavlu24
Kucelj zavila sem še do cerkvice in vodnega stolpa25
Kucelj cerkev Sv .Pavla v obnovi26
Kucelj v vetru valoveči travniki pod Kucljem27
Kucelj vodni stolp28
Kucelj29
Kucelj30
Kucelj na koncu poti pri lovski koči v Gojačah še vidni ostanki prvomajskega kresu31
Stran: 1 2 3 4 5       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki