Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Torek, 23.7.2019 ob 13h (ARSO)
Popoldne bo pretežno jasno. Najvišje temperature bodo od 31 do 35 °C.
Jutri bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21, najvišje dnevne od 31 do 36 °C.

Opozorilo: Predvsem na Primorskem in po nižinah osrednje Slovenije bo od torka do petka sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Popoldne bo prevladovalo sončno vreme. Nekaj več spremenljive oblačnosti bo v Alpah.
Jutri bo pretežno jasno. Popoldne v Alpah ni povsem izključena kakšna nevihta.
Vremenska slika (ARSO)
Nad Sredozemljem in osrednjo Evropo je obsežno območje visokega zračnega tlaka. S šibkimi vetrovi severnih smeri priteka k nam v višinah razmeroma suh in zelo topel zrak.
Obeti (ARSO)
V četrtek in petek bo sončno in vroče, v petek popoldne bodo možne nevihte.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 27. julija do 1. avgusta 2019

Od sobote do ponedeljka bo v naši bližini višinska vremenska motnja, zato se bo verjetnost za nevihte povečala. Od torka dalje pa se bo nad Alpami in našimi kraji predvidoma znova krepilo območje visokega zračnega tlaka.

Ob koncu tedna kaže na bolj spremenljivo vreme z občasnimi plohami in nevihtami. Vročina bo popustila. Od torka dalje bo verjetnost za padavine znova manjša, temperature se bodo postopno nekoliko zvišale.

Biovremenska napoved (ARSO)
Torek, 23.7.2019 ob 13h

Splošni vremenski vpliv bo ugoden. Po nižinah bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, takrat se izogibajte večjim naporom na prostem, uživajte lahko hrano in dovolj tekočine. Napornejša dela opravite zjutraj ali zvečer, ko vročina popusti. Prostore zračite ponoči in zjutraj. Vročina bo najbolj obremenjujoča v mestih.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost do 9,5 in v gorah do 11. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V nižinah bo obremenitev s cvetnim prahom trav tipično poletna, vrednosti bodo nizke do srednje visoke. Na poljih je s cvetenjem začela koruza, v stik s cvetnim prahom pridemo le ob njivah. Cvetijo različne vrste trpotcev in kislic, obremenitev s trpotcem bo nizka do srednje visoka, s kislico nizka. Alergenost teh vrst je nizka. Obremenitev s koprivami bo visoka, v zraku pa bo prisoten še cvetni prah metlikovk, ki so pogost plevel na njivah. Alergenost slednjih vrst je nizka in le redko vpliva na zdravje. V zraku bodo še posamezna zrna pravega kostanja. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka. V zraku bo cvetni prah trav, koprivovk (koprive, krišina), trpotca in metlikovk. V Primorju je pogosto sajeno okrasno drevo bleščeča kalina, je žužkocvetna, več cvetnega prahu je le ob drevesih.Sezona pelina se še ni začela, v zraku smo zaznali le nekaj posameznih zrn, ki najavljajo začetek cvetenja. Ob možnih nevihtah se bo obremenitev znižala le za kratek čas. Obremenitev s sporami plesni bo visoka do zelo visoka. DOBRO JE VEDETI: - Približuje se sezona cvetnega prahu alergenih plevelov, v drugi polovici julija se bo začel pojavljati cvetni prah pelina. Začetek sezone ambrozije pričakujemo v prvih desetih dneh avgusta, v SV Sloveniji in Brežiški kotlini zadnje dni julija. - Rastline ambrozije so že dovolj razvite, da jih lahko prepoznamo. Rastline še ne cvetijo, zato nevarnosti za izpostavljenost cvetnemu prahu ni. Priporočamo odstranjevanje rastlin s primerno osebno zaščito, odstranjevanje odsvetujemo alergikom. - V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst plesni, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, občasno zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.


Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki