Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Nedelja, 23.4.2017 ob 10h (ARSO)
Popoldne bo na Primorskem sončno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo krajevne padavine. Pihal bo veter severnih do vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem do 19 stopinj C.
Jutri bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v hribovitih krajih zahodne Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Zapihal bo južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem do 9, najvišje dnevne od 12 do 17 stopinj C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Danes bo v Furlanski nižini ter ob Jadranu sončno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi manjšimi krajevnimi padavinami. Pihal bo veter od severne do južne smeri.
Jutri bo v zmerno do pretežno oblačno. V Istri in Gorskem Kotarju bo občasno rahlo deževalo. Ponekod bo zapihal jugozahodnik.
Vremenska slika (ARSO)
Hladna fronta se zadržuje nad Jadranom in južnim Balkanom. Nad vzhodnimi Alpami in severozahodnim Balkanom se za njo krepi območje visokega zračnega tlaka. Za njo doteka k nam od severozahoda prehodno nekoliko hladnejši in bolj vlažen zrak.
Obeti (ARSO)
V torek bo v vzhodnih krajih sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Ponekod v zahodni in deloma osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Jugozahodnik se bo okrepil. V sredo se bodo padavine na zahodu krepile in počasi širile proti osrednji Sloveniji. Nekaj sonca bo občasno še na vzhodu.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 26. do 1. maja 2017

V prihodnjem tednu se bo nad zahodno Evropo poglobila izrazita višinska dolina. Nad zahodnim Sredozemljem bo sredi tedna nastal plitev ciklon, ki se bo počasi pomikal prek osrednjega in severnega Sredozemlja proti Balkanu. Nad nami bo prevladoval vlažen in topel jugozahodnik. Hladna fronta bo v četrtek prešla Slovenijo, za njo bo zapihal severovzhodnik in od zahoda se bo nad vzhodne Alpe, severni Balkan in severno Sredozemlje razširilo območje visokega zračnega tlaka. V petek bo v višinah nad nami precej hladen zrak, v soboto pa bo že dotekal toplejši.

V sredo se bodo padavine na zahodu okrepile in postopno zajele še del osrednje Slovenije. V četrtek bo deževalo povsod, meja sneženja se bo spuščala. V petek bodo občasne še krajevne padavine, deloma plohe in hladneje bo. Od sobote dalje pa spet kaže na suho in postopno nekoliko toplejše vreme..
Biovremenska napoved (ARSO)
Nedelja, 23.4.2017 ob 10h

V noči na nedeljo bo spanje občutljivih ljudi moteno. V nedeljo bodo manjše vremensko pogojene težave imeli le najbolj občutljivi, večinoma se bodo kazale z okrepljenimi bolezenskimi znaki. Priporočamo večjo previdnost.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah seže do 7, v gorah do 8. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V nižinah se cvetenje alergenih dreves zaključuje, izjema je hrast, ki bo prispeval največje količine cvetnega prahu. V majhnih količinah bo v zraku prisoten cvetni prah bukve, gabra, platane in vrbe, pojavljal se bo tudi nizko alergeni cvetni prah oreha, divjega kostanja in iglavcev. Najzgodnejše vrste trav že cvetijo, vendar bodo v zraku le posamezna zrna, začetek glavne sezone pričakujemo zadnje dni aprila oziroma v začetku maja. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom trav srednje visoka, v zraku bo tudi cvetni prah trpotca. Obremenitev s cvetnim prahom hrasta, gabra, krišine in cipresovk bo srednje visoka, prisoten bo tudi cvetni prah malega jesena in platane. Cveti bor, ki le redko povzroča alergije, lahko pa povzroči občutek tujka v očesu. DOBRO JE VEDETI: Cveti oljna repica, je žužkocvetna, preobčutljivim posameznikom lahko povzroča zdravstvene težave v neposredni bližini cvetočih njiv. Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov (robinija, glicinija, lovorikovec), v zraku so le posamezna zrna tega cvetnega prahu.


Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki