Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Petek, 22.2.2019 ob 18h (ARSO)
Zvečer se bo v večjem delu Slovenije zjasnilo. Ponoči se bo severovzhodni veter povsod okrepil, na Primorskem bo zapihala močna burja. Jutranje temperature bodo od -8 do -2, na Primorskem okoli 1 °C.
V soboto bo pretežno jasno in vetrovno. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. Občutno hladneje bo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Primorskem okoli 8 °C.

Opozorilo: Zvečer in v prvem delu noči bo na severovzhodu pihal močan severovzhodni veter, ki bo predvsem v nekoliko višjih legah v sunkih presegal hitrost 70 km/h.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
V soboto bo pretežno jasno. Ob Jadranu bo pihala močna do orkanska burja. Občutno hladneje bo.
Vremenska slika (ARSO)
Območje visokega zračnega tlaka nad Evropo prehodno slabi. Ob zmernih severnih višinskih vetrovih doteka naše kraje hladnejši in bolj nestabilen zrak.
Obeti (ARSO)
V nedeljo bo pretežno jasno. Veter v notranjosti bo slabel, na Primorskem bo še pihala šibka do zmerna burja.
V ponedeljek in torek bo sončno, čez dan bo znova topleje.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 26. februarja do 3. marca 2019
Od torka do petka bodo naši kraji pod vplivom obsežnega anticiklona, ki je bo zadrževal nad osrednjim delom celine. Predvidoma v soboto se bo nad severnim Sredozemljem poglobilo manjše ciklonsko območje. V nedeljo pa se bo nad Alpami znova okrepilo območje visokega zračnega tlaka.
Od torka do četrtka bo prevladovalo sončno vreme, ob koncu tedna pa bo več oblačnosti. V petek bo zapihal jugozahodni veter. Predvidoma v soboto se bo verjetnost za padavine nekoliko povečala.
Biovremenska napoved (ARSO)
Petek, 22.2.2019 ob 18h

V soboto se bodo pri vremensko občutljivih ljudeh pojavljale manjše vremensko pogojene težave, ki se bodo kazale predvsem kot zmanjšana delovna storilnost, nerazpoloženost in težave s koncentracijo.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 2, v gorah 3. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V suhem in toplem vremenu bo obremenitev z lesko visoka, z jelšo srednje visoka do visoka. Ohladitev v soboto in nedeljo bo predvidoma zmanjšala sproščanje cvetnega prahu in prinesla kratkotrajno olajšanje za alergike. Obremenitev zraka bo spet visoka ob ponovnem dvigu temperature. V manjših količinah bo prisoten cvetni prah cipresovk in tisovk. V Primorju bo obremenitev s cipresovkami in tisovkami visoka in bo lahko vplivala na zdravje alergikov. Obremenitev z lesko in jelšo bo lahko srednje visoka do visoka, na višino obremenitve vplivajo vetrovi, ki prinesejo cvetni prah s celine. Obremenitev z jesenom bo nizka, v zraku bodo prisotna še posamezna zrna topola in bresta. Dobro je vedeti: v času cvetenja leske in jelše se lahko razvijejo simptomi alergijske bolezni tudi pri posameznikih preobčutljivih na brezo. Bodite pozorni na razvoj cvetenja v vašem neposrednem okolju. Drevesa in grmi v bližini stavb so lahko velik vir cvetnega prahu, ki se ob prezračevanju prenese tudi v bivalne prostore. Cvetni prah cipresovk in tisovk pri analizah uvrščamo v skupno kategorijo. V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk, v celinskem delu Slovenije pa tisa, ki ni alergena. Onesnažen zrak vpliva na dihala in tudi na alergenost cvetnega prahu. Pri odraslih in otrocih, ki so srčni bolniki ali imajo težave z dihali vključno z astmo, je ob epizodah onesnaženega zraka verjetnost za nastanek težav večja.(Napoved je pripravljena v sodelovanju z NLZOH)


Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki