Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Nedelja, 19.8.2018 ob 16h (ARSO)
Ponoči bo povečini jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, ob morju okoli 20°C.
Jutri bo pretežno jasno. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 32, na Goriškem do 34 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Ponoči se bo razjasnilo.
Jutri bo povečini sončno, popoldne bo predvsem v Alpah nastalo nekaj neviht. V Kvarnerju in pod Velebitom bo pihala burja.
Vremenska slika (ARSO)
Nad zahodno in srednjo Evropo je območje visokega zračnega tlaka. V višinah se nad našimi kraji zadržuje topel in razmeroma suh zrak.
Obeti (ARSO)
V torek in sredo bo sončno in vroče. Verjetnost za popoldanske ali večerne vročinske nevihte bo majhna. Predvsem v Vipavski dolini in na Krasu bo pihala šibka burja.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 23. do 28. avgusta 2018
V četrtek bo območje visokega zračnega tlaka pričelo slabeti. Ob koncu tedna nas bo prešla hladna fronta, nadaljnji razvoj vremena pa je še negotov.
V četrtek in petek bo še povečini sončno, popoldne in zvečer bodo nastale vročinske nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo okoli ali malo nad 30 °C. Ob koncu tedna bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, sprva tudi nevihtami. Ohladilo se bo. V začetku zadnjega avgustovskega tedna bo vreme predvidoma spet bolj ustaljeno.
Biovremenska napoved (ARSO)
Nedelja, 19.8.2018 ob 16h

Vremenski vpliv bo ugoden in ob sončnem vremenu spodbuden. Po nižinah bo popoldne povečana toplotna obremenitev, takrat se izogibajte večjim naporom na soncu.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks je ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah do 7,5 in v gorah 8,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Poteka glavna sezona cvetnega prahu ambrozije in pelina. V nižinah bodo obremenitve z ambrozijo nizke do srednje visoke, v predelih z večjo pogostostjo rastline (SV Slovenija, Brežiška kotlina) visoke. Obremenitve s pelinom bodo nizke do srednje visoke, ob rastlinah lahko pričakujemo v zraku več cvetnega prahu. Obremenitev s cvetnim prahom trav bo nizka, višje v hribih bo lahko občasno srednje visoka. V zraku se bo pojavljal cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk (konoplja in divji hmelj) in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje. V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom ambrozije in pelina nizka, le najbolj občutljivi lahko razvijejo simptome. Obremenitev s koprivovkami (kopriva, krišina) bo nizka do srednje visoka. V zraku bo še cvetni prah trav, trpotca, metlikovk in konopljevk. Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.


Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki