Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Nedelja, 20.8.2017 ob 18h (ARSO)
Ponoči se bo zjasnilo, zjutraj bo ponekod po kotlinah nastala megla. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, na Primorskem do okoli 15 stopinj C.
Jutri bo sprva povsod precej jasno. Čez dan bo v notranjosti Slovenije občasno zmerno do pretežno oblačno. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod drugod pa severni do severovzhodni veter.. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, na Primorskem do 27 stopinj C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Jutri bo sončno, zjutraj bo ponekod po kotlinah megla. Ob severnem Jadranu bo pihala šibka, v Kvarnerju zmerna burja.
Vremenska slika (ARSO)
Za hladno fronto se nad Alpami in severozahodnim Balkanom krepi območje visokega zračnega tlaka. Od severozahoda doteka k nam hladnejši in še razmeroma vlažen zrak.
Obeti (ARSO)
V torek bo sončno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Tudi v sredo in četrtek bo sončno, postopno bo postalo vroče. Popoldne bo predvsem v gorskem svetu možna kakšna ploha ali nevihta.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 24. do 29. avgusta 2017

Nad južno polovico Evrope bo vztrajalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo ob koncu tedna prehodno nekoliko oslabelo. K nam bo dotekal suh in vse toplejši zrak.

Večinoma bo sončno in postopno spet vroče, najvišje temperature bodo okoli ali malo nad 30 stopinj C. Predvsem v gorskem svetu bodo spet nekoliko verjetnejše popoldanske plohe ali nevihte.
Biovremenska napoved (ARSO)
Nedelja, 20.8.2017 ob 18h

V ponedeljek vreme ne bo povzročalo opaznih težav.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže 7 in v gorah 8. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V nižinah poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije, v osrednji Sloveniji bo obremenitev do srednje visoka, glavnino sezone pričakujemo po 20. avgustu. V SV Sloveniji in Krški kotlini bodo dnevne obremenitve z ambrozijo visoke. Poteka sezona pojavljanja cvetnega prahu pelina, na območjih zaraslih s pelinom bo obremenitev visoka. Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo nizka. V zraku bo prisoten cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk (divji hmelj, konoplja) in večje količine nizko alergenih kopriv. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka, prisoten bo cvetni prah trav, trpotca, koprivovk (krišina, kopriva), ambrozije, pelina in metlikovk. Obremenitev s sporami plesni bo visoka, prevladujejo spore rodu Cladosporium, Alternaria, Epiccocum in Pithomyces. V Primorju bo obremenitev do srednje visoka. DOBRO JE VEDETI: - Navadni pelin (Artemisia vulgaris) najpogosteje uspeva na robovih poti in njiv, nasipališčih, posekah, gozdnih obronkih, obrežjih Pogost je tako v mestih kot na podeželju. Poleg navadnega pelina v Sloveniji uspeva še 13 vrst, med njimi so tudi tujerodne vrste. - Kanadska in orjaška zlata rozga sta splošno razširjeni tujerodni vrsti, prepoznamo ju po vpadljivih rumenih socvetjih. Cvetnega prahu je v zraku zelo malo, le redko povzroča težave z dihali. V stiku z rastlino se lahko pojavijo težave s kožo (kontaktni dermatitis).


Copyright © 2006-2017 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki