Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja

Natisni
triglavski12. 08. 2009 20:02:34
Tokrat že drugič, na vrhu pa sem bil že enkrat prej. S kolegom štartava na Plöcken passu pri galeriji na Avstrijski strani, po 15-20 minutah prideva do galerije, kjer se opremiva in skozi tunel proti izravnavi Schulter (čelna svetilka je obvezna). Tam se usmeriva na ferrato brez meja, dan še kar lep sončen, vendar sosednje višje gore že zagrinja megla. Skala je suha, varovala brezhibna, nekaj mest z oznako D, sicer pa bistveno lažje kot recimo najina zadnja na Torre Clampil. Z vrha kakšnih posebnih razgledov ni bilo, sestopila sva do Creste verde, Creta di Collina je bila v megli, zato je padla odločitev, da se vrneva v lepšem vremenu, sestop na prelaz, pivce in domov.
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja Cellon1
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja vstop v galerijo2
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja 3
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja 4
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja 5
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja levo ali desno, tokrat levo6
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja 7
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja 8
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja 9
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja 10
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja 11
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja 12
Creta di Collinetta / Cellon (2238 m). Ferrata brez meja bo prišla na vrsto tudi tale na Pal Piccollo13
(+3)všeč
svicr26. 08. 2012 15:55:19
Včeraj smo se odpravili na Creto di Collinetto. Že večkrat smo nameravali, vendar smo vedno izbirali višje ... mogočnejše ... Kljub temu, da ima res mogočne sosede, smo ji delali krivico, saj ima tudi ona kaj ponuditi. Na vrh vodi več poti, različne težavnosti (od ferat, do zgodovinskih poti iz prve sv. vojne). Naše izhodišče je bil Plockenpass (Passo di Monte Croce Carnico). Začeli smo na avstrijski strani pri cestni galeriji.
Nekaj deset metrov nad cestno galerijo je vstop v ferato "Oberst Gressel", ki nas popelje naravnost čez steno na večjo izravnavo "ramo" pod vršnjo steno gore. Stena nad prelazom je zelo kompaktna, a v primeru vlažnih tal in blatnih čevljev, zelo drseča. Ferata je lepo speljana čez naravne prehode v steni, varovala so brezhibna. Ko smo priplezali na "ramo" smo se malo odpočili in si ogledali vojaške kaverne in galerije. Tu se izteče tudi pot, ki prihaja iz rovov in kavern. Naša preplezana ferata je zelo dobra možnost povezave s potjo skozi tunele, kakor tudi s ferato "Brez meja". Mi smo po označeni poti nadaljevali do vstopa v omenjeno ferato. Pod steno smo se pripravili in v nadaljevanju le še uživali v izredno lepo speljani, razgibani, izpostavljeni ferati. Varovala so tudi tu brezhibna. V vršnjem, grebenskem delu, je pihal močan JZ veter, ki nas je prijetno hladil, a tudi nekoliko oviral.
Na koncu ferate bi moral biti vrh s križem že viden, toda megla je to preprečevala. Po nekaj minutah smo dosegli vrh, pogledali dol na Valentin Alm in sestopili po normalni poti proti slemenu Cresta Verde. Ker smo se odločili, da Creto di Collino obiščemo naslednjič, smo pred travnatimi pobočji slemena izbrali z možici označeno bližnjico. Hitro smo se spuščali in kmalu smo bili spet na mulatjeri, ki nas je udobno pripeljala do izhodišča na prelazu.
Tako smo zaključili še en lep dan v Karnijskih Alpah.
jutro na prelazu v senci Kleiner Pala1
priprave ob vstopu v ferato Oberst Gressel2
v steni tik nad cestno galerijo3
4
pogled čez ramo na Plocken Haus in jezerce ob njej5
ob ferati cvetja ni manjkalo6
pogled na ramo čez katero je speljana ferata7
na začetku ferate Brez meja8
9
na tem delu ferate nam je kar hitro šlo10
pred močnim JZ vetrom smo se skrili v zavetje11
pogled na planino12
13
vršni grebenski del14
našpičeni15
16
pod vrhom, med kavernami17
v megli, pod križem18
pogled na Valentin Alm z vrha19
državni mejniki prav izstopajo zaradi izbranega kamna20
sestop po 147-ki - oznaka za lepo mulatjero21
na prelazu je bilo popoldne kar živahno22
(+7)všeč
kofetarca27. 08. 2012 13:36:10
Super tura je bila in sem vesela, da smo slučajno "zašli" na potko takoj nad parkiriščem na prelazu in vstopili na nam do tedaj še neznano ferato Oberst Gressel Weg nasmeh Vredna obiska.
(+2)všeč
VanSims26. 09. 2013 16:24:51
Nisem sicer šel po ferati 'Senza confini', ampak po 'Steinberger weg', a da se ne odpira nova tema bom pisal kar tu.

V soboto zjutraj sem parkiral na Plöckenpassu in se po avstrijski strani odpravil v smeri 'Cellonstollen', vojaških rovov, ostankov iz prve svetovne vojne. Do obeh ferat se da dostopiti tudi mimo rovov, tik pred njimi je odcep, a zakaj bi se jim ognil? mežikanje Nevednega lahko smerokaz, ki tik pred odcepom za rove kaže drugo smer za omenjeni ferati, celo zavede da si ne ogleda te vojaške znamenitosti. Rovom se izogne tudi dostop po italijanski strani. Težavnost plezanja po rovih je nekje A/B do B.

Mislil sem, da bo v tunelu temno kot v rogu(tako kot recimo v tistem na Sveti gori) a so odprtine na skalah posejane dokaj pogosto. Svetilka je tako po mojem mnenju samo priporočljiva ne pa ravno nujna, jaz sem jo vključil samo na nekaj mestih.

Ko pridem ven me čaka še kake 20-30 minut do razcepa za 'Senza Confini' in 'Steinberger weg'. Razcep pa zgrešim in tako po nemarkirani stezi pridem naravnost do vstopa v prvo omemenjeno, težjo ferato. eek mežikanje Treba je biti pozoren na napis 'Senza Confini' na skali, ki pa res pripelje na razpotje po markirani poti. To razpotje pa je le kako minutko, dve hoje pod vstopom v 'Senza Confini' in če bi to vedel mi ne bi bilo treba iti nazaj ampak bi enostavno sestopil za par deset metrov. zadrega

Od razpotja je še nekaj hoje po nekoliko izpostavljenem do vstopa v 'Steinberger Weg'. Ta je, čeprav lažja od 'Senza confini', tudi kar izpostavljena takoj ko se po začetnem lažjem delu obrne v steno. Taka ostane vse do prečenja, ki me pripelje v grapo. Ta je na začetku nezavarovana(I+) nato pa sem naletel na neke zarjavele zajle. Po njih pot začne zapuščati grapo in zopet se pojavijo normalna varovala. Težavnost tu morda za malenkost popusti, čeprav je tudi tu težavnost tako kot pred grapo B. Do izhoda iz grape tik pod vrhom je pot še na enem mestu nekoliko strmejša(B/C) nato pa vse manj in končno dosežem izhod. Od tam je do vrha še cca. 10-15 min hoje.

Ker je 'Senza confini' zame pretežka ne morem primerjati, verjetno je 'Steinberger Weg' dosti lažja, je pa razen začetka(A/B) konstantno B, z dvema odsekoma B/C in enim odsekom prostega plezanja I+. Skala je v spodnjem delu dobra, stabilna(kot se spodobi za Karnijce), v zgornjem malo manj. Ferato sem preplezal brez vlečenja po zajli(ta je tudi zelo ohlapna in očitno namenjena bolj samovarovanju, ki je zaradi izpostavljenosti zelo priporočljivo) razen na enem malo težjem mestu in enkrat ko sem se srečeval s sestopniki(po njej sestopajo nekateri, ki gredo po 'Senza confini').

Do vrha grem mimo nekaj vojaških rovov, razgled na samem vrhu pa je bil kar dober. Na zahodu se je bohotila Creta di Collina(desno od nje Rauchkofel), ki je zakrivala Monte Coglians in kar je še slabše, najbolj znani del Dolomitov(Tofane, Marmolada,...) okoli Cortine. Na jugu so se videli Predkarnijci, npr. zelo lepo Monte Amariana, naprej proti vzhodu Julijci z Montažem(ki se od tu vidi zelo mogočno, da kar nisem mogel verjeti da je to on), Višem, zadaj sem že med potjo prepoznal Kanin, videla pa sta se seveda tudi Jalovec in Mangart, Triglav pa ne... Naravnost proti vzhodu so se videli vzhodni Karnijci, najbolj markantno 'likalnik' od Trogkofla mežikanje, izza njih je kukal 'nepogrešljivi' Dobrač, severno pa so se videle Ziljske alpe in Visoke Ture.

Sestopil sem seveda po normalki, čez Cresta Verde in dol po italijanski strani do Plockenpassa in potem v Kötschahu na pir ter v Trbižu še na sladoled in domov.
(+1)všeč
jax26. 09. 2013 16:57:46
Dvomim, da Steinberger res pride do B/C. Bo B kar dovolj. Varovana pa je dokaj slabo, zlasti v izstopnem žlebu pa je velika nevarnost padajočega kamenja. Nekaj simpatičnih mest, kot celota pa me ni navdušila.
Senza confini pa ... no ja, glede na to, da sem na začetku plate obrnil, bom težko kaj dosti komentiral. Vsekakor pa tudi ta ferata deluje kot ena izmed tistih, pri načrtovanju katere so namesto možganov uporabljali kar ravnilo. Skratka, popolno ignoriranje naravnih prehodov v imenu vlečenja po zajli praktično brez stopov. Morda je komu to tudi všeč, ampak jaz imam glede tega vsekakor svoje mnenje.
(+3)všeč
VanSims26. 09. 2013 17:07:48
http://www.bergsteigen.com/sites/default/files/topos/132_Topo_89dfd9b3-825a-427e-b2d3-ad970f85458e_cellon.pdf

Prvega B/C tudi jaz nisem čutil, drugi na poti iz grape pa je bil opazen - pot se povzpne po malo strmejšem grebenčku. Morda je tudi tisti vstop v grapo ocenjen pretirano, po moje A/B

Ne vem kdaj si šel po tej poti, očitno so pot medtem prenovili(sedaj se tudi spomnim ostankov starih sidrišč). Razen začetka grape je zelo dobro in praktično konstantno zavarovana, varovala so(razen tistih nekaj zarjavelih) b.p.(septermber 2013). Malo potem ko se začnejo te zarjavele zajle pot zavije levo kjer so napeljali nove zajle.

Kar se tiče padajočega kamenja je pa res ta pot znana po tem in je čelada seveda obvezna! To sicer kadar opisujem ferate ne naglašam posebej saj je na takih poteh to samoumevno.

Kar se tiče 'Senza Confini'. Ferato so kljub italijanskemu imenu postavljali Avstrijci in pri njih tak način gradnje pri zahtevnih feratah ni nič posebnega. Geslo je: čimbolj navito da se svetijo bicepsi in tečeta znoj in adrenalin v potokih! mežikanje
všeč
jax27. 09. 2013 18:52:35
Torej, dobro varovana ravno ni. Zajle so vpete lih vsakih 50 metrov, ohlapne pa tako, da si je z njimi težko karkoli pomagat. Saj ni ta pot edina, za katero to velja, ampak preveč je pa le preveč. Mislim, saj ni posebej zahtevna in gre brez problemov tudi ob takem varovanju. Ampak sem precej prepričan, da bi vsak, ki je dal čez kak tečaj za markacista, o takšnem varovanju imel marsikaj za povedat.
(+1)všeč
VanSims27. 09. 2013 19:03:11
Ja, sidrišča so pa res zelo narazen. Padec bi bil lahko kar ornk, tudi do 5 in še več metrov. Kar se tiče zrahljanosti je pa to standard na takih feratah po katerih se ravno ne vlečeš oz. jih lahko (večinoma) preplezaš prosto in se na zajli le varuješ.
všeč
IgorZlodej6. 07. 2014 20:06:39
Po nekaj letih ponovno na Cellonu, tokrat v spodnjem delu po ferrati Oberst Gressel Weg, ki se mi je zdela težja, kot "ferrata brez meja" višje, po kateri sem bil predhodno sicer že dvakrat. Odlikujejo jo povsem nenaravni prehodi, klini na najbolj nerodnih mestih, brez stojišč, skala sicer kompaktna in gladka (priporočam plezalke)in vmes je tudi nekaj kratkih blatnih delov. V suhem bi verjetno bilo bolje. Nadaljevanje pa brez posebnosti.
izstop na Schulterju1
nisva bila sama2
prižema za jeklenico kot dodatno varovanje3
Collina pa v megli4
(+6)všeč
bagi7. 07. 2014 08:12:32
@Igor ... a morda veš proizvajalca prižeme na tretji sliki ??
všeč
IgorZlodej7. 07. 2014 13:34:15
Austria Alpin, če sem prav razumel Italijanko.
všeč
Swen117. 07. 2014 14:17:11
(+1)všeč
bagi7. 07. 2014 15:21:56
Hvala vsem, točno to iščem.
všeč
legenda7. 07. 2014 19:48:33
Bagi, Igor je imel prav.Prižemo ima Austria Alpin

http://www.austrialpin.at/bergsteigen/klettersteig/ferrata-bloc.aspx
všeč
sla8. 07. 2014 07:39:17
Igor, koliko je še snega v tistih koncih, posebej na severnih straneh?
všeč
IgorZlodej8. 07. 2014 11:50:56
Bolj malo se je videlo z vrha, ker je bilo od Colline naprej bolj megleno. Ledenik Eiskar ga ima sigurno mežikanje, za Coglinasom pa je verjetno tudi še, saj so plazovine celo pod kočo Marinelli na JV pobočjih.
všeč
sla8. 07. 2014 12:04:12
Uporaben podatek, hvala mežikanje
Bom šla tja najprej na eno izvidniško turco nasmeh
(+1)všeč
bagi6. 09. 2017 13:20:58
Ferata Senza Confini je kljub letom odlično vzdrževana za razliko od sosednje ferate Weg der 26 na Hohe Warte. D kategorija zahtevnosti kar drži in zahteva izkušene obiskovalce. Vzpon po njej je v lepem vremenu čisti užitek in kar prekmalu jo je konec.

Nekaj več o tej ferati na sledečem linku … http://www.hribi.net/izlet/plockenpass_creta_di_collinetta___cellon_ferata_senza_confini/27/1315/2672 ...

Končni vzpon na Creto di Collinetto je samo še pika na i, grebensko nadaljevanje čez Creto di Collina vse do Creta della Chianevate pa jagoda na vrhu smetane nasmeh. Vse skupaj zahteva dobrih 11 ur in izkušnje v hoji po izpostavljenih poteh.

Začetek na Plockenpass-u. Parkirišče je na italijanski strani1
Rumeni zmaj na stari cesti, kjer je odcep za ferato2
Pot je dobro označena. Na začetku lahko zavijete skozi vojaške tunele ali po obvozni poti3
Odcep za lažjo in težjo ferato. Leva, *Senza Confini* je bistveno težja4
Ferata je kar dobro obiskana5
Takole se je zagnal Italijan, kasneje je malo omagal6
Začetna stopnja ferate kar takoj pokaže zobe7
Vzpon po plošči8
Nadaljevanje ferate poteka v tem ostenju9
Jeklenice so dobre in ne preveč ohlapne10
Tja gor gremo11
Nekaj detaljev ferate je pač D kategorije in temu primeren je tudi umetniški vtis napredovanja :)12
Večji del ferate poteka po grebenu13
Na enem od grebenov14
Velikokrat so v pomoč skobe, a nekaj moči v rokah je kljub temu potrebno imeti15
Prečenje stene16
In spet navpično nadaljevanje17
Tokrat so bili razgledi enkratni18
Zaključek ferate19
To je naš cilj .... Creta di Collinetta, oziroma Cellon po nemško 20
Na vrhu21
Skica težavnosti ferate22
(+4)všeč
mirank13. 08. 2018 22:23:22
V nedeljo (včeraj) ponovitev vzpona na C di Collinetta. Tokrat za spremembo kar takoj nad galerijo izberemo ferato polkovnika Gressela, kar pa ni bila ravno najboljša izbira zaradi padavin v noči s sobote na nedeljo in posledično kar drsne podlage. Nadaljevanje na Senza confini v bistveno boljših pogojih-popolnoma suho. Z vrha razgled bolj omejen, saj se je nekaj videlo samo v vzhodni smeri. Sestop pa v soncu, tako da je bila osvežitev v potoku spodaj vsem dobrodošla.
spodaj so se vlačile meglice1
očitno vlaga je..2
tu smo že malo nad žabo3
4
5
tu je vrh že čisto blizu6
tako lepih kot prejšnjo nedeljo na Lopi tu ni...7
(+2)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki