Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak

Natisni
geppo14. 10. 2008 20:18:58
Za konec tedna je vremenska napoved slaba in sva s prijateljem izkoristila ta sončen dan za potepanje po hribih.
Ob 7:05 sva še v temi s Podvežaka ( parkirišče prazno ) krenila proti lovski koči. Vzpenjala sva se proti vrhu Lastovec ( 1841m ). Ko prideva iz gozda se že prikaže sonce in pokažejo se posledice požara, ki je pred leti zaznamoval to planoto. Pot med suhem ruševju nadaljujeva proti Deski (1970m ). Ko z Deske pogledava proti Velikemu vrhu, se odločiva - GREVA ŠE GOR! (9:00 )
Bo brezpotju ( ne preveč zahtevno ) se spustiva in prideva do markirane poti ( Podvežak-Korošica ).
Ko prideva do križišča (Molička peč - Podvežak )skreneva levo ( Molička ). Kmalu prideva do odcepa - desno ( Planina Ravne/i - Dolge trate )nadaljujeva po tej poti. Kmalu se po brezpotju direktno napotiva proti Velikemu vrhu. Iščeva žlebove in lažje kamine in hitro napredujeva v steni. Splaziva se skozi naraven >preduh<  in se preko belih sten in ruševja kobacava/plaziva proti vrhu.Vrh doseževa ob 10:30 in dva pohodnika na vrhu sta začudena - po kateri poti sva prišla gor?
Spustiva se po poti - pogled proti Ojstrici ( možici ) nezahtevno ( možicev toliko, da je nemogoče zgrešiti ). Zopet prideva do poti Molička peč - Trate in še malo nižje na pot ( Molička peč - Podvežak )
Zopet po poti proti Korošici in poiščeva pot proti Vodotočnik. Jezero zagledava ob 12:30 )Poležavava na toplemu soncu in ugotavljava, da je z zalogo vode pri koncu. Vode iz jezera si ne upava pit.
Po počitku kreneva pod ostenje Deske in Lastovca. Gamsi naju pozdravijo z žvižganjem. Spuščava se po poti v melišču ( hudo )in kmalu sva pod steno. Pot je tik ob steni ( čelada ) Drugače čudovita pot!!
Ob 13:30 zopet doseževa sledove pogorišča - sonce žge in midva že zelo žejna.
Kmalu se pot spoji s potjo ( lovska koča - Lastovec ) - krog je narejen.
14:10 prisopihava do Podvežaka in zelenca iz prtljažnika ( samo 1 - tokrat hladna pločevinka ). Odpijem nekaj požirkov in pločevinko postavim na tla ( pakiram v prtljažnik ). Kolega skoči na na skoraj polno pločevinko, da je splošči in da med odpadke, ki jih ima v vrečki. Špricne in zapeni se - pošljem mu pogled...
Ustavnima se ob cesti iz Luč ( voda teče v korito )in pijeva,pijeva..
Celotna pot, ki sva jo prehodila je ne nemarkirana in nevarovana ( razen delček poti Podvežak-Korošica )
Lp
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Sonce nad Rogatcem1
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak 2
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Ruševje - posledice požara3
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Vrh4
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Pogled nazaj na prehojeno pot5
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak GREVA NA VELIKI VRH6
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Iščeva prehode7
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Plezanje čez >preduh< bilo je kar tesno8
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak V lažjem proti vrhu9
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Tukaj prideva dol10
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Žeja - Vodotočnik11
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Pot pod steno12
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Priporočljivo -  čelada13
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Pot naprej14
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Zopet sledovi požara15
 Podvežak-Lastovec- Deska-Veliki vrh-Vodotočnik-Podvežak Spet pri lovski koči16
všeč
fpetel116. 10. 2008 17:52:11
Ja to bo definitivno zame. Še en izlet za letos pred snegom. Čestitam Geppo! Tale zadeva na Veliki Vrh zgleda kar zanimiva (adrenalinska?)nasmeh
všeč
matej16. 10. 2008 19:31:28
Luštna tura. V kakšnem stanju je pa cesta?
všeč
fpetel116. 10. 2008 19:37:47
Do planine Ravne v zavidljivo dobrem (brez lukenj in erozije, tud s Porchejem bi šlo hihi)
všeč
geppo16. 10. 2008 19:51:20
Matej!
fpetel1 je malo hudomušen! Cesta je zelo solidna tako do Podvežaka kot Ravne. Edino od tam ko se ločijo, se v vrhnjem delu malo poslabšajo. V soboto je bil poln avto ( tudi drugače nizek ), smo do planine Ravne občutili kakšen kamen, ki se je valil po podnu. V torek sva bila dva in visok avto - sva se pa res peljala brez problemov.
Še enkrat, tura je bila res lepa!!
Lp
Odcep za pod pod steno Lastovca1
všeč
fpetel117. 10. 2008 11:23:52
Hvala! Mislim uporabiti potko pod steno Lastovca navzdol grede. Kje je pa ta prehod za na vrh Velikega vrha (ozek preduh)? Jaz sem šel iz Škrbine na levo po desni strani hriba, tako da sem prišel na vrh nekaj metrov od vrha Velike Zelenice.
všeč
geppo17. 10. 2008 11:46:11
V BMP sem narisal pot, ki sva jo opravila na Vv. Črtkano je grapa po kateri sva lezla in ni vidna, dokler ne prideš v njo. Zahtevnost plezanja je po mojem I. in nekaj II. V bistvu si lahko sam iščeš prehode - samo vseeno pa pazi, da se kje ne zaplezaš.
Pa srečno pot ( v ponedeljek bom tudi jaz tam nekje kolovratil )- če bo cesta normalno prevozna z letnimi gumami.
LP
Veliki vrh1
Vhod v grapo2
Grapa3
Tu skozi sva plezala 4
Tole še zlezeva pa sva dobra5
Malo po ruševju malo po belih plateh6
Potemše pa po tej grapi in v lažji del7
Vidiji se poti ( Podvežak/Korošica - Molička/Podvežak in Spodaj pot proti Tratam s katere sva kmalu zavila v steno8
všeč
PUHI21. 10. 2008 14:56:25
V nedeljo 19.10.08 sva šla s hčerko s konca ceste nad planino Ravne, mimo spomenika, proti Velikemu vrhu. Pot se odcepi pri možicu v ruševju. Nad velikim breznom ob poti sva prečila levo po skalah in dosegla široko grapo (vzhodno pobočje), v njej je polno možicev do vrha hriba, izgleda, da sva spodaj zgrešila vstop.Z vrha sva poskušala na zahodno stran med V. vrhom in Zelenico, pa ni šlo. Končno nekaj stečin med ruševjem zahodno pod vrhom, vendar nobenega možica. Vseeno nadaljujeva in po brezpotju pridema na pot proti Molički planini točno pri globokem breznu ob tej poti ( 50m nižje je razpelo).
Potem se napotiva 100m do križišča, kjer piče V.vrh-Ravne. Po njej malo višje, kjer je kar nekaj odcepov za V.vrh po južni strani.Tako sva po neumnosti odkrila dva zelo lepa pristopa. Drugič pa po pravi poti, da vidim razliko. Obe poti sta bolj primerni za vzpon, kot za spust. Toplo priporočam, v suhem vremenu nobenega problema, razen malo čuta za orientacijo.
Čudovita gora !
všeč
geppo21. 10. 2008 17:05:01
Si mogoče pri tej skali šel gor - drugače za odcep na V.v. ni oznake ( možica tukaj sva zadnjič postavila midva )Tukaj sva midva prišla potem dol - pot tudi za navzdol ni tako slaba!
Lp
Odcep za pot na V, v.1
2
všeč
PUHI22. 10. 2008 10:58:25
Opazil sem to skalo, kjer je modra oznaka, ko sem se vračal na planino Ravne.Najin vzpon pa se je pričel od te skale še petnajst minut proti planini, nekaj metrov pred odcepom za Dolge trate. Pot gre levo najprej med rušjem, potem pa se pri velikem breznu izgubi.(tu sta dva brezna označena z rdečimi oznakami).Od tu greš še malo naprej potem pa nad brezni prečiš levo v široko grapo, ki gre skoraj do vrha.Najbrž je tu kakšna boljša varianta. Mislim, da gre prava pot nekam proti Zelenici.Pod možica v sredini stene sem položil tvoj opis.Ne vem pa kje si našel prehod v smeri Ojstrice?.V glavnem lepa gora s številnimi pristopi.
všeč
geppo22. 10. 2008 11:36:57
Ka sva bila na vrhu sva se spustila v dolino, kjer poteka pot ( Podvežak - Molička Peč ali obratno )Kmalu po spustu iz vrhnjega grebena sva naletela na možice ( gosto postavljene )in v kaj kratkem času sva prišla na pot ( skale ) in potem do smerokaza ( fotografija ). Na skali pa ni nobene označbe, da skreneš desno za V.v.
Če si pozoren pa opaziš, da pot vodi proti V.v. Pot ni zahtevna. Verjetno je pa res kar nekaj pristopov - samo malo je treba raziskati in mogoče malo kaj zlesti, pa je pristop na vrh!!
Lp
Pogled nazaj na začetek spusta iz vrha1
Na sredini poti2
3
4
5
6
všeč
frko23. 10. 2008 21:43:16
bravo geppo!!
sem eden od dveh ki sva bila takrat na V.v.
lepo opisani pristopi,vsaj tisti ki sva jih uporabila tudi midva.
še enkrat hvala za slike!!!!!
lp.nasmeh
všeč
geppo24. 10. 2008 06:57:33
No lepo - kdo bi si mislil, da smo se takole spoznali! Me veseli in mogoče se še srečamo!nasmeh
Lp
Dva pohodnika na V.v 1
všeč
fpetel128. 10. 2008 13:09:24
Tudi mi (punca, kolegi in jaz) smo izkoristili lepo nedeljo in naredili pot od parkirišča pod planino Podvežak mimo Lastovca, Deske, Vodotočnika in povratek po izpostavljeni potki pod steno. Tura je bila fantastična, skoraj brez vetra, vreme pa toplo, sončno in brez oblačka. Nad drugim parkiriščem smo zavili desno proti severu in se kmalu priključili na pot označeno z rdečimi križci. Zanima me, če je to pot, ki povezuje planino z robom planote in potjo proti vrhu Deske? Hvala za odgovor. Franci
Tukaj dosežemo rob planote in dosežemo pot od lovske poti proti Deski in Vodotočniku1
všeč
geppo28. 10. 2008 13:40:52
Potem niste od parkirišča šli mimo bivaka in lovske koče?
Lp
všeč
fpetel128. 10. 2008 16:00:42
Ne. Šli smo kar po prvem kolovozu za parkiriščem (neoznačen) desno navzgor proti severu. Po 30 metrih sem ugotovil, da se pot preveč vzdiguje in ne gre proti lovski koči, vendar se mi ni dalo sestopat, ker sem pričakoval, da pelje kolovoz k planini Podvežak. Kolovoz oziroma bolj pot nas je pripeljala do prečne poti kakšnih 50 višinskih metrov nad planino Podvežak, ki je označena z rdečimi križci(neuradno markirana!?) in je označena do roba planote kjer je na skali napisano Lastovica. Pri sestopu smo šli pa do bivaka in čez tista vrata ko se konča pot pod steno Lastovca. Potem je moja domneva pravilna in se začnejo križci že na planini?

Lp.
všeč
geppo28. 10. 2008 16:50:52
Ta pot je huda - spomladanska ( priporočam - dobra očala,zaščitno kremo in čelado za pod steno ) probajte!!
Lp
všeč
rozka16. 06. 2015 20:51:22
...da ne odpiram nove teme, saj ni iz Podvežakamežikanje
pa sem šla, ponovno "v" Lučko Belo...mi je zadnjič v uč padla ena stezica in ja, seveda je bilo treba iti preveriti...
do Vratic, ma je strma, strma, nč počivanja, potem pa je začelo neko sumljivo popihavanje in "oblačenje", pa sm šla kr do Vodotočnik srčka, kateri je res zanimiv, pogledam malo karto, malo v nebo in se odločim, da kr zagrizem v breg, ter se prvo lotim Tolstega vrha, nato še Deske in potem prvo načrtovanega, Lastovca, ki kaže res sivo in nekako "marsovsko" podobo zaradi požara. Tu srečam gamskovko z mladičkom, tudi ona dva sta delovala nekoliko izgubljeno in zmedeno, ko smo se srečali, ehhe...zato odhitimo vsaj na svojo stran. Tu so bili moji radarji za nemarkirane poti že čisto na vrhuncu, jih nekaj časa nisem uporabljala, ampak...so se odlično izkazalinasmeh
Stezica se nadaljuje prečno pod Lastovcem, potem malo sitni prehod, šoder, prepadno, nad tabo pa stena, kjer sem samo razmišljala, kaj bom dobila na glavo?!, a seveda, vse se je izteklo dobro in že sem uživala poglede in razglede, ter igro vetra z oblaki...
Turca razgibana, zanimiva, še posebej pod Lastovec, kjer pazljivost ni odvečmežikanje in samotna...
zmenekštirih čeveljcev1
prva ravnina, sicer za kratek čas2
moj odcep3
lepooo4
med Tolstim vrhom in Desko5
lepi razgledi6
z leve pride pot iz Podvežaka7
utrinek8
stezica pod Lastovcem9
pogled naprej10
pazljivo...11
pogled nazaj na prehojeno12
(+6)všeč
geppo17. 06. 2015 07:05:50
Si me spomnila na tisto potko pod Lastovcem. Bi jo moral enkrat ponovit, izgleda, da se že sedem let nisem tam potepal...kako mine..nasmeh
lp
(+1)všeč
redbull17. 06. 2015 07:56:46
lepo je v teh koncih
všeč
rozka17. 06. 2015 08:42:20
Res je lepo v teh koncih, pa vedno kj novega za prehoditmežikanje...sem pa seveda prebrala geppo tvoj opis 7 let nazajvelik nasmeh, ma ni od muh, sta kr cel konec v enem dnevu prehodila, hehe
nasmehlp
(+2)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki