Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Bivaki

Natisni
opazovalec23. 11. 2016 08:49:05
Zob časa pospravlja vse človekove mojstrovine. Karavla na Vošci je imela še celo pred desetletjem videz zidane zgradbe, leto nazaj se je podrla okenska preklada in čez nekaj desetletij bo tam le še kup zaraslega kamna.
Igorjeva slika italijanske kasarne pod Triglavom je dober dokaz. Ugibam, ali ima kdo še sliko pokrite karavle na Vošci. Je bila zgolj prepuščena zobu časa ali so ji pomagali k propadanju z macolo?
všeč
ana23. 11. 2016 09:29:15
Zob časa je hecna stvar, ki jo je lahko izgovorit, pa težje pametno razložiti.

Kaj če pride nek recimo "Francelj" med tem ko bom jaz na dopustu poleti in z macolo začne razbijat nosilni vogal moje hiše, zato ker se na njej malo lušči fasada?
Ko se vrnem z dopusta, pa mi sosedje rečejo: Francelj je rekel, da ta bajta itak propada, pa ji bo pri tem pomagal. Saj, čez nekaj desetletij bi bil od nje itak samo še kup cegla in lesa, on bo to samo pospravil. In zakaj je ne bi podrl, če se je on tako odločil?
A je mogoče moja hiša spomeniško zaščitena? Ni.
Kje je torej problem? Ker Francelj problema ne vidi!

Je seveda problem, zato ker sem jaz lastnica. Ampak tudi taki objekti kot so v gorah, niso od nikogar, čeprav niso spomeniško zaščiteni.
Konkretno od tistega ki je bil tako čudovit kot na stari Igorjevi fotografiji, pod Triglavom, je lastnik država. Država pa je kdo že???
všeč
IgorZlodej23. 11. 2016 10:32:13
Predvidevam, da sodelujoči v razpravi poznate omenjena članka:
http://www.gore-ljudje.net/novosti/113409/
http://www.gore-ljudje.net/novosti/113407/
Vsi vemo, da je bila opravljena prenova in povečanje Triglavskega doma na Kredarici, kdo vse je sodeloval si lahko ogledate na tabli sponzorjev v eni od jedilnic doma. Kljub načrtom, ki bi bili izvedljivi z veliko manjšimi sredstvi na zahodni strani Triglava do tega ni prišlo. Vmešala se je planinska politika, ki nikakor ni bila naklonjena, še manj, da bi dopustila, da je na Primorski strani najvišja koča. Nekaj podobnega se je nekaj let prej (v sredini 70-tih)zgodilo z novo kočo Petra Skalarja na Kaninu. Rečeno je bilo, koča bo na tem mestu (Za Konjcem - izven vseh normalnih dostopnih poti) ali pa je ne bo.

V prvem primeru je šlo za nekaj 10 m, tako kot sedaj pri nekaj cm glede višine Triglava. Očitno včasih le ne velja rek: nekaj cm gor ali dol, no to še najbolje ve nežnejši spol mežikanje.
(+1)všeč
gj23. 11. 2016 17:41:24
Nismo zato na svetu da bi obsojali druge. Tezko si je danes zamisliti kaksne vroce glave so bile 45-ega , ko ti 6 let po glavi tolcejo, maltratirajo, da nebomo govorili o grozodejstvih ki so se dogajali. Moje mislenje je,da nebi prebil niti dneva v stavbi, kateri je dejala zavetje sovrazniku.
Ni glih pod razmere, ampak zanimiva oz. tezka debata. Lep pozdrav
všeč
grega_z_brega23. 11. 2016 17:48:20
gj samo njihove poti pa najbrž uporabljaš?
Sicer pa lahko na tako stavbo gledaš tudi kot majhen košček "odškodnine".
(+1)všeč
palček plezalček23. 11. 2016 17:58:14
...in del zgodovine. Uporabljamo mnoge italijanske objekte, kot tudi avstrijske in nemške.
(+1)všeč
gj23. 11. 2016 18:10:29
Uporabljam - to ze. Ampak ne gre se zame oz. za nas. Gre za misljenje ljudi ki so ziveli v tisti casih, predvidevam.To je pac moj pogled na to stvar.
všeč
margu5023. 11. 2016 18:20:25
Naj povem malo iz zgodovine.V 70 letih smo morali dati neka sredstva kot pomoč pri gradnji cest v takratni državi takoimenovane obveznice. Rečeno je bilo, da bomo dobili to povrnjeno, kar se pa ni zgodilo. Ob gradnji Doma na Kredarici pa nam je bilo rečeno, da lahko te obveznice unovčimo, kot donacija pri gradnji doma. Večina vsi smo to podpisali, če je bil denar res nakazan za gradnjo pa ne vem.
všeč
gregazorz27. 11. 2016 10:58:40
Pozdrav vsem,

Me veseli, da se je vsebina Škodičevih in mojih objav tako prijela in jih povzemajo tudi tisti, ki so sprva nasprotovali.
Seznam italijanskih zgradb, tako vojaških kot planinskih je narejen, dela se tudi na celotni objavi vseh lokacij in kaj se danes dogaja z njimi.
Kar se tiče vojašnice Viktorja Emanuela III je od 2012 dalje v lasti Republike Slovenije, upravitelj pa je Ministrstvo za Obrambo. Pred tem je bila lastnik občina Bovec. Parcela je bila izrisana že v času Italije, ruševine pa so še danes registrirana kot zgradba s presenetljivo vrednostjo nekaj čez 100.000€, v to pa ni všteta še vrednost zemljišča.
Se pravi gre za uničevanje registrirane državne lastnine. Ali je tukaj popolnoma kriv le lastnik macole, zanemarjanje občine oz države ali pa TNP lahko presoja vsak sam.
Zadnja resnično ohranjena gorska vojašnica v Julijskih Alpah je nad Soriško planino, v njej pa že drugo desetletje bivajo pastir in njegove koze, ki jo posledično krepko uničujejo. Glede na obiskanost Možica, tako iz smeri Podbrda kot Sorice in vpis italijanske mulatjere v register turnih kolesarskih poti bi tam PD res lahko naredila dom.
všeč
lino27. 11. 2016 15:56:27
Gregazorz, hvala tebi in Škodiču za podatke, ki so bili precej skriti ali pa zakriti. Za registrirano državno lastnino se pa ve, da je država največkrat slab gospodar. Tu se pa vsi krivci skrijejo za kolektivno odgovornostjo; se pravi kriv ni nihče.
všeč
viharnik27. 11. 2016 16:09:23
Povsem nemogoče je, da so debeli zidovi Emanuela III, zgrajeni s polnimi skalami praktično izginili z obličja ZTP v pičlih desetih letihzmeden.Star arhitekt mi je povedal, da se beton z leti ne stara, ampak ravno obratno, se čedalje bolj utrjuje in jača.Sam sem bil gor poleti nekih deset let nazaj, ko je še vse stalo, zgradba je bila tedaj odlično povezana z zg. ploščo nadstropja, del plehnate strehe je bilo še opaziti desno na jugu malo nižje v konti, znotraj prostorov je bili poleti snega za par metrov v špico.Nemogoča razlaga je, da so vetrovi in zime naredili svoje pri močnih kamnitih stenah debeline vsaj pol metra, vmes je morala posredovati razdiralno pametno še neka tretja silazavijanje z očmi, da o vojašnici ni več ne duha ne sluha, vida pa sploh ne
všeč
gregazorz27. 11. 2016 18:21:41
Viharnik
Betonska plošča, ki je ščitila zadnjo steno vojašnice je oktobra 2014 še stala in ni bila povsem nič poškodovana.
Avgusta 2015, ko sem bil ponovno pri vojašnici je bila zrušena, palice železne armature pa porezane.

O betonu in staranju pa tako...stražarnici v kateri je Žakljev vikend čas prav nič ne škoduje...očitno le zgradbi poleg nje.

Je pa hecno. Italijanska kartografska hiša Tabbacco je v novi izdaji zemljevida popravila oznake, vendar so jih po stari italijanski navadi zamešali. Sedaj imajo tako Morbegno kot VEIII.
všeč
miri27. 11. 2016 19:13:09
Enak beton,drugačni ljudje pa ostane spomin in opomin.
1
všeč
tinky27. 11. 2016 20:13:59
O Jerebikovcu smo se pogovarjali ?!?!
všeč
ana28. 11. 2016 07:51:30
Niti ne tinky, tokrat je bila beseda o gradnji na Jerebikovcu, ki pa ima še nekaj malignih razsevkov drugje po naših hribih. Vse pa imajo en skupni imenovalec. O tem je bilo govora
všeč
lino28. 11. 2016 16:50:51
Gregazorz, očitno je bila stražarnica zgrajena iz mnogo boljšega betona, kot pa vojašnica. Zato pa stražarnica še kljubuje zobu časa. Ne verjamem, da bi kakšen človek uničeval vojašnico poleg budnih oči redarjev TNP-ja.
všeč
lino28. 11. 2016 16:56:46
Gregazorz, očitno je bila stražarnica zgrajena iz mnogo boljšega betona, kot pa vojašnica. Zato pa stražarnica še kljubuje zobu časa. Ne verjamem, da bi kakšen človek uničeval vojašnico poleg budnih oči redarjev TNP-ja.
všeč
miri28. 11. 2016 16:59:43
Naj končam z besedami prof. Tomaža Pavšiča, prvega in najzaslužnejšega odstiralca skrivnosti »Stare meje«, po katerem so povzeti podatki prispevka, predvsem pa zadnji odstavek: »Ne dopustimo, da čas in naša nemarnost zbrišeta spomine na našo preteklost, skozi katero se je naš narod prebijal h končni svobodi in osamosvojitvi. Bodimo spoštljivi do naših prednikov in naše zgodovine tudi v novih časih.«

Anka Vončina
(+3)všeč
mirank28. 11. 2016 17:16:51
Lino, še vedno velja, da je bolje ustvarjati videz, da si o..., kot da odpreš usta in pometeš z vsemi dvomi o tem.
Bunker je preurejen v "bivak" beri vikend za nekatere, je zaprt in tako zaščiten in dostopen samo nekomu. O kakšni budnosti "organov" v tem primeru pa ne bi...
(+1)všeč
lino28. 11. 2016 18:02:36
Mirank, budnost in ostro oko "organov" sta bila še kako prisotna, ko sem popoldne s Pokljuke skočil do Blejske koče na Lipanci. Ob vrnitvi me je na vetrobranskem steklu čakal pozdrav s položnico. Parkiral sem par metrov od asfaltne ceste.
všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki