Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah - GRS Ljubljana

Natisni
Daaam2. 12. 2011 14:57:56
...jst sem že prijavlen nasmeh
(+1)všeč
JusAvgustin2. 12. 2011 17:30:41
Vsekakor obisk tečaja svetujem!
se strinjam z g. Beletom, bil v njegovi družbi 2x, zelo dobra podlaga za samoučenje in praktičen preizkus osvojenega šnelkurs znanja, sicer pa na žalost opažam, da nekateri bi pa ne morejo(takšne in drugačne omejitve) drugi bi, pa so preneumni, da bi kdaj kakšen nasvet uzeli kot dobronameren in iz srca. Sam pa nimam "jajc", da bi koga kam peljal pozimi saj kot prvo nimam dovoljenj za kaj takega, kot drugo pa potrebnega znanja in dar prenašanja znanja naprej. čeprav sva se z matejem spoznala prav na taki "turci".
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=2359
boli me to, ker vidim kaj drugi prestajamo zaradi tebe in tvojih veleizjaveek kot je npr. zadnja...zmeden pa pustimo to!

Lp vsem!
(+2)všeč
ljubitelj gora2. 12. 2011 17:52:26
@Jus
Če želiš kaj, mi piši na zasebna sporočila....se bom držal zasebnosti.
všeč
aonuk12. 12. 2011 18:20:26
@Jus,pusti nima smisla,pametnejši popusti.
L.g.opremo imaš ,nekaj ti bo pa stalno manjkalo...
Lp Vinko
(+2)všeč
turbo2. 12. 2011 18:56:05
@Ljubitelj,
dobronamerno, da ne bo nesporazuma nasmeh
Družba v gorah je nujno potrebna na ledenikih in na plezalnih turah, kjer se uporablja vrv za varovanje med napredovanjem (skala, sneg, led). Zelo na grobo rečeno. Vse ostalo lahko soliraš. Ne rabiš nikogar. Če nisi na vrvi in padeš, zdrsneš, se ti odlomi oprimek, ti ne pomaga prav nič ali je eden s teboj ali jih je za cel avtobus okoli tebe.
Namig:
ko bo sneg, pojdi sam na obljudene poti (Vršič, Zelenica, Pokljuka, itd.) in povsod boš srečal vse polno ljudi. Beseda bo dala besedo in ni hudič, da se sem ter tja ne boš s kom ali katerimi ujel in se boste kaj zmenili. In tako počasi in po pameti naprej. Ne čakaj nikogar !!! pojdi sam in pojdi tja, kjer veš, da bodo tudi drugi nasmeh In ko bo kak res lep vikend prespi na Komni, na Okrešlju, na Lipanci . . . Uživaj !!! v tem trenutku, tu in zdaj in se ne obremenuj s prihodnostjo mežikanje
(+18)všeč
mirank3. 12. 2011 17:51:42
Bojan, dal sem ti en plus za nasvet in bi dal še enega, ker si lepo napisal, a kaj ko se onega nič ne prime.
všeč
ljubitelj gora7. 12. 2011 12:58:18
NA TEČAJ SE LAHKO PRIJAVITE DO ČETRTKA, 8. DECEMBRA 2011 DO 18.00 NA TELEFONSKO ŠTEVILKO 041 826-375 ali 8391-747, NA KATERI LAHKO DOBITE TUDI DODATNE INFORMACIJE.

http://www.drustvo-pdkamnik.si/novica_prikazi.php?rid=518

všeč
Marky12. 12. 2011 19:20:40
Pozdravček.. zanima me, če gre mogoče kdo iz Maribora v sredo 14.12.2011 v Kamnik na tečaj varne hoje pozime, katerega organizira PD Kamnik?
všeč
Loni17. 12. 2011 17:56:46
Prav fletno je bilo, čeprav ni bilo snega. Predvsem pa poučno. In čeprav pozimi nimam namena riniti v visokogorje, mi bo slišano prišlo prav, na Vršič ali kam drugam bom pa na praktični del tudi šla.
(+4)všeč
JusAvgustin17. 12. 2011 19:10:32
pametna dečva nasmeh
všeč
viharnik17. 12. 2011 21:56:32
Današnji tečaj gibanja v gorah, pomoči zasutim ter uporabe gorniške opreme na Igu je bil zelo poučen.Sam ob kar nekaj prebranih knjižic s tovrstno gorniško tematiko sem bil na določene manj znane podatke prijetno presenečen in sem jih s pridom uskladiščil v centralni računalnik, kot smo pravili na tečaju.Tu gre tudi za postopke dela na poškodovancu, kjer moramo postopati sistematično glede na znake življenja, potem pravilno sondiranje na širšo in ožjo mrežo pa pravilna drža žolne pri iskanju, opazovanju morebitnega zasutega, ki ga nosi plaz in odloži, kjer od začetka zdrsa gremo nekaj stopinj v levo in desno v lijak, kjer ga potem iščemo.Podrobnosti glede sestave snega, preobražanja, pravilne hoje po pobočjih pozimi ni bilo moč detajlno predstaviti.Drugače pa v borih šestih urah predstavljenega precej uporabnega znanja tudi na nesrečah, ki so se zgodile.Na koncu smo sestavili ekipe in se urili v sondiranju, uporabi lopate in izmeri potiska norveške metode v KN.Sledila je varna hoja s cepinom in derezami in ustavljanje, nakar še zdravniška predstavitev pristopa do ponesrečenega in oživljanje, nazadnje pa še uporaba trojčka.
Vse te komponente varne hoje in preventive ter reševanja so bile s strani inštruktorjev GRS zelo lepo in nazorno pregledno obrazložene.Pohvale in zahvale Janiju Beletu in ostalemu timu GRS za odlično izpeljano poučevanje, ki je vsekakor in nedvomno pustilo slušateljem dobro predstavo o nevarnostih v gorah, preventivi in varni, učinkoviti uporabi tehnične opreme.Tako bo rešeno marsikatero življenje v prihodnje v gorah z vzajemno pomočjo gornikov in prispevku k zmanjšanju včasih tudi že z nadčloveško požrtvovalnostjo ter nadvse tveganih reševanjih naše GRS.Hvala vam!
(+3)všeč
lynx17. 12. 2011 22:54:47
Idealen trenutek za opombo o petih promilih dohodnine:
star članek, a davčne številke se redko spreminjajo
(+2)všeč
bats18. 12. 2011 08:01:42
pohvale organizatorju za tečaj,bilo je marsikaj novega in poučnega.Ker je izkoristek možgan le nekaj % bo treba še kar hoditi na takele zadeve in delati domače naloge.Ostalo že povedano.
všeč
zvončnica18. 12. 2011 09:09:23
Tudi sama bi rada pohvalila organizacijo, potek, vsebino ter neizmerno prijaznost in požrtvovalnost vseh voditeljev izvedbe včerajšnjega tečaja - dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah na Igu, ki so se za vse, ki imamo radi gore in nas to zanima potrudili, da nam posredujejo čim več koristnega znanja,ki bi nam služilo za naše varnejše gibanje v gorah.
Od prvega trenutka, pa do zadnjega sem v njihovi družbi in predavanju uživala, pa tudi moj kolega in kolegica, sprejemali smo vse tiste informacije, katere smo si želeli slišati že dolgo od izkušenih gornikov, ki pa so resnično nekaj posebnega, še enkrat hvalanasmeh


sondiranje na širšo mrežo1
sondiranje na ožjo mrežo2
kako prijeti cepin3
v Ljubljani pa nas je zvečer pričakala dobra vila - zaželela sem si ...4
(+1)všeč
Alpski Slovenc18. 12. 2011 19:00:34
Lep pozdrav vsem. Tečaj, ki je bil organiziran pod okriljem GRS Ljubljana na Igu v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na temo »Dan varnejšega gibanja v gorah v zimskih razmerah« me je navdušil, kot tudi ostale slušatelje s katerim sem se pogovarjal. Gospod Jani Bele in ostali predavatelji, so nam v sedmih urah podali ogromno podatkov, napotkov in nam na duhovit, prisrčen način, posredovali informacije, ki nam bodo kot (bodočim) pohodnikom, gornikom prišle zelo prav oz. koristile v zimskih razmerah, kako se gibati v gorah, na kaj moramo biti pozorni, in pri tem ocenjevati različna tveganja. Zloženko, ki smo jo dobili »POZOR-SNEŽNI PLAZOVI« bo vsekakor moj zvesti spremljevalec na vseh pohodih. Tematika je bila razdeljena na teorijo in praktične vaje. Poudarek je bil predvsem na osebni in tehnični opremi, kot tudi na načrtovanju zimskih tur, na nevarnosti, ki prežijo v gorah pozimi, kot tudi, kako nuditi prvo pomoč ponesrečencu in sama oskrba na kraju do prihoda reševalcev. Pri praktičnem delu smo bili razdeljeni v 4. skupine, kjer sem prvič preizkusil delovanje žolne (no ja moja je bolj vlekla proti bifeju), uporabo sonde in lopate, to pa je tudi t.i. PLAZOVNI TROJČEK. Nadaljevali smo z pravilno uporabo pohodnih palic, derez in cepina, ter praktično vajo iz prve pomoči, kako oživljati ponesrečenca, kjer je bil poudarek, da je »TOVARIŠKA POMOČ« v gorah zelo pomembna, seveda z potrebno opremo, saj je ključni dejavnik pri tem hitrost. Organizatorju Janiju Beletu in ostalemu timu GRS še enkrat pohvala za odlično izvedbo tečaja, res bili ste enkratni. Hvala.
p.s.

No ja pa še to. Jani Bele je reku, da na nas v gorah prežijo tri vrste nevarnosti:
1. Zdrsi
2. Plazovi
3. Ženske, so pa tretja nevarnost.

Ob prihajajočih božično novoletnih praznikih, Vam vsem zaželim prijetne praznike, ter varno hojo v hribih. Srečno 2012.
Napotni glede uporabe žolne in način njenega delovanja1
uporaba žolne na terenu.2
sonda - grobo iskanje3
kako se pravilno drži sondo v rokah - z občutkom4
fino iskanje oz. bolj temeljito5
hm, najbrž lopata6
pravilna drža cepina7
cepin - kako se ga drži8
Pogled na Grintavec9
po napornih temah - zasluženo okrepčilo10
Prešernov trg - pravljično11
(+5)všeč
jani bele19. 12. 2011 09:18:09
Zadovoljni smo, da ste na tečaju izvedeli kaj koristnega in boste lahko to čimprej preiskusili tudi v gorah. Hvala udeleženki za pladenj domačega peciva, Primorcem za dobro kapljico, vsem pa za aktivno sodelovanje na tečaju.
Jani
(+6)všeč
Loni19. 12. 2011 19:18:10
Jani, ni zakaj! Je bila tudi tu Primorka na delu nasmeh

PS Moj doma ni bil nič kaj navdušen nad mojem treniranjem s cepinom v roki po postelji. Nikakor mu nisem uspela dopovedati, da nam je bilo tako na Igu namignjeno.
všeč
Loni22. 12. 2011 07:16:36
Ker paše v kontekst oziroma gre za nadgradnjo vsega skupaj, pa Jani je to omenjal:
http://www.grzs.si/ftp/KRP/DVSP-12/DVSP-RAZPIS-PROGRAM-2012.pdf

Sem že prijavljena...nasmeh
všeč
zvončnica22. 12. 2011 08:40:44
@Loni, hvala, take hitre informacije rabimo, lepo bodi, se vidimo na Pokljukinasmeh
všeč
lynx22. 12. 2011 11:01:05
DVSP priporočam, ste pa po zapisanem sodeč precej tega slišali že na Igu.
všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki