Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj

Hornova smer v steni Jalovca

Natisni
Jovan Cukut1. 07. 2011 22:06:01
Za planince, ki se imajo namen povzpeti na Jalovec, naslednja informacija: Zaradi padajočega kamenja odsvetujem vzpon čez Ozebnik. Dostop od spodaj, po levi snežni grapi do markirane poti, čez Jalovško škrbino je bolj primerna. Manj izkušenim planincem svetujem vsaj uporabo cepina, če ne derez. Sestop čez Kotovo sedlo je varen, le pri prečenju manjše snežne grape je potrebno nekaj več previdnosti. Nekaj več o turi je na spodnji povezavi.

https://picasaweb.google.com/jovan.cukut5/HornovaSmerVSteniJalovca29062011#


Hornova smer v steni Jalovca 1
Hornova smer v steni Jalovca 2
Hornova smer v steni Jalovca 3
Hornova smer v steni Jalovca 4
Hornova smer v steni Jalovca 5
Hornova smer v steni Jalovca 6
Hornova smer v steni Jalovca 7
Hornova smer v steni Jalovca 8
Hornova smer v steni Jalovca 9
všeč
JusAvgustin2. 07. 2011 06:52:48
Čestitke Jovan, zadnja info. ki sem jo dobil iz te smeri je ta, da je zaradi podora smer dobila višjo oceno, kot jo je prej imela. Kaj več o tem mogoče veš? Glede na to, da si bil na kraju samem? Kje je ta podor? Sicer pa neverjetna gora z neverjetno smerjo. Stari "maček" horn je znal obvoziti vse "težave". Še enkrat iz srca: bravo!
všeč
Jovan Cukut2. 07. 2011 07:57:41
Zaradi starosti in barve skale (ne vem kdaj je bil podor) ga nisva niti opazila. Je pa sam Hornov kamin najbolj zahteven na vzponu, meni težji, kot skupaj preplezana Bavarska in Dolga nemška smer v Severeni steni Triglava. Mogoče bo tebi šlo lažje in kdaj drugič tudi meni. Smer je tudi orientacijsko zelo zahtevna. Sicer, o tem bolj podrobno piše T. Mihelič v svojem vodniku.
všeč
bos2. 07. 2011 09:45:26
Čestitke za vzpon.
Mene pa zanima, ali sta se v Tamar pripeljala z avtom? Kako je letos s tem, kdaj se sme oziroma ali je kakšna prepoved vožnje v Tamar?
Hvala že vnaprej
všeč
skrajnik2. 07. 2011 11:13:55
spet se cedi slina velik nasmeh
in lepe fotke...
všeč
Jovan Cukut2. 07. 2011 11:28:09
Zapornice v Planici že dolgo ni več in se v Tamar pride z avtomobilom kadarkoli.
všeč
Lj2. 07. 2011 13:36:15
Peš sem šla v Tamar 19.6. - cesta je bila po nočnem neurju dobesedno odtrgana že na začetku, kasneje pa na nekaj mestih zasuta s kamnitimi plazovi, skratka dvomim, da so jo že uspeli usposobit.
LpLj
všeč
ljubitelj gora2. 07. 2011 14:14:03
Cesta je prevozna brez težav a zaprta za promet.
všeč
urbancek2. 07. 2011 15:07:23
No dejte zdej vi meni že enkrat povedat, kaj to pomeni, da je zaprta za promet, po njej se pa vsi vozijo, govorim nasplošno, tudi za npr. cesto v konec v kam. bistrici. Ni mi jasno kako si lahko to dovolijo, to je približno tako, če malo pretiravam, kot bi v Mojstrani ustavljali ljudi za na Triglav.
Uredite že enkrat te dostope primerne za normalne planince, da bodo ljudje lahko parkirali na normalnih, primernih izhodiščih! jezen
všeč
lijaneja2. 07. 2011 16:38:54
Jovan, izredne slike v odličnih vremenskih pogojih. Pa nova smer vzpona - zanjo še nisem slišal, pa sem mislil, da sem star planinc. Zanima me, kje se prične vstop v steno in če presega III. stopnjo. Jaz namreč vedno rinem gor po Ozebniku.
lp Tone
všeč
penzionist2. 07. 2011 17:18:35
Lepe slike in lep vzpon, Jovan. Kot za na ta forum pa le manjka še kaka dodatna informacija. To je alpinistična smer, katero je pred dobrimi 100 leti preplezal graški samohodec Ferdinand Horn, Jovan jo je pa v družbi gorskega vodnika, kateri je poskrbel za varnost svojega gosta. In to je tudi eden od dveh pravih pristopov čez to smer. Drugi je še z znanjem alpinističnih veščin, katere se pa tudi da pridobiti pri za to usposobljenih inštruktorjih.

Znani odlom v tej smeri se je zgodil pred mnogimi leti ( ~30 ali več ), odnesel je pa spodnji del znamenitega Hornovega kamina. Vstop vanj zapira nekajmetrska previsna plošča, katera je nabita z (alpinističnimi ) klini. Zaenkrat še. Verjetno se bo kmalu našel junak, ki bo počistil to "svinjarijo" in jih izruval ven. Tako kot bi najraje tudi raznorazna druga človeška obeležja.

Normalno je ( pri nas ), da se po cesti vozi. Če pa koga ulovi redar, pa pač plača "cestnino" in tako so skorajda vsi srečni. Redarji, občinarji in tisti, katerih redar ni ulovil.

Po Ozebniku je že dolga leta znano, da je prehod poleti bolj podoben ruski ruleti. Ravno zato je pa speljana tam pot levo čez steno, s katero se sicer naredi ovinek, ampak pa človek le ni toliko odvisen le od sreče.

In... ne vem, komu ali čemu je smisel se hvalit z alpinističnimi vzponi na planinskih forumih. Naj bo forum planinski, kamor pa tudi lahko spadajo take reči, le z poudarkom - po pameti, varno in tako kot je opravil Jovan - z vodnikom. Sicer se bodo nehote še dogajale razne travme.

(+1)všeč
mosovnik2. 07. 2011 18:05:34
Aaah; Hornova.......
Lijaneja:Penzionist je lepo razložil vse. Sicer pa je to izključno alpinistična smer,dokaj stara in dobro poznana med alpinisti. Težavnost na odsekih presega stopnjo ki si jo omenil (čeprav to ni vedno ključen podatek).Smer je že terjala svoj davek (spominska plošča na vstopu v ozebnik mojima krajanoma), tako v opomin, da se je smejo lotiti samo alpinisti, izjemoma izkušeni gorniki z usposobljenim vodnikom alpinistom.
všeč
lijaneja2. 07. 2011 18:50:37
Mosovnik, hvala ti za odgovor, tako da lahho mirne vesti pozabim na Hornovo smer - ni mojega ranga.
všeč
Jovan Cukut2. 07. 2011 19:07:31
Na Hribi.net tudi jaz včasih dobim informacije o stanju v gorah. Te sem tudi jaz podal glede razmer za vzpon na Jalovec po normalnih poteh. Mogoče gre za hvalo, kot piše penzionist, ampak, vse skupaj služi kot informacija za tiste gornike, ki bi se želeli povzpeti po Hornovi smeri na Jalovec. Tudi sam dobim včasih navdih za kakšno turo, kadar čitam podobne objavljene vzpone na planinskem forumu. Sicer, zaradi vsega kar se piše na njem, razmišljam, da na forumu ne sodelujem več.
všeč
IgorZlodej2. 07. 2011 19:18:26
Jovan čestitke tudi z moje strani in ne oziraj se na druge, dobro si opisal in povedal kar je bilo treba povedati.
všeč
YoYo2. 07. 2011 19:53:45
Lep opis, lepe slike. Bravo Jovan, ostali pa v penzijo nasmeh
všeč
Wine2. 07. 2011 20:39:42
jovo legendo!mežikanje
všeč
ledo844. 07. 2011 12:13:14
Svaka cast!!!precudovita je slika s malog jalovca na greben i severna stena Jalovca, no comment!!!Da li se moze iz L.K. po dugim prodima izaci na greben koji vodi prema vrhu Jalovca u Ljetnim razmerima??
všeč
sherpa4. 07. 2011 12:26:17
...in potem se čudite penzionistovim opozorilom, ki so brez dvoma na mestu zavijanje z očmi
všeč
stanebalant4. 07. 2011 19:03:21
Meje mogočega se iz dneva v dan širijo, na vseh področjih. Ne vidim razloga zakaj ne bi nekdo tudi na tem forumu objavil svojega vzpona po smeri kot jo je s svojim soplezalcem opravil Jovan, pa čeprav se smatra, da je to izključno alpinistična smer ter po nekaterih komentarjih sodeč ta tema naj ne bi sodila sem. V Jovanovem poročilu je opisano ( in naslikano ) vse tisto kar se za tako turo spodobi in kar je potrebno. Prispevka nikakor nisem razumel kot hvalisanje, saj kdor pozna Jovana, pozna tudi njegovo skromnost, rad pa svoje uspehe v slovenskih gorah deli še z ostalimi, tako kot marsikdo izmed nas. Njegove ture so prežete z ogromno energije predvsem pa s čustvi. Če ne verjamete, pa probajte, rad vas bo sprejel v svojo družbo in prepričan sem, da tudi vi njega. Kar nekaj vzponov, tudi alpinističnih, sem imel čast, da sem opravil v njegovi družbi, seveda v kombinaciji s še ostalimi gorniki, plezalci, alpinisti, prijatelji ali kakor koli že hočete ( tudi spoštovanja vredne dame so vmes ), skratka, v družbi dobrih ljudi, s katerimi se v gorah neizmerno zabavamo, veselimo, uživamo, namerno ali nenamerno zaidemo in še in še...
Jovan, za opravljen vzpon ti čestitam, se pa že veselim naslednje skupne ture.
všeč
IgorZlodej4. 07. 2011 19:51:01
@ledo84, z velikih prodov je možno na Jalovec, gor prideš bodisi iz Loške Koritnice ali iz Bavšice. Z prodov boš našel gor manjšo grapo - krušljivo, po kateri splezaš na vrh in prideš na zavarovano pot Kotovo sedlo - vrh Jalovca, bil v kopnih in snežnih razmerah, v snegu je nekoliko lažje po grapi navzgor, kar pa ne velja kasneje za vzpon na vrh Jalovca. Na prode prideš najlažje tako, da greš za Turnom in naprej pod Loškim žlebom- krušljivo.
všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki