Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj

Kam s psom?

Natisni
gorolazka28. 10. 2015 17:21:52
Zaradi ugriza do krvi boš tolk pameten, da boš šel v bolnico, zaradi nevarnosti stekline in drugih bolezni. Kdo ti pa garantira, da te je ugriznil zdrav pes? Zgleda da je moj problem, ker me je ugriznil pes in se še vedno bojim psov?
(+5)všeč
SamoK28. 10. 2015 17:40:11
Ej, če se rada bojiš, ti kar! Meni se zdi strah ena najbolj neumnih stvari, ki se jih lahko gre človek. Povsem nepotreben in nekoristen.
všeč
gorolazka28. 10. 2015 17:47:25
SamoK torej če bo pes ugriznil tvojo hčer, je ne boš peljal k zdravniku? Ji boš razložil, da je to nekaj normalnega in, da je sama kriva? Ne bi naslednjič grdo gledal vsakega spuščenega psa?
(+7)všeč
SamoK28. 10. 2015 17:51:42
1. Ne vem, ali bi jo peljal ali ne. Bi takrat presodil.
2. Ne bom ji rekel, da je ona kriva. Zakaj si obremenjena s krivdo? O krivdi jaz nič ne vem.
3. Ne bom grdo gledal spuiščenega psa, zakaj neki?

Sploh pa mojo hčerko ne bo ugriznil pes, ker jo vzgajam tako, da pse obvlada. Pa ne samo psov, tudi ljudi, kar je precej teže.
všeč
jax28. 10. 2015 18:00:44
Ker vidim, da se ne razumemo, samo tole: jasno, da če pes kolesarja ugrizne v gleženj, ta najbrž ne bo hodil v bolnico. Ampak catch je v tem, da bo pes, ki se mota kolesarjem okrog pedalov, prej ali slej katerega tudi sklatil. To pa bo mnogo manj prijetno in se utegne končat tam.
(+4)všeč
SamoK28. 10. 2015 18:02:53
jax, slabo si prebral. Glede tega sem se strinjal s teboj.
všeč
marinka6729. 10. 2015 06:36:24
Še enkrat: kaj pravi zakon o spuščenih psih?
Pa prosila bi za navodila, kako naj naučim vnukinjo, da bo znala obvladati pse. Ima 6 let.zmeden
Šalo na stran. SamoK, očitno tvojega otroka še ni ugriznil pes in upam da ga nikoli ne bo. Če pa bi se to kdaj zgodilo, pa poročaj, kako si ravnal.
(+2)všeč
grega_z_brega29. 10. 2015 06:55:48
Zakon o zaščiti živali pravi tako:


5. člen, 23. odstavek:
Nevaren pes je pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival. Za nevarne pse se ne štejejo:
– službeni policijski ali vojaški psi, katerih ugriz je posledica izvajanja službene dolžnosti;
– psi, katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom.

11. člen
Skrbnik hišnih živali mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali.
Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici.
Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.

12. člen
Skrbniki živali in prevozniki živali morajo zagotoviti fizično varstvo nevarnih živali.
Skrbniki nevarnih psov morajo zagotoviti fizično varstvo psov na enega izmed naslednjih načinov:
– da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom,
– da so zaprti v pesjaku ali objektu,
– da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 m, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom.
Nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki so mlajše od 16 let.

Pozanimaj se še kaj o tem pravijo lokalni odloki.
(+2)všeč
GregorC29. 10. 2015 13:26:48
Samo, je kar konkretno ugriznil , tako da so se poznali odtisi čekanov v pedalu. Če je to samo opozorilo...eek Potem ne vem kaj zate pomeni zares ugrizniti.
In če te ugrizne pes (ali katerakoli žival), greš k zdravniku zaradi cepljenja proti steklini, če le premoreš kaj zdrave pameti.
(+2)všeč
marinka6729. 10. 2015 15:41:40
Hvala Grega z brega. Mislim, da nadaljna debata ni potrebna.
(+4)všeč
nipecar8. 11. 2015 10:32:33
Kam s psom? Včeraj na Črni prsti z mopsom in bordercolliem, oba brez kakršnihkoli težav mežikanje
(+3)všeč
gofra7. 12. 2015 17:16:33
Mi smo sele dobro zaceli hodit v hribe (no, kake dve leti bo tega), pa smo doslej ze obiskali:

- Kamniško sedlo (KSA)
- Savinjsko sedlo čez Okrešelj (KSA)
- Grintovec (KSA)
- Peca (KSA)
- Raduha (KSA)
- Begunjščico (KV)
- Greben Košute (Veliki vrh, Kladivo...) KV
- Golico (KV)
- Viševnik (JA)
- Vodnikov dom (iz Rudnega polja preko Studorskega prevala) (JA)
- Dolino triglavskih jezer do Prehodavcev (iz planine Blato) (JA)
- Pogačnikov dom na Kriških podih (JA)
- Ratitovec (Skofjelosko in Cerkljansko hribovje)
- Na Pokljuki smo stalni (Blejska Koca na Lipanci, Debela pec...)

... nikjer nikakrsnih tezav, gledano z vidika tehnicne zahtevnosti, pa so bolj ali manj vsi vrhovi okrog +/-2000 m. Poudaril bi morda le to, da je predpogoj za skupno uzivanje primerno vzgojen pes, ozavescen lastnik sposoben trezne presoje in dobra fizicna kondicija tako enih kot drugih.

Dodatno bi omenil par pravil, ki jih imamo mi za tovrstne izlete (morda bodo komu prisla prav):

- pes je na povodcu. Za lazje izlete je dovolj obicajen povodec. V primeru daljsih, zahtevnejsih izletov pa vsekakor priporocam nakup pasje oprtnice s pripetjem zadaj (sploh je fino, ce je pes sposoben delat in zna v tem primeru tudi vlect), na katero se pripne elasticen povodec, ki si ga pripnemo okrog pasu. Taksno vpetje omogoca, da je pes ves cas pripet, poleg tega pa lahko z vleko pomaga lastniku, v primeru, da je tega vajen / naucen. Nekoliko drugacna zgodba je pri sestopih, sploh strmejsih. Tu je vleka psa celo nevarna.

- pes mora bit pod verbalno kontrolo! Kdor lahko kontrolira psa samo s povodcem, je bolje, da ostane doma. Naceloma so spusti bolj problematicni od vzponov, saj obstaja nevarnost, da te pes kam povlece (praviloma bo pes bistveno hitrejsi ob spuscanju). V taksnih primerih si sam snamem pas in ga drzim v roki. V primeru nevarnosti ga lahko izpustim. Se boljse je, ce naucis psa, da hodi za teboj. Taksne situacije v praksi ne dovoljuje pripetja zato se jim naceloma rajsi izogibam, ce le gre a dobro vzgojen pes (in dobro vzgojen lastnik!) s tem nacinom ne bosta imela problemov. Vedno pa se lahko zgodi, da naletis na divjad - kaksna bo reakcija psa je odvisno predvsem od pasme. Psi z izrazitim lovskim nagonom morajo zato biti pod toliko bolj konkretnim nadzorom (pticarji, lovski psi, polarne pasme...).

- psa vedno opazujem. Kaj pocneta, kaj ju zanima, kako se obnasata, kaksne znake dajeta. Fajn je bit en korak pred njimi (sploh v primerih pogostega srecevanja z divjadjo), da ne bi prislo do neljubih presenecenj. Poleg vsega pa, pes ni stroj. Tudi pes se utrudi in tudi psu je oster drobir ali spicasto skalovje lahko blazno zoprno. Enako velja za mentalno stanje - ce se pes boji in ne zeli po precki, stopnicah, lojtrci... ga nikakor ne silim!

- izlet vedno dobro ocenim, preden se kam podam in stvari nikoli ne prepuscam nakljucju. V praksi to pomeni: ugotavljanje koliko vode bo potrebne, kje se v naravi nahaja voda, kako je z divjadjo, zivino, kako je s senco, je koca odprta, za kako obljudeno pot gre, kaksen je teren, kaksne potencialne nevarnosti (celado si sam lahko nataknem, psu je ne morem) ipd.

- psa nikdar ne provociram ali "nagovarjam" oz. na kakrsenkoli drug nacin spodbujam, da bi ga prevec zanimala okoliska favna. Se zgodi, da kdaj postanemo, se usedemo in spremljamo credo gamsov pod nami, nikdar pa ne posiljujem narave z naso prisotnostjo bolj, kot je treba. Poskusam spostovat, kar nam je dano in uzivat v vseh lepotah karseda mirno in tiho.

- v primeru srecanj s sestopajocimi se VSELEJ ustavimo, umaknemo in pocakamo, da gredo mimo. Do sedaj ob srecanjih se niti enkrat samkrat nisem dozivel drugega kot presrecne obraze pohodnikov, a nikdar ne ves kdo je med njimi. Lahko, da se kdo boji, lahko da bo komu neprijetno.

- nikoli ne dovolim psom, da bi se kopali v jezerih ali ribnikih (sploh zascitenih), kjer to ni izrecno dovoljeno. Mikro ekosistemi so zelo krhki, porusi jih lahko ze majhno neravnovesje...

- ceprav smo v naravi, je kulturno, da se za psi v primeru opravljanja potrebe pocisti. Ce ne drugega, je fajn umaknit iztrebek vsaj s poti, ce ze ne kam drugam.

- fajn je imet dodatno opremo in zivez za psa: prej omenjene oprtnice + pas, v primeru ostrega kamenja primerno obutev, DOVOLJ VODE + kak priboljsek lahko naredi cudeze. Tudi pes porablja kalorije.

Tule bi se lahko se razpisal, a naj bo zaenkrat dovolj. Kot lastnik dveh samick Sibirskega Huskyja lahko le povem, da se mi je, odkar smo priceli bolj redno obiskovat nase vrsace, spremenilo zivljenje. Enkratno je, ko vidis, da pes s teboj res uziva...da je sposoben na policki ali vrhu sedet pol ure in nepremicno zret v daljave pod njim. In ne, nisem eden tistih, ki ima psa pripeta nonstop in ne glede na vse - v kontroliranih razmerah ju kdaj za kratek cas tudi spustim, a to so bolj kot ne izjeme - prilagam pa se par nasih skupnih utrinkov!

Lp. F
Igranje ob vodi1
Ara uziva v razgledu (Košuta)2
Uzivanje v razgledu (Veliko Kladivo)3
Pocitek in zasluzen prigrizek pri koci ob Triglavskih jezerih4
Smerni nesporazum (Grintovec)5
Triglavska jezera6
Proti Vodnikovem domu7
Zimski spust z Visevnika8
Pogled v daljave (Kamnisko sedlo)9
V pricakovanju zahoda (Ratitovec)10
Studorski preval11
(+14)všeč
grega_z_brega7. 12. 2015 19:44:43
dobra vlečna služba tole nasmeh
(+2)všeč
gofra7. 12. 2015 19:52:40
Pogojna! Zadnje case ni od vleke nic nasmeh
(+3)všeč
grega_z_brega7. 12. 2015 19:58:38
A štrajkata? Saj nista policijska psa? nasmeh
(+2)všeč
gofra8. 12. 2015 08:58:57
Vcasih je potrebno malo motivacije z moje strani - netipicno, a tko je nasmeh
(+5)všeč
lino8. 12. 2015 11:14:08
Gofra, imaš zelo lepa psa. Pazi na njiju. Lp!
(+1)všeč
gofra8. 12. 2015 15:13:13
Hvala, ves da!
(+3)všeč
sunshine8. 12. 2015 20:08:23
Gofra kje si kupil oprtnice za psa?
všeč
ločanka8. 12. 2015 20:33:57
Čudovita psa, delujeta mi, kot čudovita sopotnika! Hkrati pa samosvoja, vesta, kaj jima je všeč in tisto sta pripravljena tudi ne glede na vse drugo, občudovati. Rojena sta za uživanje!
(+1)všeč
Stran:123...2829303132...394041
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki