Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Obeležja ponesrečenim planincem

Natisni
heinz16. 06. 2014 22:57:31
Temo odpiram, ker menim, da bi nas utegnila obeležja ponesrečenih planincev mogoče bolj zanimati od mnogih ostalih, ki naj bi z osnovno dejavnostjo in nameni obiskovalcev portala ne imela kaj dosti skupnega..
Predlagam da se ob fotografiji poda tudi komentar o vzroku nesreče (v kolikor je ta poznan)
Obeležja ponesrečenim planincem pred 54 leti pod Jelenkamnom nad Jesenicami.. Vzrok menda...1
Obeležja ponesrečenim planincem ..menda, po pripovedi njegovih sodobnikov: preizkušanje vrvi ,ki niso bile namenjene plezanju2
všeč
velkavrh17. 06. 2014 04:18:39
V redu heinz.Na svojih gorskih poteh skoraj na vsaki turi vidim, na kaki turi tudi več takih sicer žalostnih spominov in jih poslikam.Bom pregledal, kje je kaj. Drugače pa bom sproti objavil kar bom srečal.
všeč
miri17. 06. 2014 08:12:51
Moje mnenje je,da ta tema ne bo požela odobravanja.Pustimo jih v njihovi tihoti.
(+5)všeč
Zebdi17. 06. 2014 09:01:26
Če koga zanima tovrstna tematika, priporočam knjigo Spomin in opomin gora nasmeh
(+2)všeč
valerija11217. 06. 2014 14:02:55
Podpiram mnenje Mirija! Postojmo ob teh obeležjih v tišini,naj tam počivajo v miru.Ne vem,če fotografije in komentarji spadajo v ta forum. Najbrž so med tistimi,ki ga radi prebiramo,tudi njihovi svojci. Ne odpirajmo slabo zaceljenih ran. Pa srečno vsem forumašem na planinskih poteh.
(+2)všeč
heinz17. 06. 2014 15:59:19
Osebno smatram da so ta obeležja za razliko od političnih in verskih obeležij za forumaše pomembnejša.. Če naj se npr lahko spominjamo padlih vojakov, zakaj se ne bi smeli planincev? Tako obeležje v naravi je tam na ogled vsakomur oz celemu svetu.
Če kdo ne želi napisati ali prebrati komentarja o vzroku, se tega seveda lahko vzdrži.
Še vprašanje: zakaj neki sta toliko odobravanja poželi temi Gorska obeležja NOB in cerkvena obeležja? Mar tu ne gre za spomin na preminule?
Tako kakor knjiga Spomin in opomin gora, obstojajo tudi planinski vodniki (knjige). Ali so zato opisi planinskih poti na tej spletni strani odveč?
(+1)všeč
strelec195417. 06. 2014 17:06:32
heinz ,se strinjam s tvojim mnenjem vsekakor bolj primerno kot ostala spominska obeležja,za katere mislim da niso v gorah primerna.
Včasih dobim celo občutek da nekateri celo iščejo "špetir" pri objavi znamenj z svojimi komentarji.
Mislim da se z obeležji NOB na hribi.net vsiljuje politika kar pa ni smisel tega foruma,ravno obratno naj bi ta forum združeval ljudi vseh ideoloških pripadnosti.
To je pač moje mnenje.nasmeh
všeč
smatjaz17. 06. 2014 18:35:02
heinz in strelec, z objavami in fotografijami tukaj se bomo bolj lotevali spomina na boleči nesrečni dogodek, kot na osebo ki je večina sploh ni poznala, kako torej lahko obujam spomin na nekoga ki ga nisem niti poznal? Verjemita mi da imam fotografije popolnoma vseh spominskih obeležij nesrečnih dogodkov kar sem jih srečal na mojih popotovanjih, pa mi ne pade na pamet da bi jih objavljal. Pustimo tistim ki so jih poznali spomin na osebo ne na nesrečni dogodek, pa s tem nisem mislil nič slabega in se pridružujem tistim ki menijo - pustimo jih v tišini, svoj zadnji dom so našli na najlepših predelih, prepustimo jim tišino. Ja tisto z NOB obeležji pa je povsem druga zgodba ki je ne nameravam tukaj pogrevati in v tem primeru gre pa res za dogodke in ne toliko za osebe, čeprav dostikrat tudi. Primernost le teh pa prepuščam presoji vsakega posameznika, vendar konec koncev so pa del naše zgodovine, pa kakršna naj si je že bila, bila je ! zadrega
(+10)všeč
heinz18. 06. 2014 18:39:48
"v tem primeru gre pa res za dogodke in ne toliko za osebe, čeprav dostikrat tudi.čeprav dostikrat tudi. (težko razumljiva presoja)
"Primernost le teh pa prepuščam presoji vsakega posameznika, vendar konec koncev so pa del naše zgodovine"?
Kako to "prepuščaš naši presoji"? Mar ne prepuščaš vsega naši presoji smatjaz?

(+1)všeč
heinz18. 06. 2014 18:59:59
Opomin ob poti na planino Seče.
pred mnogimi leti.. strela1
(+1)všeč
heinz20. 06. 2014 12:30:41
http://www.gore-ljudje.net/informacije/107947/

Ponekod poročanja o gorskih nesrečah niso tabu kakor npr tukaj..
Če naj bi ne smeli govoriti in pisati o nesrečah ter vzrokih, se mar ne zdi, kot da so ti nesrečniki (kar utegnemo biti jutri ali že danes tudi mi) izubili življenja zaman?! - Se mar mi iz njihovih primerov NE SMEMO ničesar naučiti?
Kaj vas moti dragi so-pohodniki, da nekateri smatrate, da ni pietetno, če razpravljamo o tem kako je npr nekdo od nas pri fotografiranju ali pri opravljanju male potrebe izgubil ravnotežje in omahnil v smrt, ali pa, da si je nekdo zataknil derezo v hlačnico ter usodno padel, da je nekoga zasul plaz ker je izbral vzpon v nevarnih razmerah ali v nepravo smer, itd??
Bi mar v primeru če bi se zgodilo vam in bi imeli to moč, enostavno odsvetovali ali celo prepovedali govoriti o vaši negativni izkušnji ne glede na dejstvo, da se enako lahko zgodi tudi drugemu so-planincu? Zakaj? Ker je sramotno izgubiti življenje v hribih? Ker gre za tako intimno stvar, da o tem nikogar nič ne briga?
Ker bi bili bližnji zaradi tega prizadeti, pravite nekateri.. Mar ni po drugi strani še kako res, da njihova boleča rana zaradi izgube, v kolikor se iz nje lahko nekdo tretji obvaruje podobne nesreče, na ta način dobi velik obliž, saj slednje trpečemu daje čutiti, da se ni zgodilo zaman?
(+2)všeč
viharnik20. 06. 2014 19:41:34
Brez zimske opreme siliti sedaj v viskogorje je, kot se igrati z rusko ruleto.Nekateri gorniki pri prečenju čeravno kratkih snežišč, ne uporabijo derez in cepina (si mislijo, saj bo šlo) in tako se po nepotrebnem špilajo z lastnim življenjem.Vsak zdrs sedaj pa je zelo nevaren, ker te v izteku pričakajo kopnine in skale, v najslabšem primeru pa prepad.
(+4)všeč
velkavrh22. 06. 2014 10:43:36
Grenki in žalostni spomini, ki nas zelo ganijo ob naših gorskih poteh.Ne bom navajal kje so.
1
2
3
všeč
heinz23. 06. 2014 09:54:51
Ker so v tej rubriki t.i. všečki pri fotografijah in komentarjih nevmesni, bi zaradi boljšega razumevanja prosil administratorja, da jih v kolikor je to mogoče odstrani/onemogoči. Hvala!
všeč
dprapr23. 06. 2014 11:49:18
Torej nam mora biti všeč tema, ki si jo načel?
Brez izjeme?
Predlog Primoža je bolj primeren, kot javno objavljanje tragičnih dogodkov.
Še ta knjiga ni odveč za prebrati:http://www.pzs.si/izdelek.php?pid=143
(+2)všeč
GregorC23. 06. 2014 13:25:25
Tudi jaz menim, da takšne teme ne sodijo na forum hribi.net, kot tudi ne obeležja NOB in podobne.
Omenjena obeležja so postavili svojci in prijatelji ponesrečenih in dvomim, da so navdušeni nad tem, da jih vsakdo lahko objavlja na forumih.
Obeležje vidiš na poti, se mu pokloniš, se zamisliš in zaveš, da te nevarnosti in nesreča lahko doleti kjerkoli. Slikanje in objava na internetnem forumu pa je popolnoma nesmiselna, in mislim, da bi moral moderator takšne teme zaklent,oziroma jih izbrisat.
(+3)všeč
heinz23. 06. 2014 15:08:14
O internetnem forumu nekateri govorite kot o nečem nespodobnem.
Mogoče nekateri žal ne vedo, da tragične dogodke objavlja tudi slovenska gorniška stran Gore/ljudje in ravno tako še nešteto tujih strani.
Tam na željo tistih moderatorjev, ki tega ne želijo brati, administratorji takih tematik ne zaklepajo ali brišejo. Zakaj? Ker pač smatrajo, da se vsebina še kako tiče gorniške javnosti.
všeč
sirt123. 06. 2014 16:34:57
hainz
Kolikor je meni znano,postavljanje plošč v hribih ni(več) dovoljeno.Slišati je bilo tudi,da na bi počasi plošče prenašali v dolino.
Objavljanje tragičnih dogodkov je v navadi povsod,postavljanje obeležij in pa njihovo objavljanje pa ne.Spomnimo se nedavne nesreče policistov.Ali se ti zdi pametno,da bi na kraju nesreče postavili spomenik,in bi potem fotografi še leta objavljali posnetke samo zaradi lastnega zadovoljstva?
Vsi ponesrečenci v hribih
Naj Počivajo V Miru
(+5)všeč
heinz23. 06. 2014 20:54:11
Nesporazum dragi prijatelji!
Mogoče so tukaj nekateri, ki žal svoje posnetke zares objavljajo "zaradi lastnega zadovoljstva" kot trdi sirt.. To je seveda zgrešeno. To je pravzaprav žalostno!

Vendar pa je namen pričujoče teme zgolj Spomin in Opomin! Prav nič drugega! Naj se iz teh primerov učimo! Naj se obvarujemo podobnega.. Nič drugega dragi prijatelji!
Kdor je razumel drugače, je žal razumel po svoje, oziroma po svojih merilih. Napačno!

In po drugi strani: Če se (nekateri) tukaj radi spominjate partizanov in katoliških simbolov, bi bilo mogoče (ali verjetno) še mnogo bolj prav, da se vsaj včasih spomnite tudi so-gornikov. Saj smo vendarle na gorniško - planinskem portalu, ali pač?

Sam nisem kritiziral in se obenem niti s svojimi komentarji udeleževal obeh omenjenih tem, ker se s takimi objavami na gorniškem portalu pač ne morem strinjati. Ampak ker smo slovenci pač kakršni smo, si mislim, ok. Naj objavljajo in komentirajo kolikor jih je volja. Berejo pa naj tisti, ki jih to zanima, saj vendar živimo v demokratični družbi, mar ne?
Tako tudi vi, dragi nasprotniki naslovne teme, lahko tako kot jaz v primeru določenih obravnav pogledate stran in si preberete zgolj tisto, kar vas zanima ali privlači.

Vsi tisti pa, ki počivajo zaradi nesreče v gorah, zagotovo počivajo v velikem miru, mnogo večjem, kot mi živeči- med seboj živimo. To, da bi se mi utegnili iz njihovih izkušenj kaj koristnega naučiti, jih zagotovo NE vznemirja. Vsak strah pred okultnim je odveč! nasmeh
(+1)všeč
miri23. 06. 2014 21:09:23
@Heinz,ne bo držalo.Oglej si 1.in 2.stran o partizanskih spomenikih.
všeč
heinz24. 06. 2014 00:33:12
miri hvala za popravek! očitno sem že tisti krat imel namen poudariti, da naj bi se planincev politika kaj dosti ne tikala. Seveda brezuspešno.
Danes marsikateri ozaveščen človek že dobro ve, da se ogoromno teh stvari ne ujema s zgodovinskimi dejstvi. Mnoga obeležja so nastajala še desetletja po 2. vojni, z določenimi, znanimi nameni. Da spada v gorniško preteklost naroda? Nekateri pritrjujeo, drugi spet - ne.
Vseeno pa se je brez posebnih zadržkov nabralo za skoraj 10 strani teh fotografij.. .
(+1)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki